Орест Сохар: $300 ”ярдів” на кону: Захід чи не вперше спробує зіграти з Путіним на випередження — Блоги | OBOZ.UA

Конфіскація активів російського центробанку на користь України, – це не тільки про гроші, скільки про зрілість наших партнерів. Якщо вони “пострижуть” кремль, то це означатиме тільки одне: США і ЄС компенсували той дефіцит рішучості, який супроводжував їх упродовж всього періоду війни Московії проти України.

Відео дня

 Адміністрація Байдена почала термінові переговори про використання арештованих $300 млрд активів російського центробанку. Їх хочуть використати для допомоги Україні. Конгрес підтримує законопроєкт, Байден хоче провести рішення до 24 лютого 2024 року, – це ми знаємо з The New York Times.

Та з аналітики FT розкривається дещо інша картина: роль США у цьому поході за “золотим руном” більше політична, ніж реальна. Uncle Sam заарештував лише $5 млрд, тоді як €260 млрд активів ЦБ московії заморожено в ЄС, Австралії, Японії та Великобританії. Близько €210 млрд — зберігається в ЄС у вигляді готівки й державних облігацій.

І тут, власне, підступ: європейці, особливо французи, німці та італійці набагато обережніші за американців в “стрижці” “золотого руна”. З одного боку, вони бояться відповіді з боку кремля, з іншого — бояться, що Китай або Саудівська Аравія заберуть з ЄС свої гроші.

Відтак доля “трьохсот ярдів” сьогодні залежить від політичної переконливості США та Великої Британії, яка також виступає за вилучення активів держави-терориста.

 Якщо ЄС, США та G7 таки “рейдернуть” у кремля парочку сотень “ярдів”, це свідчитиме про зміну стратегічної моделі поведінки наших західних партнерів: вони готові не тільки реагувати на агресію Росії, а й брати ініціативу на себе… і продовжують підтримувати Україну в її боротьбі за свободу та незалежність.

Ключове для нас слово, – “якщо”…

Додам, що це не план Б. Ці кошти очікуються додатково до обіцяної допомоги з боку США та ЄС.

Ви завжди можете розраховувати, що американці зроблять правильно після, як вони перепробують всі інші варіанти, – Вінстон Черчіль…

100

100

1

20

14

3

2

55Підписатися

Теги

Источник: obozrevatel.com

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *