Україна проти Боснії: Проклятий стадіон, російські легіонери та складний вибір Реброва

Фото: УАФ

21 березня о 21.45 (за київським часом) збірна України розпочинає весняний похід за путівку на фінальний раунд Євро-2024. Для того щоб туди потрапити, команді Сергія Реброва потрібно начебто зовсім небагато. Спочатку сьогодні виграти у боснійців, а потім зустрітися з переможцем пари Ісландія – Ізраїль. Ця вирішальна гра (віримо в те, що вона відбудеться) офіційно вважатиметься для синьо-жовтих «домашньою» і пройде 26 березня у польському Вроцлаві. Втім, Польща – це поки що перспектива, яка залежить від сьогоднішнього результату. Видання Коротко про збирало все, що потрібно знати про майбутню гру.

Де граємо

«Гостьовий» для України матч відбудеться у місті Зениця. Це четвертий пункт Боснії з населенням близько 75 000 чоловік. Туристичне місто, спокійне, по-європейськи чисте, з масою історичних пам’яток і затишних кафешок. І стадіон «Біліно Поле» – невеликий, дуже компактний та доглянутий. Вміщує близько 15 000 осіб, мало – як для наших масштабів, але звичний для європейських регіональних арен. Стадіон був збудований у 1972 році і спочатку був «домашнім» для збірної країни. Визнавався навіть найкрасивішим стадіоном у Югославії. Довгий час, уже за часів незалежності Боснії та Герцеговини, вважався «проклятим» для суперників. У перших 15 матчах у Зениці боснійці жодного разу не зазнали поразки. Традицію було перервано у 2008 році у поєдинку проти Угорщини. Зрозуміло, українські вболівальники вірять – наша збірна також зніме це “прокляття”.

Гра пройде на стадіоні «Біліно Поле» у місті Зениця. Фото: wikipedia.org

Як закінчувалися минулі зустрічі

Команди лише двічі зустрічалися до цього в офіційних поєдинках. Обидва рази в рамках відбору на ЧС-22. Перший матч пройшов на «Арені Львів» у жовтні 2021 року і зненацька (Україна вважалася у цьому матчі фаворитом) закінчився нічиєю 1:1. Тоді голом у наших відзначився Андрій Ярмоленко. Матч-відповідь у листопаді того ж року Україна виграла 2:0. Забивали Олександр Зінченко та Артем Довбик.

Чим цікавий суперник

Відверто кажучи, команда серба Саво Мілошевича зірковим складом не вражає. Але є в обоймі гравець, здатний самостійно вирішити результат поєдинку – нападник і капітан Едін Джеко. Днями йому виповнилося 38 років, і зрозуміло, він зробить усе, щоб під кінець кар’єри потрапити на Євро. Досвіду, отриманого в “Манчестер Сіті”, “Ромі” та “Інтері”, має вистачити, щоб стати серйозною загрозою для оборони нашої команди. Інші імена зі складу суперника мало що скажуть тим, хто не «глибоко у темі». Проте кілька особливостей цієї команди, варто виділити. Склад боснійців вкрай нестабільний. За час відбіркового турніру на Євро ними «керували» аж три спеціалісти, і кожен кардинально змінював набір гравців. А ще в заявку на сьогоднішню гру потрапили чотири футболісти, які виступають у Росії. Це захисник Ренато Гойкович (“Оренбург”), півзахисники Іван Башич (“Оренбург”) та Амар Рахманович (“Крила Рад”), а також нападник Саїд Хамуліч (“Локомотив”). На хід поєдинку це ніяк вплинути не повинно, але «зарубочку» залишити все ж таки варто. Загалом, говорячи про перспективи цієї збірної, експерти знизують плечима, мовляв, у команди ексюгославського простору завжди непередбачувані, чекати від них можна чого завгодно.

Головна зірка боснійців, капітан команди 38-річний Едін Джеко. Фото: fenerbahce.org

Як готуються наші

Наша збірна, одна із найзірковіших за складом в історії України, перед грою зіштовхнулася з серйозними кадровими проблемами. У табір Реброва навіть не були викликані Тарас Степаненко та Андрій Ярмоленко. Обидва відновлюються після травм. А вони не лише закривали ключові позиції на полі, а й є «дідусями» – авторитетами для молоді. Їх точно не вистачатиме. Під питанням (знову ж таки через травми) участь у поєдинку Віктора Циганкова та Олександра Зінченка. З хорошого – Реброва чекає непростий вибір голкіпера на гру. Андрій Лунін із «Реалу» та Анатолій Трубін із «Бенфіки» знаходяться на піку форми і в «рамці» творять чудеса. Хороша і атакуюча лінія команди. Михайлу Мудрику з «Челсі», Артему Довбику з «Жирони» та Георгію Судакову з «Шахтаря» є чого прагнути і що показати публіці та скаутам європейських топ клубів. Та й інші виконавці у нас потенційно сильніші за суперників. За сукупністю хочеться поставити риторичне запитання: коли вигравати, якщо не зараз?

Артему Довбику вже доводилося забивати у ворота нинішнього суперника. Фото: УАФ

На кого ставлять букмекери

Україна, на думку букмекерів, у майбутній грі – фаворит. Коефіцієнт на її перемогу – 2,07. Ставка на боснійців менша – 3,85, а ось на нічию в перші 90 хвилин – 3,60. Оскільки переможець так чи інакше має визначитись у цьому матчі, то прогнози робляться і на додатковий час. Тут шанси команди Реброва вищі – 1,51 проти 2,76. Якщо справа дійде до серії пенальті, то коефіцієнт вирівнюється – 11.

Де дивитись

В Україні поєдинок буде доступний для перегляду кількома способами. Гру транслюватимуть регіональні канали «Суспільного». Також подивитися матч можна на сервісах стрімінгового ТБ MEGOGO. Початок о 21.45 за київським часом. Гру покажуть у цифровому ефірі T2, кабельних мережах та IPTV (крім OTT, які не мають прав на трансляцію матчів відбору Євро-2024).

Источник: kp.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *