Другий день Саміту миру в Швейцарії: яким буде фінальний документ. Усі деталі онлайн

У Швейцарії 16 червня триває другий день обговорення української Формули миру на Глобальному саміті миру, який зібрав представників понад 90 країн. Цього дня буде оприлюднено підсумкову декларацію із закликом до Росії поважати територіальну цілісність української держави, вимогою повернути контроль над ЗАЕС, звільнити військовополонених і депортованих дітей.

Відео дня

Також відбудеться спільна пресконференція президента України Володимира Зеленського зі швейцарською колегою Віолою Амгерд, обоє лідерів виступлять і окремо. Кореспондент OBOZ.UA перебуває в основному медіацентрі міжнародної зустрічі, видання веде її текстову трансляцію.

Читайте також, про що говорили світові лідери у перший день Саміту миру.

15:00 – На Саміті миру завершилося друге пленарне засідання. Згодом очікується спільна пресконференція за участі шести світових лідерів.

14:50 – За даними “Радіо Свобода”, підсумкове комюніке Саміту миру підписали 80 країн та 4 організації. Вірменія, Бразилія, Індія, Саудівська Аравія, Словаччина, ПАР і ОАЕ відмовилися поставити свій підпис.

14:45 – Зеленський на Саміті миру заявив, що Україна вчинила правильно, поставивши на розгляд Саміту миру два безпекові (їжа та ядерна енергетика) та один гуманітарний (звільнення полонених і викрадених дітей) пункти.

Це дозволить почати рух до повного відновлення безпеки. За його словами, діалог відбувся і може мати абсолютно практичні кроки.

Зеленський зауважив, що продуктова безпека загрожує не лише певним країнам, а й цілому світу, і зрив цієї системи може призвести до хаосу, який так прагне створити Росія.

Говорячи про звільнення полонених, Зеленський зауважив, що Україна робить усе, аби повернути кожного: полонених цивільних, викрадених дітей і наших воїнів.

“Кожен день у полоні є жахливим, і ми повинні звільнити тисячі людей, у яких забрали роки їхніх життів і які зазнали тортур, яким брешуть, що ніхто на них не чекає”, – сказав президент.

14:20 – Радник президента США з нацбезпеки Джейк Салліван заявив під час саміту, що так звані мирні ініціативи диктатора РФ Володимира Путіна суперечать здоровому глузду. Він пообіцяв, що США підтримуватимуть Україну й надалі.

За його словами, Саміт миру визначив ядро, який вигляд повинен мати мир – це принципи Статуту ООН, принципи міжнародного права, принципи суверенітету, територіальної цілісності та неможливості завоювання однієї нації іншою. Україна може спиратися на це, щоб пізніше вести переговори та забезпечити справедливий мир, якого заслуговують люди України.

Він також закликав засудити жахливі дії РФ щодо викрадення українських дітей та забезпечити їхнє повернення в Україну.

14:00 – Президентка Словенії Наташа Пірц Мусар передала “привіт” Радбезу ООН, з якої досі не витурили Росію, яка жодним чином не турбується про “мир та безпеку на всій планеті”.

Вона наголосила, що Україна зараз бореться за всю планету, і єдиний спосіб досягти миру – змусити Росію зупинитися, оскільки якщо зупиниться Україна – це буде її кінцем.

13:35 – Прем’єр Греції Кіріакос Міцотакіс згадав, як потрапив разом із Зеленським під ракетний обстріл в Одесі та закликав не перетворювати їжу на зброю. Він зазначив, що ця війна стала глобальною проблемою і знову довела, що кожна країна повинна мати право самостійно визначати свою долю та своє майбутнє.

“Їжа не може використовуватися як зброя”, – заявив Міцотакіс.

Він закликав підтримувати Україну, доки вона не зможе отримати мир на власних умовах.

13:15 – Прем’єрка Італії Джорджа Мелоні заявила, що західний світ має згуртуватися для захисту України і змусити Росію здатися. За її словами, миру в Україні не буде досягнуто шляхом капітуляції України.

12:58 – Президент Литви Ґітанас Науседа під час виступу на Саміті заявив, що там започатковується процес, який призведе до досягнення сталого миру в Європі. Він нагадав, що агресія РФ почалася ще в 2014 році, а досягти сталого миру можна буде тільки тоді, коли Росія повністю звільнить окуповані українські території.

Науседа також закликав створити трибунал, який покарає Росію за злочини проти України.

12:45 – Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба повідомив, що робота над спільною декларацією на Саміті миру завершена – всі принципові позиції, на яких наполягав Київ, там враховані. Про її схвалення оголосять наприкінці зустрічі.

12:25 – Зеленський 16 червня уже зустрівся із головою Європейської Ради Шарлем Мішелем, а також прем’єркою Данії Метте Фредеріксен. Остання за підтримку України отримала з рук президента “Орден Свободи”.

Відео – МЗС Швейцарії

12:00 – Президент Володимир Зеленський на полях Саміту миру провів першу в історії України зустріч на найвищому рівні з президентом Палау Сурангелом Віппсом-молодшим. Очільники держав обговорили питання екологічної безпеки, а також загрози, які провокує російська окупація Запорізької АЕС.

Зеленський запросив Палау долучитися до імплементації пункту Формули миру “Екологічна безпека”.

11:00 – Український лідер показав на Саміті коаліцію із десятків країн, які підтримують Формулу миру. Зеленський висловив подяку кожному, хто працював задля того, щоби зібрати цей захід.

10:00 – Інститут вивчення війни заявив, що російському диктатору Путіну вдалося збити з пантелику мету Саміту в Швейцарії оманливою заявою про “мирні” переговори. Аналітики вказали, що кремлівська інформоперація була спрямована на саботаж заходу й частково досягла успіху в цьому, переорієнтувавши міжнародну розмову на відсутність РФ на заході.

09:00 – У фінальній декларації буде вказано провину Росії, яка почала повномасштабну війну проти України, чим спричинила масштабні людські страждання та руйнування. У документі учасники наголошують на необхідності поважати територіальну цілісність України, там міститься заклик повернути Києву контроль над Запорізькою АЕС і доступ до морських портів тощо.

08:00 – Важливу заяву щодо завершення війни в Україні озвучив на полях Глобального саміту миру президент Франції Еммануель Макрон. Він наголосив, що учасники прагнуть побудови сталого миру, але таким миром не може стати українська капітуляція в цій війні.

07:00 – Радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван припустив, що відсутність Китаю на заході у Швейцарії пов’язана з проханням глави Кремля. За його словами, це і є справжня позиція КНР щодо війни.

06:00 – Напередодні лідери країн зробили важливі заяви щодо війни Росії проти України та наближення миру. Вони зазначили, що “українці вражають” світову спільноту, а також назвали очевидним той факт, що диктатор “Путін панікує”.

Докладніше про результати першого дня Саміту миру в Швейцарії читайте за посиланням.

Як повідомляв OBOZ.UA, в Офісі президента заявили, що двосторонніх переговорів України з Росією не буде. Натомість головним завдання Глобального саміту миру є позбавлення Росії інструментів агресії в усіх сферах.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

8

8

5

3

3

2

17Підписатися

Теги

Источник: obozrevatel.com

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *