“Беремо до відома”: у ЄС відреагували на зупинку надання консульських послуг українським чоловікам за кордоном

У Єврокомісії відреагували на зупинку надання консульських послуг чоловікам з України за кордоном. Там заявили, що в питаннях тимчасового захисту немає розрізнення щодо статі, водночас пообіцяли взяти до уваги оголошення Міністерства закордонних справ України.

Відповідну заяву озвучила речниця Єврокомісії з внутрішніх справ, міграції та внутрішньої безпеки Аніта Хіппер у коментарі “Радіо Свобода”. “Ми беремо це оголошення до відома. У мене немає конкретних коментарів, коли йдеться про Директиву про тимчасовий захист. Ми не розрізняємо статі, а також призовний статус. Це все, що маю сказати зі свого боку”, – сказала вона.

Водночас у Євросоюзі не стали коментувати, чи підтримують це рішення Києва та чи підлягатимуть депортації громадяни України, що опиняться в ЄС із простроченими документами.

“Не нам коментувати рішення українського уряду щодо заходів, які необхідно вжити в контексті конфлікту. Єдине, що ми можемо зробити, – це пояснити, яка ситуація з цими особами, які перебувають на території Європи. Це те, що ми можемо зробити”, – сказав представник Єврокомісії Ерік Мамер.

Як повідомляв OBOZ.UA, від вівторка, 23 квітня, консульства України припинили надання послуг чоловікам призовного віку. У листі першого заступника глави МЗС Андрія Сибіги йдеться, що ці обмеження пов’язані з війною РФ проти України для недопущення ухилення від урегулювання військового обліку.

Керівник МЗС Дмитро Кулеба заявив, що доручив вжити заходів щодо відновлення справедливого ставлення до чоловіків-українців за кордоном, бо перебування поза Україною не звільняє від обов’язку захисту Батьківщини. Якщо чоловік виїхав, відгородившись від питання виживання України, але приходить і хоче отримати від неї послуги, “це так не працює”.

У МЗС України розповіли, що призупинення консульських послуг продовжиться після набуття чинності законом про мобілізацію (18 травня), але з урахуванням нових вимог та положень.

У комітеті Верховної Ради з питань нацбезпеки заявили, що можуть запросити представників МЗС для пояснень, оскільки під час роботи над законопроєктом МЗС не надавало коментарів або пропозицій.

Тільки перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

30

30

3

9

1

0

20Підписатися

Теги

Источник: obozrevatel.com

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *