Рютте принциповий і послідовний: експерт сказав, чого Україні чекати від нового генсека НАТО

Прем’єр Нідерландів Марк Рютте, якого було обрано наступним генеральним секретарем НАТО, має чітку й послідовну політику щодо України. Політик підтримує нашу державу з 2014 року і, вочевидь, шукатиме шляхи для того, щоб блок більше допомагав їй у війні з Росією.

Відео дня

Про це у коментарі OBOZ.UA сказав виконавчий директор Центру прикладних політичних досліджень “Пента” Олександр Леонов. На його переконання, є надія на те, що політика НАТО може стати більш рішучою у питанні допомоги Україні після обрання Рютте генсеком.

“Рютте показав, що попри проблеми у своїй політиці в Нідерландах, він дотримувався позиції щодо підтримки України. І давайте згадаємо ту кризу з ратифікацією угоди про асоціацію. Крім цього, Рютте, як послідовний політик, який підтримував Україну, вочевидь буде шукати можливості для того, щоб посилювати з боку НАТО підтримку України”, – зазначив експерт.

На думку Леонова, рішення, яке мають ухвалити на саміті НАТО у Вашингтоні про те, що підтримка України перейде під егіду блоку з новим генсеком Рютте, матиме позитивні наслідки.

Крім того, повідомлялося, що Рютте планує домовитися з прем’єром Угорщини Віктором Орбаном про те, що Будапешт не блокуватиме ініціативи щодо України, але й не буде брати участь в будь-яких проєктах щодо допомоги країні.

“Можемо говорити, що є позитивні очікування від Рютте. Єдиний момент, що НАТО має все ж певним чином змінюватись на тлі загроз з боку Росії. Наприклад, щодо Угорщини – як на це реагувати, як знаходити з ними спільну мову. Можливо, змінювати, як в ЄС зараз говорять, принцип права вето будь-якої сторони. Власне, кажучи, Рютте буде не дуже просто, але ми бачимо, що взагалі ситуація змінюється”, – сказав політолог.

Водночас перед Рютте на посаді генерального секретаря НАТО стоятимуть серйозні виклики, вважає Леонов. У першу чергу, він має зробити Північноатлантичний Альянс боєздатною структурою.

“З одного боку, НАТО – це блок, який дійсно створений не для того, щоб воювати, а для того, щоб уникнути війни. Його підходи в багатьох речах саме такі. Але, як показала війна проти України, Альянс був не готовий до такої інтенсивної війни. Допомога Україні періодично запізнюється не через те, що союзники не хочуть нам допомагати, а вони не готові до ведення таких інтенсивних бойових дій”, – зазначив експерт.

Наприклад, Німеччина, як нагадав Леонов, на 100% залежить від виробництва пороху в Китаї. Як виявилося, Берлін передав Україні майже всі снаряди, залишивши собі усього 10 тисяч, про що говорив міністр оборони Німеччини. Водночас виробити нові немає потужності. Саме тому з 2022 року в Європі ухвалені програми щодо відновлення військового промислового комплексу.

“Взагалі останній саміт Європейського союзу був присвячений тому, щоб фактично створити новий напрямок в роботі ЄС, безпековий. Говорили навіть про створення нової посади комісара з оборони. Усе це говорить про те, наскільки виклики від Росії є серйозними. Рютте має знайти можливості, щоб переконати всі країни приєднатися до цих програм, до протистояння Росії, бо це спільна справа”, – зауважив він.

На його переконання, позиція Рютте щодо Росії буде жорсткою й послідовною, він не буде закликати знаходити з Москвою спільні точки й намагатися миритися.

“Але не варто забувати, що це посада генерального секретаря. Який би він не був, але це секретар, який відображає позицію всього блоку. Він може бути наполегливим, проводити переговори, концептуально направляти, пропонувати ідеї, але все вирішують лідери країн НАТО. Тут є невеликий розрив, який може не дозволити реалізувати повною мірою те, що Рютте хоче, бо він може наштовхнутися на опозицію певних країн. Чи вдасться знайти компроміс, це важливий момент, але все ж Рютте, як політик з досвідом, має з цим впоратися”, – додав Леонов.

Нагадаємо, що 26 червня прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте був обраний наступним генсеком НАТО. Офіційно він почне виконувати свої повноваження 1 жовтня 2024 року, замінивши на посаді Єнса Столтенберга після десяти років керівництва Альянсом.

Раніше OBOZ.UA розповідав, що Рютте говорив про війну в Україні. Зокрема, новий генсек НАТО впевнений, що Путін не збирається зупинятися в Україні, і НАТО має бути потужним у своїх зусиллях щодо підтримки Києва.

Тільки перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

5

5

0

0

1

0

01Підписатися

Теги

Источник: obozrevatel.com

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *