Армія Швейцарії охоронятиме мирний саміт без дозволу парламенту

Фото: wikipedia.org

15-16 червня на швейцарському курорті Бюргеншток пройде “Саміт миру”, який, за задумом України, має виробити механізми досягнення миру та припинення війни. На нього Швейцарія запросила представників понад 160 країн та міжнародних організацій. Не запрошена Росія. Водночас, за даними української розвідки, Москва робить все для того, щоб зірвати цей міжнародний форум. Як зазначив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, для росіян зараз це друга за важливістю мета після атаки на Харківщину.

Охорони буде більше, ніж запрошених

Тому Швейцарія вжила посилених заходів безпеки. Для цього задіяно до 4 тисяч військовослужбовців. Численність охорони пов’язана з рельєфом місцевості в районі Бюргенштока та масштабами операції, а також значною кількістю очікуваних високопоставлених гостей. Бюргеншток розташований у самому центрі Швейцарії на висоті 950 метрів над рівнем моря. Знаходиться на березі Люцернського озера, за 16 кілометрів від Люцерна, неподалік Цюриха, Берна і Базеля.

З погляду оборони, ландшафт Швейцарії має свої переваги: ​​три чверті її території складають гори, кажучи військовою мовою – “природна фортифікація”. Більш “плоскій” країні на “озброєний нейтралітет” довелося б витратити набагато більше коштів.

Згідно з швейцарським законодавством, залучення для охорони понад дві тисячі військовослужбовців має бути схвалено парламентом. Але оскільки він не встигне ухвалити рішення до проведення саміту, Федеральна рада подасть звіт законодавцям уже восени.

Закриють небо та проконтролюють радіацію

Крім того, Швейцарія обмежить використання повітряного простору у районі Бюргенштока. Це стосується візуальних польотів (тобто ті, що здійснюються не з приладів), некомерційних польотів з приладів і БпЛА. Братимуть участь у забезпеченні безпеки саміту Федеральне відомство цивільної оборони (Bundesamt für Bevölkerungsschutz BABS), Федеральне відомство з питань кібербезпеки (Bundesamt für Cybersicherheit BACS) та Федеральна розвідувальна служба (NDB). Вона відповідатиме за раннє виявлення загроз та їх запобігання.

Також обіцяють звернути увагу на комунікаційну безпеку, моніторинг цивільного захисту та радіологічної ситуації, а також на захист від ядерних, біологічних та хімічних (NBC) інцидентів.

З таким ландшафтом Бюргеншток охороняти значно легше, ніж місце на рівнині. Фото: jettravel

У нейтральної Швейцарії є потужна армія

Швейцарія у багатьох асоціюється з нейтральністю, гірськолижними курортами та якісними годинниками, проте мало хто знає, що у цієї країни досить потужна армія. Нині орієнтовна кількість – 150 000 осіб. І цю кількість планують збільшити, побоюючись російської загрози. Також у них потужний мобілізаційний резерв: на 8 млн населення близько 2 млн чоловіків-резервістів та майже стільки ж жінок.

Випадково чи ні, але проведення “Саміту миру” співпало з посиленням швейцарської армії. Голова Федеральної ради Швейцарії, вона ж президент країни Віола Амгерд, яка стоїть на чолі Департаменту з питань оборони країни, заявила, що, враховуючи розширення оборонних можливостей країнами НАТО та агресію Росії, Швейцарія має здобути відповідні уроки.

У 2004 році армія Швейцарії взяла опосередковану участь у регулюванні ситуації, що склалася в Боснії – в рамках участі Сил Європейського Союзу (EUFOR). Конфедерація відправила близько 25 своїх представників як спостерігачів. Загалом швейцарські військові взяли участь у низці миротворчих операцій у співпраці з ООН, ОБСЄ та іншими миротворчими організаціями у всьому світі.

Швейцарські військові беруть активну участь не лише у миротворчих місіях, а й навіть охороняють Ватикан. Сьогодні до складу гвардії Ватикану можуть входити лише уродженці Швейцарії, які є католиками та для яких німецька мова – рідна. Усі кандидати повинні мати як мінімум середню освіту, відслужити 4 місяці у швейцарській армії та мати гарні відгуки від духовенства. Сам гвардієць повинен бути не нижче 174 см, без довгого волосся, бороди, вусів та дружини! У варту Ватикану беруть лише холостяків.

Источник: kp.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *