“Україна бореться за всю планету”: президентка Словенії на саміті миру передала “привіт” Росії в РБ ООН

У сучасному світі склалася парадоксальна ситуація: серед п’яти постійних членів Ради Безпеки ООН, що мають дбати про збереження миру у світі, перебуває Росія, що розв’язала найбільшу війну у Європі після Другої світової. РФ, залишаючись членом Радбезу, порушила майже всі норми міжнародного права.

Відео дня

Саме тому обов’язок світової спільноти – підтримати Україну, яка бореться не лише за власне існування, а й за дотримання міжнародного права. Про це у своєму виступі у ході Глобального саміту миру у Швейцарії заявила президентка Словенії Наташа Пірц Мусар.

Свій виступ вона почала з відзначення важливості того, що світова спільнота розпочала пошуки шляху до завершення російсько-української війни.

“Той факт, що нас сьогодні тут так багато, говорить про відданість міжнародної спільноти прагненню завершити це жахливе порушення практично всіх міжнародних юридичних норм, яке ми спостерігаємо під час російської агресії. Для Словенії велика честь брати участь у цих дипломатичних зусиллях. Моя країна мотивована та готова активно сприяти процесу ,який має привести до того миру, у якому Україна як жертва агресії має право на вибір”, – наголосила президентка Словенії.

Водночас Наташа Пірц Мусар звернула увагу на парадоксальну ситуацію, коли держава-агресор не лише залишається у складі міжнародного органу, покликаного запобігати війнам, а й користується власним правом вето, щоб блокувати його роботу у випадку з Україною.

“Хто є постійним членом Радбезу ООН? П’ять держав, які були переможцями у Другій світовій війні. Росія поміж них. Запевнення було в тому, що ці держави будуть турбуватися про мир та безпеку на всій планеті. Чи Росія дотримується цього? Ні! Чому боротьба України така важлива? Тому що вона бореться за всю планету, за повагу до міжнародного права. Якщо Росія перестане воювати – припиниться війна. Якщо Україна перестане боротися – настане кінець Україні. Але це стане також кінцем верховенства права”, – переконана політик.

Президентка Словенії натякнула, що безкарність РФ вже вилилася у зростання напруги на планеті: наразі у різних куточках земної кулі триває рекордна з часів Другої світової кількість воєн – одночасно відбуваються 55 збройних конфліктів. Саме тому президенти, глави урядів, інші посадовці країн світу мають усвідомити, що на їхніх плечах лежить шалена відповідальність – захистити міжнародне право, ослаблене Росією. І учасники саміту, вважає вона, розуміють цю відповідальність.

“Ми повинні обговорювати це питання з іншими державами також, включно з Китаєм та Росією. І я не очікую, що всі будуть в одній і тій же команді, наприклад команда “Росія”, команда “Україна”, команда “Ізраїль”, команда “Палестина”… Я хочу, щоб ми усі грали за команду людяності. Це те, що ми повинні зробити для прийдешніх поколінь. Це причина, чому я в кінці кажу: “Слава Україні!”. Тому що ви захищаєте міжнародне право”, – емоційно завершила свій виступ лідер Словенії.

Нагадаємо, 16 червня у Швейцарії проходить другий день Саміту миру, у якому взяли участь понад 100 делегацій із різних країн та міжнародних організацій. За підсумками дводенного заходу, як очікується, буде ухвалено спільне комюніке.

Також повідомлялося, що аналітики американського Інституту вивчення війни вважають, що Путіну вдалося “збити” Саміт у Швейцарії оманливою заявою про “мирні” переговори. Низку ультимативних вимог, що містили роззброєння України, зняття з РФ санкцій і згоду й української влади, і вимогу віддати Росії вже офіційно не лише Крим, а й області, частково окуповані РФ, у їхніх адміністративних кордонах, Путін озвучив 14 червня.

Тільки перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

3

3

0

1

0

0

00Підписатися

Теги

Источник: obozrevatel.com

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *