Науседа на Саміті миру закликав створити трибунал, який покарає Росію за злочини

Однією з ключових засад для встановлення справедливого та сталого миру є притягнення Росії до відповідальності за вчинені в Україні воєнні злочини. Досягти такої відповідальності допоможе спеціальний міжнародний трибунал, активізувати роботу зі створення якого світова спільнота має вже зараз.

Відео дня

Водночас сталий мир на континенті неможливий, якщо Україна змушена буде поступитися агресору чи частиною свого суверенітету, чи своєю територією. Про це у ході Глобального саміту миру у Швейцарії 16 червня заявив президент Литви Гітанас Науседа.

Він висловив впевненість у тому, що Саміт миру у Швейцарії покладе початок процесу досягення сталого миру в Європі – і закликав учасників створити міжнародний трибунал, який змусив би РФ відповісти за скоєні в Україні воєнні злочини.

“Неможливо досягти справедливого миру без притягнення до відповідальності за злочини. Це потрібно зробити на основі Статуту ООН. Щоби впевнитися в цьому, ми хочемо встановити спеціальний міжнародний трибунал. Я закликаю учасників цього саміту доєднатися до цього трибуналу”, – наголосив Науседа.

Так само не можна досягти справедливого та сталого миру в Україні та Європі і у разі, якщо агресор у результаті розв’язаної ним війни залишить за собою бодай метр української землі чи отримає важелі для тиску на суверенну державу, якою була, є і буде Україна.

“Хочу підкреслити, що миру в Україні можна досягти лише шляхом повного відновлення територіальної цілісності України. Щоби це сталося, Росія повинна припинити свою агресію повністю та цілком. І безумовно вивести всі свої війська та військове обладнання з України. Заклики до України піти на компроміс щодо свого суверенітету чи цілісності, або заклики прийняти російські ультиматуми слугують лише встановленню “миру”, який Росія використає, щоб продовжити війну”, – зазначив президент Литви, натякнувши, що тут на руку агресорові грають і озвучені деякими державами світу “альтернативні плани”, які не враховують цих двох ключових “стовпів” справедливого завершення війни.

Водночас, на думку Науседи, учасники першого Саміту миру переважно поділяють сформульоване, у тому числі, у його виступі бачення припинення війни. 

“Ми тут, щоб пітримати план президента Зеленського щодо миру. Миру справедливого та сталого. І давайте не забувати, що російська агресія проти України почалася не в 2022 році, а набагато раніше, в 2014-му, з незаконної анексії Криму та вторгнення на схід України. Російська агресивна війна проти України порушує всі принципи Статуту ООН. Жодна країна не має права вето проти суверенного вибору демократичної та суверенної держави. Наш колективний обов’язок – бути повністю солідарними з Україною у ці складні часи, незалежно від того, що потрібно для української перемоги”, – підкреслив Науседа.

Він додав: світова спільнота має перед собою надважливу задачу ––домогтися завершення війни Росії в Україні таким чином, щоб РФ більше не змогла ні на кого нападати.

“Міжнародна спільнота повинна впевнитися в тому, що мир є сталим. Ми всі повинні узгодити механізм, яким чином утримати Росію від нових агресій у майбутньому”, – переконаний президент Литви.

Нагадаємо, 16 червня у Швейцарії проходить другий день Саміту миру, у якому взяли участь понад 100 делегацій з різних країн та міжнародних організацій. За підсумками дводенного заходу, як очікується, буде ухвалено спільне ком’юніке.

Також повідомлялося, що аналітики американського Інституту вивчення війни вважають, що Путіну вдалося “збити” Саміт у Швейцарії оманливою заявою про “мирні” переговори. Низку ультимативних вимог, що включали роззброєння України, зняття з РФ санкцій та вимогу віддати Росії вже офіційно не лише Крим, а й області, лиш частково окуповані РФ, у їхніх адміністративних кордонах, Путін озвучив 14 червня.

Тільки перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

10

10

1

6

0

0

03Підписатися

Теги

Источник: obozrevatel.com

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *