Опозиція перемагає, Моравецький рветься створювати новий уряд: результати виборів у Польщі

Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький після перемоги на парламентських виборах партії “Право та справедливість” заявив, що готовий сформувати стабільний уряд. За його словами, новий уряд зможе провести Польщу через різноманітні негаразди.

Також він висловив подяку полякам за підтримку партії “Право та справедливість”. Про це Моравецький написав у соцмережі Х, раніше відомій як Twitter.

Моравецький заявив, що за традицією президент доручає місію формування уряду партії, яка набрала найбільшу кількість голосів виборців. Також він додав, що готовий створити стабільний уряд.

Водночас лідер польської опозиції, колишній прем’єр-міністр та голова блоку “Громадянська коаліція” Дональд Туск, заявив, що він також має намір найближчим часом сформувати новий уряд. Примітно, що його політична сила може увійти в коаліцію з іншими опозиційними партіями.

Відео дня

За результатами Національної виборчої комісії Польщі (підраховано більше ніж 60% бюлетенів), найбільшу кількість голосів на виборах отримує панівна партія “Право і справедливість”. У політсили трохи більше 37% голосів.

На другому місці розмістилась “Громадянська коаліція” із 28% голосів. 

Майже 13,5% виборців віддали свої голоси за блок “Третій шлях”. Крім того, до нижньої палати Національних зборів Польщі проходять партії “Нові ліві” та “Конфедерація” з 8,6 та 6,4% голосів відповідно.

Газета Wyborcza повідомляє, що Національна виборча комісія оголосить остаточні результати парламентських виборів до опівдня 17 жовтня.

Останній екзит-пол Ipsos показав, що “ПіС” може отримати 36,1%, “Громадянська коаліція” – 31%, “Третій шлях” – 14%, “Нові ліві” – 8,6%, “Конфедерація” – 6, 8%.

Якщо результати виборів відповідатимуть оновленому екзит-полу, опозиційні сили все одно матимуть більшість у Сеймі. “ПіС” може отримати 198 місць, “Громадянська коаліція” – 161, “Третій шлях” – 57, “Нові ліві” – 30, “Конфедерація” – 14.

Нагадаємо, голосування у Польщі 15 жовтня назвали “найважливішим за десятиліття”. Результат виборів може вплинути, зокрема, на відносини Польщі з Україною.

Раніше OBOZ.UA писав про скандальні деталі антиукраїнської ультраправої партії “Конфедерація свободи та незалежності”.

Тільки перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

7

7

0

2

4

0

0

32Підписатися

Теги

Источник: obozrevatel.com

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *