Шість країн ЄС досі не приєдналися до декларації щодо гарантій безпеки для України

Наразі шість країн-членів Європейського Союзу не приєдналися до декларації щодо надання Україні гарантій безпеки. Це Австрія, Хорватія, Польща, Угорщина, Словаччина та Мальта.

Відео дня

Про це у суботу, 23 грудня, в ефірі телемарафону “Єдині новини” повідомив заступник керівника Офісу президента України з міжнародних питань Андрій Сибіга. “З 27 країн ЄС лише 6 наразі не приєдналися до спільної декларації”, – сказав чиновник.

За словами Сибіги, зараз Україна працює над тим, аби ці наші партнери теж приєдналися до декларації. Він зазначив, що переконувати країни ЄС в доцільності такого кроку немає потреби – рано чи пізно вони його зроблять і всі це розуміють.

“Просто ми говоримо про конкретні речі, в чому та чи інша держава сильна і готова взяти на себе зобов’язання в одному з блоків, зафіксованих у декларації. Я думаю, що всі ці держави мають політичну волю стати стороною декларації”, – додав заступника керівника ОП.

Він також розповів про переговори із Польщею щодо її приєднання до декларації. Про це президент Володимир Зеленський говорив із польським міністром закордонних справ під час їхньої зустрічі у Києві.

“Були доведені наші очікування, почули позицію польської сторони. Переконаний, що ми вийдемо на правильний результат, якого заслуговують обидві країни”, – повідомив Сибіга.

Нагадаємо, що Спільна декларація про підтримку України, яку держави G7 ухвалили під час саміту у Вільнюсі в липні 2023 року, передбачає надання гарантій безпеки для України. Лідери держав погодили рамковий документ – очікується, що Київ підпише окремі договори щодо безпеки з кожною з країн.

Днями представники України провели ще один раунд переговорів із колегами з Німеччини щодо гарантій безпеки для нашої держави. В раніше в ОП повідомляли, що Україна розпочала перший раунд консультацій з Європейським Союзом щодо колективних гарантій безпеки для нашої держави.

Як повідомляв OBOZ.UA, Британія вирішила стати першою країною, яка укладе з Україною двосторонній договір про безпеку. Документ, який передбачає військову допомогу протягом десяти років, може бути підписаний на початку 2024 року.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

1

0

0

0

1

0

0

6Підписатися

Теги

Источник: obozrevatel.com

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *