Україна підписала безпекову угоду з ЄС: що передбачає

Україна і Європейським Союз у четвер, 27 червня, під час саміту лідерів країн блоку підписали двосторонню безпекову угоду. Ця угода закріпила зобов’язання всіх 27 держав-членів ЄС надавати Україні широку підтримку, попри будь-які інституційні зміни всередині.

Відео дня

Угоду підписав президент України Володимир Зеленський, який прибув з візитом до Брюсселя, з главою Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн та президентом Європейської ради Шарлем Мішелем, передає The Guardian. Ця угода охоплює постачання Україні зброї, військову підготовку, співпрацю в оборонній промисловості та розмінування.

У попередній версії угоди перший розділ сфокусований на довгостроковому забезпеченні військовою технікою, військовій підготовці та оборонній реформі, співпраці оборонних індустрій України та ЄС, кібербезпеці, обміні розвідданими тощо.

Водночас у другому розділі йдеться про “майбутнє України та її громадян у Євросоюзі”, розмінування та відбудову, продовження підтримки біженців, збереження та посилення антиросійських санкцій, створення спеціального трибуналу для політичної верхівки РФ тощо.

Окремим розділом угоди було окреслено план дій у разі ймовірної агресії в майбутньому.

Перед самітом президент Євроради Шарль Мішель заявив, що ця угода відіграє дуже важливе значення. Оскільки таким чином ЄС надішле меседж, що має намір підтримувати Україну так довго, скільки це знадобиться.

Мішель також привітав початок переговорів щодо вступу України до ЄС. На його думку, це ще один важливий крок, який демонструє прихильність до українського народу, а також лідерство та політичну волю до приєднання до Євросоюзу.

Голова Євроради також підкреслив, що ЄС буде підтримувати Україну не тільки у військовій сфері, але й фінансово.

“Ми вирішили націлитися на доходи від заморожених активів, затвердивши важливі рішення на рівні ЄС. Це означає, що в тижні і місяці, які послідують, перше виділення коштів буде конкретним і ефективним. Ми також працюємо з партнерами з “Великої сімки”, щоб надати додаткові 50 млрд євро”, – додав Мішель.

Водночас президент України Володимир Зеленський перед самітом заявив, що угода з ЄС закріпить зобов’язання всіх 27 держав-членів надавати Україні широку підтримку, попри будь-які інституційні зміни всередині.

Підписання угоди про гарантії безпеки між Україною та ЄС також прокоментував голова європейської дипломатії Жозеп Боррель. Він наголосив, що Європа повинна надолужити втрачений час у сфері оборони, додавши, що це завдання буде непростим.

Раніше повідомлялося, що Україна 25 червня офіційно розпочала переговори щодо членства в ЄС: почала працювати міжурядова конференція. Методику вступу кардинально не змінювали, хоча її адаптують під ситуацію у кожній із країн. Україні доведеться виконати цілу низку умов, які розділені на 33 розділи.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber. Не ведіться на фейки!

55

55

0

0

5

0

030Підписатися

Теги

Источник: obozrevatel.com

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *