Ізраїль готує потужну відповідь Ірану за атаку: чи загрожує Близькому Сходу велика війна

У ніч із 13 на 14 квітня Іран атакував Ізраїль сотнями ударних безпілотників, крилатих і балістичних ракет, із яких майже всі були знищені за межами країни, а збиток від нападу був незначним. Допомагали в перехопленні повітряних цілей сили США та Британії, після чого Тель-Авів пообіцяв відповідь Тегерану, але наразі не визначився з її масштабом і часом.

Враховуючи безпрецедентний характер прямого іранського нападу, на Заході таки очікують певної реакції ізраїльтян, від серйозності якої й буде залежати: межі ширшого конфлікту призупинено або ж справді на Близькому Сході є загроза початку великої війни. OBOZ.UA слідкує за подіями в регіоні.

Ізраїль готує відповідь Ірану

Міністр військового кабінету Ізраїлю Бені Ганц заявив, що країна відповість Ірану за напад, “коли прийде час”. За його словами, наразі її мета – зміцнити “стратегічний альянс і регіональну співпрацю”, які дозволили витримати іранську атаку.

“Іран – це глобальна проблема, регіональний виклик і небезпека для Ізраїлю. Вчора світ чітко стояв разом із нами перед обличчям цієї небезпеки. Ізраїль проти Ірану, світ проти Ірану – ось результат. Це стратегічне досягнення, яке ми повинні використовувати для нашої безпеки”, – процитувало чиновника видання The Times of Israel.

Ганс також зауважив, що стратегічний альянс і система регіональної співпраці, яку Ізраїль побудував і яка витримала серйозне випробування, потребують зміцнення саме зараз. Хоча під час іранського нападу країна довела, що “є якорем військової й технологічної могутності, а також якорем безпеки на Близькому Сході”, міністр наголосив, що Тель-Авів ще відповість Тегерану за цю атаку.

“Перед загрозою Ірану ми створимо регіональну коаліцію і вимагатимемо від нього ціну, в той спосіб і в той час, який нас влаштує. І найголовніше – перед обличчям бажання наших ворогів завдати нам шкоди ми об’єднаємося і станемо сильнішими”, – запевнив Ганц.

Він також зауважив, що Ізраїль ще не виконав всі свої завдання у боротьбі з ХАМАС у секторі Гази, зокрема не повернув усіх заручників і не усунув загрози для жителів півночі та півдня. Ганц додав, що цю кампанію Армія оборони країни “з рішучістю і відповідальністю” продовжить і “разом ми переможемо”.

Тегеран пригрозив ще сильнішим нападом на контратаку

Іран стверджує, його нічна атака на Ізраїль – це відповідь на ізраїльський обстріл нібито іранського консульства в Дамаску на початку місяця, коли було ліквідовано кількох лідерів “Корпусу вартових Ісламської революції”. Після ударів Тегеран застеріг Тель-Авів від “помсти”, заявивши, що скоїть ще масштабнішу атаку на його територію. Ба більше, у Тегерані пригрозили вдарити по базах США, якщо Вашингтон підтримає контратаку Тель-Авіва.

“Я думаю, що це погроза, розмова, а не дія. Вони знають, якою буде наша друга відплата, тому розуміють, що наступна буде найвирішальнішою”, – заявив Sky News посол Ірану в ООН Амір Саїд Іравані, коли його запитали про наміри Ізраїлю відповісти за атаку.

Водночас у США попередили Тель-Авів, що не братимуть участі в ізраїльській відповіді Тегерану. Держсекретар Ентоні Блінкен 14 квітня обговорив ситуацію зі своїми колегами з Йорданії, Саудівської Аравії, Єгипта й Туреччини, спілкуючись із представником кожної країни окремо.

Він дав зрозуміти, що у Вашингтоні не не хочуть загострення конфлікту на Близькому Сході, проте продовжуватимуть захищати Ізраїль, тобто підтримуватимуть оборону.

Блінкен і міністр закордонних справ Єгипту Самех Шукрі також говорили про необхідність збільшення гуманітарної допомоги Газі, захисту палестинських мирних жителів і негайного укладання угоди про припинення вогню, що забезпечує звільнення всіх заручників.

Водночас президент Ізраїлю Іцхак Герцог дав зрозуміти, що країна вже вважає цей напад Ірану оголошенням їй війни. За його словами, хоча Ізраїль її не прагне, але “розглядає всі варіанти” відповіді на дії іранців.

Чи загрожує Близькому Сходу велика війна

Після всіх кроків запобігти ескалації в регіоні, коли терористичне угрупування ХАМАС напало на Ізраїль 7 жовтня, обидві сторони зуміли “зупинитися буквально біля прірви”, навіть коли насильство з боку бойовиків поширилося на інші країни Близького Сходу. Нова ж атака Ірану на Ізраїль знову викликала гонку за запобігання повномасштабній війні. Видання Bloomberg наголосило, що офіційні особи США та їхні союзники зараз зосереджують зусилля на тому, щоб будь-яка відплата з боку Тель-Авіва була виваженою і не підвищила ставки.

“Жорстокий уряд Ірану завдав прямого удару вперше після десятиліть, покладаючись на таких посередників, як ХАМАС і “Хезболла”, щоб вести тіньову війну зі своїм головним регіональним суперником. Масованим обстрілом Іран показав, що готовий кинути безпосередній виклик переважаючій армії Ізраїлю, чого жодна інша держава не наважувалася зробити десятиліттями”, – йдеться у публікації.

Офіційні особи США, які за кілька днів до атаки попереджали, що ситуація надзвичайно небезпечна, відчули полегшення, оскільки захист спрацював, а збитки не були незначні. Вони публічно та приватно закликали Ізраїль протистояти бажанню помститися Ірану або принаймні зробити будь-яку відповідь достатньо обмеженою, щоб запобігти подальшому підвищенню ставок.

Ізраїль дав зрозуміти, що не планує значної ескалації, а прагне захистити себе. Однак занепокоєння Заходу полягає в тому, що після такого масованого удару “логіка може не взяти верх над емоціями”. Аналітики кажуть, що одним із символів цьому є тиск на прем’єр-міністра Ізраїлю Беньяміна Нетаньягу з боку прихильників жорсткої лінії в його уряді, адже успіх у розгромі іранського удару може зміцнити його позицію.

“Атака Ірану була дуже вивіреною, щоб обмежити збитки. Проте ми як ніколи близькі до ширшої регіональної війни”, – вважає Санам Вакіл, директорка програми Близького Сходу та Північної Африки в Chatham House (Королівський інститут міжнародних відносин).

Ізраїль витратив 4-5 млрд шекелів ($1-1,3 млрд), на відбиття масованої атаки, що вдесятеро перевищує затрати Ірану на неї. Оборонний аналітик Центру стратегічних і міжнародних досліджень у Вашингтоні Марк Канчіан вважає, що відсутність руйнувань і втрат в атаці означає, що ізраїльтяни лише можуть обмежити свій удар.

“Можливо, вони атакуватимуть військову базу, яка запустила ракети, можливо, виробничий завод або військово-морські засоби Ірану. Усі дивляться, що зроблять ізраїльтяни”, – сказав він.

Загалом офіційні особи в регіоні заявили, що очікують певної відповіді Ізраїлю, враховуючи безпрецедентний характер прямого нападу Ірану. Від того, наскільки вона буде серйозною, кажуть експерти, залежатиме, чи межі ширшого конфлікту призупинено або ж справді в регіоні йде рух до великої війни.

Нагадаємо, що в ніч із 13 на 14 квітня Іран відкрито напав на територію Ізраїлю, спрямувавши понад 200 ударними безпілотниками і більш як сотнею ракет, зокрема балістичного типу. В Тель-Авіві заявили, що майже всі цілі були збиті за межами повітряного простору країни. Підтверджено, що внаслідок удару завдано незначної шкоди авіабазі Неватім на півдні, де базуються літаки F-35. Повідомлялося про кілька десятків постраждалих.

Як повідомляв OBOZ.UA, держава-терорист Росія підтримала масовану атаку свого партнера Ірану на Ізраїль. Постійний представник РФ в ООН Василь Небензя навіть звинуватив у цьому країни Заходу, зокрема США, Британію та Францію.

У Конгресі США закликали американські війська завдати ударів у відповідь по Ірану, а також збираються притягнути Тегеран до відповідальності за напад. Водночас Радбез ООН провів екстрене засідання для обговорення ситуації на Близькому Сході, позачергово зберуться також глави МЗС країн-членів Європейського Союзу, а Італія виступила із заявою про термінове скликання засідання G7.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

8

2

8

3

2

0

374Підписатися

Теги

Источник: obozrevatel.com

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *