12 наших перемог у 2023 році: на суші, на морі, у повітрі та на території ворога

Фото: ФБ Генштабу ВСУ

Українська армія продовжує боротися із ворогом – тримаючи оборону, атакуючи, влаштовуючи диверсії. І, безперечно, ми повинні пам’ятати про наші успіхи. KP.UA пропонує згадати найяскравіші епізоди війни у ​​2023 році.

Створили перші у світі ударні роти дронів

У січні цього року головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний погодив створення в Україні перших ударних рот БПЛА.

Міністерство оборони, Генштаб та Держспецзв’язок у рамках проєкту «Армія дронів» створили Координаційний штаб, який займається проєктом ударних рот, проводить реформи та масштабує виробництво безпілотників. На фронт вирушили майже тисяча безпілотників, більше половини з них – українського виробництва.

«Армія дронів» постійно поповнюється новими. Фото: ТГ канал Михайла Федорова

Вуглеводні – геть!

Протягом усього року українські дрони (з «Армії дронів», не інакше) завдавали точкових ударів по базах та місцях зберігання паливно-мастильних матеріалів російських бойовиків. Знищено десятки, тисячі тонн палива в окупованих Донецьку, Макіївці, Луганську, Іловайську, а також у Криму. У квітні біля Козацької бухти у Севастополі було знищено 10 резервуарів із нафтопродуктами загальним обсягом 40 тисяч тонн. Рано-вранці резервуари були атаковані безпілотниками, з яких збили один, а інші точно вразили цілі. У липні акцію у Козачій бухті повторили невідомі диверсанти, щоправда, тоді вже на повітря злетів склад боєприпасів, які ще довго детонували.

У травні в Брянській області РФ було підірвано залізницю. Вагон із 60 вагонами нафтопродуктів зійшов із рейок і спалахнув.

Крім паливних баз, українські військовослужбовці методично знищували склади боєприпасів. Наприклад, у липні в окупованій Макіївці під Донецьком було ліквідовано склад, де зберігалися артснаряди та ракети для систем РСЗВ «Град».

Російський “Легіон” виступив на боці України

У березні 2023 року в брянських лісах стало неспокійно: росіяни повідомили про прорив «української ДРГ» та перестрілку з прикордонниками. Україна відхрестилася від цієї вилазки, але представник ГУР Андрій Юсов повідомив про публічну заяву якогось «Російського добровольчого корпусу» (РДК), який назвав себе визвольною армією та заявив про боротьбу з путінським режимом.

Так світ дізнався про РДК і заразом про легіон «Свобода Росії», до якого увійшли громадяни РФ, які воювали на боці України.

Це можна назвати ідеологічною перемогою України: громадяни Росії усвідомлюють усю страшну безглуздість так званої «СВО» та готові захищати українців.

У травні-червні російські формування вже проводили операції у Бєлгородській області. Тоді російські містечко Шебекине та села Нова Таволжанка та Тишанка дізналися, що таке обстріли та руйнування будинків під час воєнних дій – так само, як це раніше дізналися українці.

У березні 2023 року у брянських лісах з’явилися перші диверсанти. Російські добровольці. Фото: sloboda.org

«Калібри» в Джанкої не довезли до кораблів

Увечері 20 березня в окупованому Джанкої (Крим) пролунало кілька вибухів. У Міноборони України заявили про знищення російських крилатих ракет “Калібр”, призначених для використання Чорноморським флотом РФ. Ними б’ють із кораблів материковою територією України. Ракети були знищені під час транспортування залізницею. Також постраждали аеродром та залізничний вокзал, а у самому місті було введено надзвичайний стан.

Російські “Калібри” не відлетіли. Їх підірвали на складі у Джанкої. Фото: t.me/kryuchkovoleg

«Патріот» упіймав «Кинджал»

У ніч проти 4 травня в небі над Києвом Збройні сили України успішно перехопили російську гіперзвукову ракету Х-47 «Кинджал». Уламки впали на один із столичних стадіонів. Після їхнього дослідження з’ясувалося, що перехоплення ракет було досить ефективним зі знищенням бойової частини ще в повітрі. Збити ракету вдалося завдяки зенітно-ракетному комплексу Patriot, який ЗСУ отримали у квітні.

Дуель ворожої ракети із “Петріот” чув увесь Київ. Фото: стоп-кадр відео “5 канал”

Кримський міст

Вночі 17 липня на Кримському мосту пролунали два вибухи біля його 145-ї опори. Було пошкоджено два прольоти мосту, один – у напрямку Тамані – було знищено повністю.

Цей вибух на Кримському мосту був другим за часи вторгнення Росії в Україну: перший вибух стався 8 жовтня 2022 року. Автомобільна частина мосту використовувалася для військових перевезень ще з 2018 року, влада України не раз називала міст законною військовою метою. Міст був атакований надводними безпілотними апаратами Sea Baby.

Проєктом Sea Baby у СБУ пишаються – це унікальна багатофункціональна платформа, яка дозволяє атакувати інноваційними методами не лише стаціонарні цілі, як той міст, а й ворожі кораблі. Що вже було зроблено неодноразово і, напевно, ще буде зроблено в майбутньому.

Через два тижні ЗСУ атакували з повітря Чонгарський міст, порушивши логістику постачання ворожого озброєння на «материк».

Вдень 12 серпня влада ФР заявила про удар по Кримському мосту трьома ракетами переробленого комплексу С-200.

Кримський міст був пошкоджений та ще раз підтвердив свою «втому». Фото: novosti.dn.ua

Знищують літаки та гелікоптери

Російський винищувач Ту-22М був пошкоджений 21 серпня внаслідок атаки безпілотника на військовому аеродромі “Шайківка”  у Калузької області. У жовтні ЗСУ атакували аеродроми Луганська та Бердянська, вразили 5 гелікоптерів, склад боєприпасів та артилерійських снарядів, які детонували з 4-ї години ранку до 11-ї години дня. Вперше в цій операції були використані ракети ATACMS із касетними боєголовками з дальністю дії 160 км. Це було перше застосування ракет з моменту їх доставки із США.

22 грудня ЗСУ знищили три літаки Су-34 за допомогою американського комплексу Patriot. Невідомо, ці Су-34 збиті у повітрі чи вражені на аеродромі.

До кінця 2023 року «приземлення» «Су» супротивника стало чи не щоденним явищем. Фото: ФБ Командування Повітряних Сил ЗСУ

Повернули собі «вишки Бойка»

У вересні з’явилася новина, що українські захисники взяли під контроль бурові газо- та нафтовидобувні платформи – «вишки Бойка» у Чорному морі, захоплені росіянами у 2015 році. Зокрема, під наш контроль повернулися бурові платформи «Петро Годовалець» та «Україна», а також СПБУ «Таврида» та «Сиваш».

Також вдалося захопити запас вертолітних боєприпасів – некерованих авіаційних ракет, а ще РЛС “Нева”, яка допомагає відстежити рух суден у Чорному морі.

Операція з повернення «вишок Бойка» пройшла ще в серпні, але громадськість дізналася про неї лише через пів місяця.

Газо- та нафтовидобувні платформи «вишки Бойка» у Чорному морі знову під контролем України. Фото: telegram/ГОНЧАРЕНКО

Операція «Синиця»

Напередодні Дня Незалежності з’явилася інформація про російський гелікоптер Мі-8, який з невідомих причин приземлився на території, підконтрольній Україні. Пізніше стало відомо про операцію ГУР про переліт та здачу вертольота разом з екіпажем (операція «Синиця»).

Пілотом російського вертольота був Максим Кузьмінов. Повністю цілий, незважаючи на спроби росіян його обстріляти, літальний апарат поповнив склад українського авіафлоту. Кузьмінов отримав компенсацію – пів мільйона доларів у гривнях, а також гарантії безпеки його сім’ї, яку заздалегідь вивезли з РФ в Україну.

У ході спецоперації «Синиця» військовий льотчик РФ сам перегнав у розташування ЗСУ свій вертоліт. Фото: armyinform.com.ua

Безпілотники долетіли до Росії

Коли у травні в мережі з’явилися кадри невідомих БПЛА на даху однієї з веж Кремля, багато хто подумав, що це поодинока акція. Повторення ніхто не чекав, все-таки Росія, Москва, Кремль…

Однак у липні безпілотники знову влаштували «веселощі» у престижному комплексі «Москва-Сіті». Два БПЛА були збиті, а один долетів і врізався у висотку урядового «IQ-кварталу», де розташовані офіси Мінцифри, Мінекономрозвитку та Мінпромторгу РФ.

У вересні дрон потурбував охорону аеропорту «Жуковський» у Москві, а у Ростові вночі вибухи пролунали біля штабу Південного військового округа РФ, у Брянську безпілотник пошкодив стіну залізничного вокзалу. У вересні безпілотники атакували Курськ – дісталося будівлі розвідки та аеродрому “Халіно”, де були поранені та вбиті серед керівництва авіаційного полку.

Українські дрони долітають навіть до Москви. Фото: TVC.RUTV

Великому кораблю – велика пробоїна

ЗСУ вдарили по штабу ЧФ РФ у Севастополі ракетами Storm Shadow 22 вересня. Координували удари жителі Севастополя та місцеві партизани. Внаслідок удару загинули 34 офіцери, серед яких, за інформацією деяких джерел, був командувач Чорноморського флоту РФ віцеадмірал Віктор Соколов.

У тому ж місяці Україна вдарила ракетами HIMARS по командному пункту російської 70-ї мотострілецької дивізії в Раденському Херсонської області, внаслідок чого загинуло кілька офіцерів.

Особливо ефектно виглядало знищення російського військово-морського флоту.

У ніч проти 4 серпня СБУ разом із Військово-морськими силами ЗСУ провели спецоперацію в бухті Новоросійська. За допомогою надводного безпілотного човна MAGURA V5 пошкоджено великий десантний корабель «Оленьогірський гірник». “Найкращий корабель Північного флоту 2007 року” з’явився в Чорному морі на початку лютого 2022 року. За офіційною версією – для участі у військових навчаннях, фактично – для підтримки повномасштабного вторгнення РФ в Україну.

«Оленьогірський гірник» став жертвою дрону, начиненого 450 кг тротилу. Він отримав серйозну пробоїну і не може виконувати свої бойові завдання. Росіяни заявили тоді про «відбиту атаку» на корабель, але були викриті в брехні своїми ж співгромадянами, які зробили фото корабля з діркою на борту.

Через кілька годин в акваторії Чорного моря отримав свою пробоїну російський танкер SIG, який доставляв нафтопродукти для військ РФ і з 2019 року перебував під санкціями США за доставку палива до Сирії.

У вересні після ударів по бухті Севастополя було пошкоджено дизель-електричний підводний човен «Ростов-на-Дону» та великий десантний корабель «Мінськ», а після атаки на Севастопольський морський завод там почалася масштабна пожежа. Запалало в Південній та Корабельній бухтах міста.

У жовтні ЗСУ відправили на довгий ремонт російський патрульний корабель “Павло Державін”, а у Севастополі пролунав вибух на кораблі проєкту 21631 “Буян-М” – носії крилатих ракет “Калібр”.

У ніч проти 26 грудня в тимчасово окупованій Феодосії пролунали потужні вибухи. Сили оборони ЗСУ знищили великий десантний корабель ВМФ РФ «Новочеркаськ».

БДК «Новочеркаськ» став поки що останнім у списку відправлених «до підводного флоту» кораблів РФ. Фото: wikipedia.org

Дотяглися до БАМу

В останній день листопада стало відомо про серію нічних вибухів у Північному тунелі, що знаходиться за 5000 км від України – на Байкало-Амурській магістралі, на крайньому сході Бурятії. Під вибухи потрапив товарний потяг. Перший вибух стався під час проходження тунелем вантажного потягу з 50 вагонами, у тому числі 41 цистерни з дизельним паливом і 3 цистерн з авіаційним паливом. Вдруге вибухнуло трохи згодом і неподалік, де проходив другий потяг. Росіяни одразу оголосили винуватцем вибухів українську СБУ.

На тему

Ліквідація Киви – як попередження для всіх зрадників

Ми не стали вносити до значних перемог ліквідацію Іллі Киви. Вважали – багато честі для зрадника ставити його ім’я поряд із нашими досягненнями. Але не згадати про це теж не можна. Було виконано копітку роботу українськими спецслужбами. Дістати колаборанта у Підмосков’ї, у лігві ворога, – завдання не з легких. Те, що можуть сьогодні СБУ та інші українські спецслужби – мало кому по плечу у світі. І ліквідація Киви – це зайвий доказ цього. Як і попередження для подібних до нього. Не сховаєтесь, відповісте і за зради, і за всі біди, що обрушилися на плечі українського народу. А на згадку залишиться – як про Киву – кілька мемів у соцмережах та гидливе відчуття від одного тільки імені.

Источник: kp.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *