“Ми знаємо”: Кулеба пояснив, чому Україна не запрошує Росію на Глобальний саміт миру

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба нагадав, що Україна не збирається сідати за стіл переговорів про пошук шляхів закінчення війни. За його словами, немає сенсу говорити з країною-агресором, яка не поділяє наші погляди на мир.

Так він відповів на запитання журналістів, мовляв, чому Київ не запрошує Москву не Глобальний саміт миру. Його слова, серед інших, процитувало видання Foreign Policy.

“Ми знаємо, що немає сенсу садити Росію за стіл переговорів, якщо ви не можете домогтися від неї сумлінних дій. Є тільки два способи привести РФ до ситуації, коли вона буде діяти сумлінно: перший – успіх на полі бою, а другий – створення коаліції країн, які поділяють одні й ті самі принципи та підходи”, – заявив він.

Глава МЗС наголосив, що саміт має на меті об’єднати країни, які поділяють бачення Україною миру та разом шукають підходи, на основі яких будуватимуть подальші дії.

Оскільки Росія ніколи не дотримується своїх голослівних “обіцянок” і завжди використовує подібні майданчики для того, щоб покладати на Україну провину за власні воєнні злочини, її не буде серед учасників заходу.

Водночас Кулеба додав, що після саміту подібне спілкування з Росією “може відбутися”, і вона має шанс стати частиною переговорів.

“Зрештою, не можна покласти край війні без обох сторін”, – визнав він.

Нагадаємо, що Глобальний саміт мину відбудеться в Швейцарії 15-16 червня 2024 року. На платформі зберуться лідери близько 80 країн світу, вони обговорюватимуть шляхи до мирного врегулювання війни й те, як запобігти майбутнім військовим конфліктам у світі. Туди не покликали не тільки РФ, а й її союзницю – Білорусь.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що Росія намагається зірвати Саміт миру. За його словами, агресор має конкретний план, націлений на зменшення кількості країн-учасниць і загалом відтермінування проведення заходу.

Як повідомляв OBOZ.UA, глава Держдепу США Ентоні Блінкен раніше заявив, що переговори з Росією щодо закінчення війни в Україні залежать від російського диктатора Путіна. Втім він має довести свою готовність вести діалог відповідно до міжнародного права та Статуту ООН: суверенітет, територіальна цілісність, незалежність.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

14

14

1

3

1

0

06Підписатися

Теги

Источник: obozrevatel.com

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *