В Україні хочуть перекрити популярну “лазівку” для ухилянтів: про що йдеться і яке рішення готують

У Верховній Раді, працюючи над законопроєктом про мобілізацію, шукають також прийнятну формулу забезпечення людей із інвалідністю необхідним доглядом. Законодавці мають визначити, як у цьому питанні перекрити “лазівку” для ухилянтів.

Зокрема, унеможливити випадки, коли доглядачами людини оформляють одразу кількох осіб. Про це заявив заступник голови Комітету з питань нацбезпеки, оборони та розвідки ВРУ Єгор Чернєв.

“Ми почули проблему людей із інвалідністю і тих, хто їх доглядає. Зараз шукаємо формулу, за якої такі люди не будуть позбавлені необхідного догляду. З іншого боку ми маємо перекрити лазівку, якою користуються деякі ухилянти”, – зазначив він.

Депутат каже, що чоловіки військовозобов’язаного віку, які не бажають іти на військову службу, знаходять людей із інвалідністю, аби оформити над ними опіку й отримати відстрочку від мобілізації. Іноді виходить, що в однієї такої людини може бути одразу ціла низка доглядачів.

“Цього не має бути. Повинен бути тільки один доглядач”, – заявив парламентар.

За його словами, Комітет поставив перед собою чітку мету: з одного боку, виконати запит Генштабу та Міністерства оборони, з іншого – втримати баланс прав, свобод і справедливості для людей.

Як тільки законопроєкт буде збалансовано, він потрапить на розгляд і голосування в сесійний зал Верховної Ради.

Нагадаємо: згідно із законодавством України, відстрочка від мобілізації можлива в разі, якщо чоловік від 18 до 60 років, будучи військовозобов’язаним, потрапляє під одну з п’яти категорій, серед яких – догляд за літньою людиною або інвалідом. 

Як повідомляв OBOZ.UA, правоохоронні органи викрили в Україні низку злочинних схем, за допомогою яких військовозобов’язані громадяни уникали мобілізації. Примітно, що серед фігурантів виявилися троє працівників медустанов та адвокатка.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

8

8

4

5

0

0

320Підписатися

Теги

Источник: obozrevatel.com

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *