Мукачевський союз Балоги та “Блюка”: що стоїть за резонансними арештами на Закарпатті

У вівторок, 25 червня, стало відомо про затримання мера Мукачева Андрія Балоги та голови Мукачівської райради Михайла Ланьо, відомого у деяких колах за прізвиськом “Блюк”. Їх підозрюють у корупційній схемі продажу місцевого стадіону, внаслідок якої громада втратила понад 70 млн грн. Про те, як колишні вороги стали “любими друзями” і взяли під цілковитий контроль друге за розмірами місто Закарпаття, читайте у матеріалі OBOZ.UA.

Відео дня

Скандальна історія зі стадіоном “Авангард” триває з 2023 року і є частиною строкатого та заплутаного сюжету, повного політичних та відверто кримінальних розбірок. Утім про все по порядку.

Затримання сина нардепа і одного з найбільш впливових людей Закарпаття Віктора Балоги і за сумісництвом мера Мукачева Андрія Балоги, а також ще одного “авторитетного” політика, голови Мукачівської районної ради Михайла Ланьо (з 90-х має прізвисько “Блюк”) проводили співробітники СБУ та НАБУ. Вони підозрюють чиновників в організації схеми з продажу комунальної землі площею 3 га в місті за “демпінговими” цінами. При цьому, як зазначають місцеві оглядачі, місто з подачі мера продало землю компанії, підконтрольній Ланьо – “Універсал-М”.

За даними НАБУ, посадовці домовилися продати ділянку за вдев’ятеро меншою вартістю.

“Підставою для цього стала експертна грошова оцінка із заниженою вартістю ділянки, за яку власникам компанії-оцінювачки надали хабар. У результаті таких оборудок землю з ринковою вартістю 84,6 млн грн продали усього за 9,6 млн грн. Попри таку мізерну ціну, міський голова особистим рішенням ще й надав товариству розтермінування платежу на 6 місяців”, – повідомили у пресслужбі НАБУ.

Правоохоронці затримали п’ятьох фігурантів оборудки за такими статтями ККУ:

– міського голову Мукачева Андрія Балогу (ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 364 ККУ);

– голову районної ради Михайла Ланьо (ч. 3 ст. 27, ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 364 ККУ);

– ексначальника відділу комунальної власності та земельних відносин міської ради (ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 364 та ч. 2 ст. 368-4 ККУ);

– двох власників компанії-оцінювачки (ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 364, ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст. 358, ч. 3 ст. 27, ч. 4 ст. 368-4 ККУ);

– оцінювача (ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 364, ч. 3 ст. 358 ККУ).

Тут слід нагадати, що у жовтні 2023 року в мерії Мукачева уже відбувалися обшуки через продаж стадіону “Авангард”. Щоправда, тоді нікого з посадовців не затримали, хоча СБУ та НАБУ проводили обшуки у Андрія Балоги, Михайла Ланьо та в низці компаній, які фігурували у цій справі.

У цьому контексті варто зазначити, що нинішня зв’язка родини Балог (у неї окрім Віктора Балоги-старшого, братів Івана та Павла, також входить його кузен екснардеп Василь Петьовка та син-мер Мукачева) та Ланьо, який, попри судимість, свого часу був народним обранцем від Партії регіонів, є великою несподіванкою.

Справа в тому, що протистояння між цими групами за контроль над Закарпаттям тривали багато років. Як зазначали журналісти, ключовим каменем спотикання нібито були питання розподілу потоків контрабанди. За часів Ющенка на коні був Балога, який очолював Секретаріат президента. За Януковича посилився Ланьо, який потрапив до тодішньої партії влади.

Сторони конфлікту не гребували використання безпосередньої фізичної сили. Яскравим прикладом цієї боротьби стала стрілянина, яка сталася на Закарпатті у 2015 році, між людьми Ланьо та бійцями “Правого сектору”. Останні тоді нібито фінансувалися Балогою.

Усе відбувалося як у гостросюжетному бойовику: між представниками “Правого сектора” і Михайлом Ланьо була запланована “стрілка”. Представники “Правого сектора” прибули на чотирьох джипах – всього 21 особа. Підійшли до воріт, охоронця попросили викликати Михайла Ланьо. Після перепалки охоронцеві вистрілили в голову. В результаті стрільби загинув одна людина.

Потім бойові дії продовжилися на виїзді з Мукачева у бік Сваляви на трасі Київ – Чоп. Там відбулася чергова перестрілка — бійці ПС проривались з боєм через блок-пост міліції. Там вони розстріляли два автомобілі правоохоронців.

Але це багаторічне протистояння мукачевських “монтеккі та капулетті” явно послабило обидві сторони. І вже в 2022 році ситуація кардинально змінилася: сторони домовилися про спільний контроль над рідним для обох груп містом Мукачево.

Тоді ж там склалася цікава коаліція. Головою Мукачівської районної ради обрали Михайла Ланьо, представника “Батьківщини”. Петьовка очолює створену ним партію “Рідне Закарпаття”, а Андрій Балога зі своєю партією “Команда Андрія Балоги” (до цього мала назву “Єдиний центр”) керує містом як мер.

Власне, схоже на те, що історія з продажу стадіону і стала таким собі “скріпленням” стосунків. Утім наслідки для обох команд можуть бути вельми сумними: зараз правоохоронні органи, зважаючи на все, взялися за них всерйоз. Балозі-молодшому та Ланьо загрожує до 6 років позбавлення волі.

Є й інший важливий аспект: нинішні розслідування вже призвели до фактичного відсторонення обох союзницьких угруповань від фінансових потоків та влади, що в перспективі може викликати серйозне послаблення і родини Балог, і бригади Ланьо, які і так останніми роками намагалися поводитись максимально тихо і зайвий раз ніде не “світитися”.

25

25

1

11

5

0

16Підписатися

Теги

Источник: obozrevatel.com

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *