Військовий експерт, полковник запасу Петро Черник: У нас є лінія оборони, залита бетоном

Фото: lpnu.ua

Новий головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський в інтерв’ю німецькому каналу ZDF заявив, що бойові дії в російсько-українській війні переходять у нову стадію. А саме – Україна на полі бою перейшла від наступальної до оборонної стратегії, оскільки вкрай складно контратакувати ворожий інтенсивний наступ.

Тому ухвалено рішення про зміну стратегії дій ЗСУ.

“Ми перейшли від наступальних дій до ведення оборонної операції. Мета нашої операції – виснажити противника, завдати йому максимальних втрат, використовуючи наші зміцнення, наші переваги в технічному плані, у плані безпілотної авіації, РЕБ, утримання підготовлених рубежів оборони”, – сказав Сирський.

Що це означає у практичному вимірі? Коротко про пояснює військовий експерт і полковник у відставці Петро Черник.

Оборонятися завжди легше

– Як звичайній людині розуміти заяву головкому Сирського про зміну стратегії?

– Те, що ми зараз переходимо у глуху оборону. Боєприпасів, які нам обіцяли наші західні союзники і які потрібні для наступу – немає. Наші партнери ніяк не можуть дати нам ракети та авіацію. Тому й доводиться думати про оборону. Але тут добре те, що оборонятися завжди легше, ніж наступати. Противник йтиме вперед, а ми перемелюємо його живу силу та техніку.

– Значить, ми тепер переносимо головну увагу на оборону. А чи є у нас укріплені позиції, на які можна відійти і там стримувати противника?

– Так і є. Як у них була «лінія Суровікіна», так тепер маємо ешелоновану лінію оборони з трьох рубежів. Перший – це мінні поля, на 2-3 кілометри завглибшки. Як тільки наші частини відходять назад, одразу ж за ними мінується територія. Друга – лінія бліндажів, капонірів, дотів, залитих бетоном. Це головна лінія оборони. І третій рубіж – це склади забезпечення тилу.

– Укріплений оборонний вузол Авдіївку треба здавати, адже вона зараз фактично у кліщах?

– Потрібно триматися, поки максимально дозволяє здоровий глузд. Але Авдіївка має глибоке політичне значення для Путіна. Йому до виборів президента Росії 17 березня треба показати хоч якийсь успіх. Тому він кидає в м’ясорубку все нові сили, не зважаючи на втрати. А рядовий росіянин дивиться в рот своєму “царю”.

Ворог зберіг щонайменше 20% резерву елітних частин

– Зараз повідомляють, що Авдіївку штурмують не зеки зі “Шторм Z”, а добре підготовлені десантники та морпіхи.

– Все логічно. У Путіна до виборів залишилося менше місяця, тому він і посилає їх на штурм.

– А де він їх бере, адже ми лише за перший рік війни перемололи найелітніші частини російської армії?

– Не треба недооцінювати ворога. Вони зберегли щонайменше 20% резерву елітних частин на подібні ситуації. А це щонайменше 20-40 тисяч людей.

– На сході ми перейшли в оборону, а що відбувається на півдні, на Херсонському напрямку?

– Ми там продовжуємо формувати плацдарм для наступу. Зараз склалася змішана локація: в одних точках – наступаємо, в інших – обороняємось. Ситуація змінюється щогодини.

А тим часом

Головнокомандувач Олександр Сирський разом з міністром оборони України Рустемом Умеровим здійснив робочу поїздку до військових частин та підрозділів, які тримають оборону на Авдіївському та Куп’янському напрямках.

За словами Сирського, оперативна обстановка надзвичайно складна та напружена. Російські окупанти продовжують нарощувати свої зусилля та мають чисельну перевагу в особовому складі. Він також зазначив, що ворог не рахує свої втрати і продовжує застосовувати тактику “м’ясних штурмів”.

Він також зазначив, що зараз роблять все можливе, щоб не допустити просування ворога вглиб нашої території та утримати позиції, які він займає. Незважаючи на складну обстановку, Сили оборони України завдають ворогові значних втрат. Водночас вживають усі можливі заходи для мінімізації наших втрат та збереження життя наших воїнів.

Олександр Сирський та Рустем Умеров відвідали найпроблемніші ділянки лінії фронту поблизу Авдіївки та Куп’янська. Фото: Міноборони

Источник: kp.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *