Є кілька варіантів удару по Ізраїлю: чи призведе “кривава помста” Ірану до великої війни на Близькому Сході

Іран, заклятий ворог Ізраїлю, поклявся помститися за вбивство двох своїх генералів разом із п’ятьма військовими радниками під час авіаудару по іранському дипломатичному комплексу в столиці Сирії. Вважається, що ця атака по інтересах Ірану в Сирії є однією з найболючіших за останній час.

США вже попередили: Тегеран планує завдати по території Ізраїлю масованого ракетного удару, атакувавши стратегічні об’єкти безпосередньо усередині країни. США та Ізраїль вже привели свої збройні сили у стан підвищеної готовності на тлі повідомлень про можливу атаку. Ізраїль також скасував звільнення з розташування для бойових частин, призвав частину резервістів до підрозділів протиповітряної оборони (ППО) та заблокував сигнали GPS. Після озвученої загрози Ізраїль також закриває посольства в 28 країнах. У стан підвищеної бойової готовності приведено й збройні сили в Ірані.

Про те, що стоїть за заявами Ірану про криваву помсту та чого очікувати на Близькому Сході найближчим часом, – у матеріалі OBOZ.UA.

В очікуванні помсти

Іран може вже невдовзі провести масовані атаки на Ізраїль у спробах помститися за знищення генерала Корпусу вартових ісламської революції в Сирії Мохаммада Рези Захеді і групи високопоставлених військових, відповідальних за диверсії проти Ізраїлю і за підтримку режиму сирійського диктатора Асада. Завдавши удару, Ізраїль підвищив градус регіональної ворожнечі, що спалахнула після нападу ХАМАС 7 жовтня. Яким чином може бути завдано удару помсти по-іранськи, поки що залишається тільки здогадуватися.

Ісламська Республіка має кілька варіантів. По-перше, може використовувати можливість своїх терористичних проксі в Сирії, Лівані, Іраку і Ємені для масового обстрілу Ізраїлю як ракетами, так і безпілотниками. По-друге, може кинути своїх терористичних помічників у Сирії та Іраку на війська США або розширити програму зі збагачення урану. Це викликало б стурбованість Сполучених Штатів та їхніх союзників щодо потенціалу Тегерана створити ядерну бомбу, який Захід давно намагався приборкати.

Куди більш серйозним компонентом іранської відповіді може стати обстріл Ізраїлю балістичними ракетами безпосередньо з території Ірану. Якщо це дійсно станеться, можна буде говорити про початок великої війни.

В Ізраїлі стверджують, що система ППО країни здатна відбити ці атаки, і пропонують громадянам не панікувати. Проте вже зрозуміло, що ситуація дійсно загрозлива, адже скасовано відпустки військовослужбовцям, які і без того зайняті в безпрецедентній за своєю тривалістю військовій операції проти терористів ХАМАС.

І хочеться, і колеться

У 2020 році верховний лідер Ірану вже обіцяв “жорстоко помститися” тим, хто винен у вбивстві Касема Сулеймані, найшанованішого воєначальника Ісламської Республіки. Через кілька днів Тегеран завдав потужного удару балістичними ракетами по американській базі в Іраку. Однак, за наявними даними, він заздалегідь повідомив про свої наміри, щоб не допустити загибелі американських солдатів. Ризик війни з США було мінімізовано.

Через чотири роки аятола Алі Хаменеї знову поклявся помститися за генерала, вбитого іншим ворогом Ірану. Це означає, що Тегеран знову вирішує питання – як відповісти, щоб послати противникам потужний сигнал, не розпалюючи при цьому масштабнішу пожежу.

До цього часу Іран уникав прямого вступу в бій, підтримуючи атаки своїх терористів-союзників. Такі проксі-удари по силах США в регіоні припинилися в лютому після того, як Вашингтон помстився за вбивство трьох американських солдатів у Йорданії десятками авіаударів по цілях у Сирії та Іраку, пов’язаних з КВІР.

Небезпека для Ірану полягає в тому, що заходи у відповідь, сприйняті як слабкі, ризикують завдати шкоди його репутації та моральному духу військових, а також проксі, до яких належить ХАМАС та “Хезболла”. Однак більш агресивна відповідь може втягнути іранців у пряму конфронтацію з Ізраїлем, а в перспективі і з США, чого режим, як вважається, прагне уникнути.

Іран, який має глибокі економічні проблеми, викликані санкціями, і якому знадобилися місяці, щоб придушити останні народні заворушення, все ж побоюється великої війни, яка може дестабілізувати країну та поставити під загрозу контроль режиму над владою.

Росія чекає вигоду

Якщо Іран вибере війну, то у ній може бути дуже зацікавлений один із найближчих союзників іранського режиму – російський диктатор Путін.

Криза на Ближньому Сході, яка почалася 7 жовтня минулого року, допомагає Кремлю в його власних зусиллях зі знищення України. Можна сказати, що напад ХАМАС певною мірою відвернув увагу США та колективного Заходу від дій Путіна в Україні. Якщо до цієї ситуації додається ще й ірано-ізраїльська війна, це створить ще більшу напругу не тільки на Близькому Сході, але й у співпраці між Заходом і Глобальним Півднем, чого також очікує Путін.

У цій ситуації, звісно, росіянам також на руку труднощі в адміністрації США. З одного боку, Байден не може добитися від Конгресу схвалення пакету допомоги для України, а, з іншого боку, триває критика в рядах демократів через гуманітарну ситуацію у секторі Гази у зв’язку з тривалою ізраїльською операцією.

Держсекретар США Ентоні Блінкен вже заявив, що Вашингтон може змінити свою позицію щодо підтримки Ізраїлю, якщо той не вживатиме заходів щодо захисту цивільного населення у секторі Гази.

Іранці точно дадуть відповідь

“На сьогодні можливі два варіанти іранської відповіді на дії Ізраїлю. Перший – обстріл з території Ірану балістичними ракетами, безпілотниками, до якого долучаються іранські союзники і проксі в регіоні з Іраку, Сирії, Лівану, всі шиїтські угруповання, які будуть завдавати різних ударів, та “Хезболла”.

Другий варіант – зробити так, як іранці вчинили, коли вдарили по будинку відомого курдського бізнесмена з Іраку. І заявили, що він працював на Моссад, а в його будинку нібито була ізраїльська база. І от вони нібито знищили “базу” Моссад, досягли “величезного успіху” і тим самим помстилися. Тобто обидва варіанти можливі”, – таку думку в ексклюзивному коментарі OBOZ.UA висловив заступник директора Центру близькосхідних досліджень Сергій Данилов.

“На мій погляд, саме другий варіант значно більш імовірний, ніж прямі удари з території самого Ірану. Хоча один прецедент був, коли іранці запустили балістичну ракету і вдарили по американській базі в Іраку. Але навіть тоді, якщо вірити джерелам, вони, по-перше, попередили про цей удар, а по-друге, не взяли на себе відповідальність.

Я схиляюсь до думки, що буде якийсь гібридний варіант: або іранські проксі завдадуть удару, або, найімовірніше, вони вдарять по якомусь об’єкту і заявлять, що це і була помста, і вони її виконали. Тобто відповідь обов’язково буде, але її масштаб поки не відомий.

Головне – їм потрібно зберегти обличчя, а для цього необов’язково завдавати справді якогось масштабного та кривавого удару. Достатньо оголосити, що удар був великим. Вони дуже часто саме так і роблять.

Чи спровокує іранська помста велику війну? Це буде залежати від того, яким буде удар, звідки його завдадуть та хто це зробить. Якщо його буде завдано безпосередньо з території Ірану, то це, звісно, означатиме велику ескалацію. Мало хто розуміє, що буде в такому випадку. У мене таке враження, що певний сценарій такого розвитку подій є тільки в ізраїльтян, а всі інші намагаються навіть не думати про таке. Адже уряд в Ізраїлі піде на те, щоб завдати удар у відповідь уже по території Ірану, і він буде досить значним, що означає війну”, – зазначив Сергій Данилов.

20

13

8

2

20

6

914Підписатися

Теги

Источник: obozrevatel.com

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *