Олександр Кірш: Демократія: помилка 404? — Блоги | OBOZ.UA

Експерти погоджуються з тим, що якщо Трамп переможе, то “новий” Трамп виявиться значно гіршим за “першого”: нічим не обмеженим і максимально послідовним у своєму руйнуванні. Тож доля демократії й Цивілізації залежатиме від голосування в 6 американських штатах, які традиційно коливаються між республіканцями й демократами, тобто від кількох десятків тисяч виборців — саме вони фактично вирішать долю людства.

Відео дня

Залежить ця доля й від перебігу подій у війні України з мордором, де нам так потрібне фінансування, яке залежить від того, коли в Конгресі — й в першу чергу в Палаті представників — республіканці й демократи домовляться й знайдуть, нарешті, згоди.

Щодо Європи, то там наша доля — і щодо фінансування, й щодо членства — цілком залежить від консенсусу, тобто від того, чи зможе Цивілізація якось вмовити Угорщину й Словаччину. Право вето В ЄС (як, до речі, й в НАТО) стало справжньою диктатурою меншості — отака демократія.

І саме така демократія — слабка й нерішуча — протистоє зараз у смертельній битві проти нікчем із сильною рукою, яка замінює їм мозок, — путіна, Орбана, кім чен ина тощо. Мудрий Сі спостерігає осторонь, але теж не на боці Цивілізації: диктатор є диктатор.

Між тим, питання стоїть принципово: якій суспільний уклад є більш ефективним у вирішальний час випробувань — демократія (дурна, недолуга, обережна) чи влада сильної руки (авторитарна, тоталітарна, антигуманна)?

У Другу світову людство було врятовано тим, що гітлеру й сталіну протистояли Рузвельт і Черчилль — лідери демократичні, але сильнорукі. Зараз не зовсім так. Яскравий приклад того, що зараз, — ООН, яка ще більш жалюгідна, ніж навіть Ліга Націй, що була між двома світовими війнами й хоч якось намагалася чинити опір: в ООН ми не бачимо й цього.

Цивілізація складає іспит. На терезах — життя людства. Дуже б не хотілося, щоб орангутанги майбутнього, вводячи у своєму орангутангському комп’ютері слово “демократія”, отримували відповідь “Помилка 404”. Тобто “Не знайдено”.

Важливо: думка редакції може відрізнятися від авторської. Редакція сайту не відповідає за зміст блогів, але прагне публікувати різні погляди. Детальніше про редакційну політику OBOZREVATEL – запосиланням…

130

86

6

5

10

25

130

33Підписатися

Теги

Источник: obozrevatel.com

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *