Зміна у вищому військовому керівництві ЗСУ: чому прибрали генерала Содоля

Фото: mil.gov.ua

Президент Володимир Зеленський зняв з посади командувача Об’єднаних сил Збройних Сил України генерал-лейтенанта Юрія Содоля та замість нього призначив бригадного генерала Андрія Гнатова. Але на відміну від інших кадрових перестановок у військовому керівництві, це усунення великого воєначальника мало під собою негативний підтекст. Журналіст Коротко про розбирався, в чому ж були претензії до генерала.

“99% військових ненавидять його за те, що він робить”

Вся справа в тому, що генерал-лейтенант Юрій Содоль був дуже непопулярним в армії і навіть більше цього – командири середньої та нижчої ланки відкрито звинувачували його у багатьох військових прорахунках та зневажливому ставленні до життя солдатів.

Останньою краплею став виступ у соцмережі начальника штабу бригади Національної гвардії “Азов” Богдана Кротевича, який також подав заяву до Державного бюро розслідувань із закликом провести розслідування щодо Юрія Содоля. Кротевич звинувачує генерала у перевищенні службових повноважень та некомпетентному командуванні військами, що призвело до втрат великої частини території України, та просить перевірити командувача на факт співпраці з ворогом.

“Написав листа до ДБР із закликом про відкриття розслідування на одного військового генерала, який, на моє переконання, вбив більше українських військових, ніж будь-який російський генерал. …судять комбатів та комбригів за втрату спостережного поста, але не судять генерала за втрату областей та десятків міст і втрату тисяч солдатів”, – таке серйозне звинувачення проти генерала висунув військовий. За словами Кротевича, “99% військових ненавидять його (Содоля. – Ред.) за те, що він робить”. В ДБР підтвердили, що така заява є, та додали, що з нею працюють слідчі.

Інші військові та експерти більш конкретно вказують на факти некомпетентності Содоля та його неприпустимий стиль командування. Громадський активіст та волонтер Сергій Стерненко ще при призначенні Содоля командувачем Об’єднаних сил Збройних Сил України назвав таке рішення “кадровою катастрофою”.

Не береже життя солдатів

Юрій Содоль. Фото: вікіпедія

«Дуже дивно бачити декларування державою цінності людського життя та призначати на таку високу посаду того, хто належить до особового складу у найгірших традиціях Жукова. Ми почнемо змінюватися на краще і матимемо шанси перемагати, коли нестиме відповідальність і генералітет. Втратив бездумно людей – в’язниця замість посади», – пояснював тоді Стерненко.

На початку року він повідомив про неналежне матеріальне забезпечення бійців на плацдармі у Кринках, що призвело до втрат, яких можна було запобігти, та звинуватив у цьому саме Юрія Содоля.

«Колишній командувач морської піхоти Содоль (а нині вже командувач Об’єднаних сил) під час підготовки до операції не вжив заходів для належного забезпечення сил човнами та засобами РЕБ. Майже всі РЕБи та човни туди постачали волонтери та окремі місцеві ради. Ну а на паперах, звичайно, всього було з надлишком. На практиці ж морпіхи (і не лише вони) демонструють акти героїзму на лівому березі без належного матеріального забезпечення, що призводить до втрат, яких можна було запобігти», – розповів волонтер.
Стерненко стверджує, що про цю проблему відомо було давно, але заходів щодо її вирішення майже не вживали. Також генерала звинувачують у пропущеному прориві росіян на Торецьк, дірки в обороні Харківської області та інші прорахунки.

Пиячив під час прориву росіян

Народна депутатка, член фракції «Слуга народу» Мар’яна Безугла після поїздки на фронт розкритикувала військове командування, назвавши Юрія Содоля «злочинцем», а також звинуватила у тому, що він усюди ставить «своїх» людей. При цьому генерал начебто не дивиться на професійні навички, а вибирає виключно за «приналежністю до генеральської фракції».

«Новий керуючий фронтом генерал Содоль – злочинець. Сирський дозволив йому поставити «своїх»: Галушкіна, Соколова, Луценка. Не за навичками, а за належністю до генеральської фракції Содоля. Галушкін завалив оборону Харківщини. Соколов має кримінальне провадження за Чонгар і зараз відповідальний за ділянку фронту. Луценко пропустив прорив з Очеретиного до Покровська і не покараний», – повідомила вона. Нардепка наголосила, що “через Содоля ми пропустили вторгнення на Харківщину, прорив на Покровськ і втратили Авдіївку”.

22 червня Безугла заявила, що генерал Содоль під час прориву росіян у Торецьку “пиячив у ресторані”, і додала до повідомлення фото. “За моєю інформацією, під час пропущеного прориву на Торецьк керівник Східного фронту генерал Содоль пиячив у ресторані “Хмари” в Одесі. Надсилаю відповідний запит щодо його відрядження”, – йдеться у повідомленні нардепки.

Такі розголоси небезпечні для армії

З іншого боку, деякі експерти вважають Содоля сильним менеджером. Мовляв, він дуже жорсткий, розумний і людина дії. Це не та людина, яка буде розмірковувати, якщо є наказ, вона його виконуватиме. Начебто він дуже сильний військовий менеджер, за що його не люблять.

Військовий експерт та полковник запасу Сергій Грабський вважає, що під час війни такі скандали в армії не повинні виноситися на загальний розгляд. “Такі розголоси небезпечні для армії. Це неправильно та вносить розкол у суспільство. Тому що кожна така тріщина у суспільстві негативно впливає на армію. Якщо він справді у чомусь винен, то це має визначити суд. Тому такі речі категорично не можна обговорювати публічно. Демократія не працює і не має працювати в армії. Оскільки це підриває принцип єдиноначальності в армії, коли якийсь майор звинувачує генерала в некомпетентності, це розвалює армію. Я 28 років прослужив в армії та знаю, про що говорю. Є встановлені процедури, як вирішувати подібні питання, але в жодному разі не через публічний розголос”, – вважає експерт.

Нового командувача Об’єднаних сил Збройних Сил України поважають в армії

Андрій Гнатов. Фото: вікіпедія

На відміну від генерала Содоля, бригадний генерал Андрій Гнатов, який прийшов на його місце, має гарну репутацію серед військових. Бригадний генерал Андрій Гнатов у 2001 році закінчив Харківський інститут танкових військ.
З 2016 до 2018 року він керував штабом 36-ї окремої бригади морської піхоти. З 2018 до 2021 року командував 36-ю окремою бригадою морської піхоти імені контрадмірала Михайла Бєлінського.

У 2022 році очолив штаб і став заступником командувача військ оперативного командування “Південь” Сухопутних військ ЗСУ. У червні 2022 року отримав звання бригадного генерала та шеврон особисто від президента України Володимира Зеленського.

У 2022 році змінив генерала Дмитра Марченка та очолив оборону Миколаєва. У листопаді 2022 року став одним із командувачів звільнення Херсонської області. Весною 2023 року керував обороною Бахмута, який входив до зони відповідальності ОСГВ “Хортиця” під командуванням Олександра Сирського. Андрій Гнатов був одним із офіцерів, які формували підрозділи оновленої морської піхоти з частин, що залишили окупований Крим.

Довідка Коротко про

Генерал-лейтенант Юрій Содоль був командувачем морської піхоти Військово-Морських Сил Збройних Сил України. На початку повномасштабного вторгнення Росії керував обороною однією з найважчих ділянок фронту. Брав участь у обороні Маріуполя, боях під Волновахою. У 2023 році Содоль керував оперативно-тактичним угрупованням на Вугледарському напрямку.

З 2014 року був командиром 25-ї окремої повітряно-десантної бригади, з якою побував у найгарячіших точках – Рубіжне, штурм Ямполя, оборона Донецького аеропорту, прикриття виходу українських сил з Дебальцевого.У січні 2015 року став першим заступником командувача Десантно-штурмових військ, а в березні 2018 року – командувачем морської піхотою ВМС ЗС України. Содоль має звання Героя України (2022), медаль “За військову службу України” (2010), ордени “За мужність” 3-го ступеня (2014), Богдана Хмельницького 3-го ступеня (2015).

Источник: kp.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *