Республіканці круто змінюють риторику і вказують на ключ до перемоги України у війні проти Росії

5 грудня впливовий американський канал FoxNews оприлюднив основні тези 28-сторінкового звіту голів комітетів Конгресу, в яких викладено “приблизний план перемоги в Україні”. Цей документ було представлено в межах конференції Республіканської партії США в Палаті представників. Перед цим канал FoxNews, який є головним рупором республіканців, публікував інтерв’ю міністра оборони України Рустема Умєрова, що свідчить про різке зростання інтересу Республіканської партії та їхніх ЗМІ до української тематики.

Відео дня

Республіканці змінюють підходи до війни в Україні

Незважаючи на те, що звіт голів комітетів не є офіційним документом, він фактично являє собою стратегію щодо війни в Україні й основні підходи до відносин з нашою державою, які пропонується республіканським політикам як орієнтир у майбутній виборчій кампанії. Головними авторами звіту стали такі впливові посадовці Конгресу США, як голова комітету Палати представників із питань збройних сил Майк Роджерс, голова комітету Палати представників із розвідки Майк Тернер та голова комітету Палати представників із закордонних справ Майк Маккол. Одразу можна зазначити, що навіть поверхневе знайомство з основами плану дає розуміння того, що республіканці готові докорінно змінити підходи до війни в Україні та до ролі США в ній, закликаючи до повернення ставки на перемогу української держави.

Ключові пункти на шляху перемоги України

Зокрема, у плані зазначається, що американська Республіканська партія та її підтримка має стати ключем до перемоги України у війні з Росією. Тож основні принципові позиції переможного плану зводяться до трьох ключових пунктів. По-перше, Україна має максимально швидко отримати у необхідній кількості все важливе озброєння від США. По-друге, Сполучені Штати мають у рази посилити санкції проти Російської Федерації, її союзників та ввести нові санкції проти тих країн, які допомагають Росії обходити вже наявні санкції. По-третє, Україна має отримати всі заморожені суверенні активи Російської Федерації.

Спростування основних міфів і маніпуляцій щодо підтримки України Сполученими Штатами

Не менший інтерес для української та світової аудиторії представляють тези, в яких дається спростування головних негативних міфів щодо підтримки України, які поширювали всередині Республіканської партії радикальні популісти на кшталт політичного журналіста Такера Карлсона чи конгресвумен Марджорі Грін.

Основні міфи та їхнє спростування в стислій формі мають такий вигляд. Міф щодо “нецільового використання Україною допомоги від США” спростовується тим, що “на листопад 2023 року жодна з 96 поточних або запланованих перевірок та звіти більш ніж 20 різних відомств Штатів не виявили порушення чи зловживання Україною допомоги від США”.

Другим міфом і маніпуляцією є теза, що “Європа не напружується в допомозі Україні, на відміну від США”. Однак за співвідношенням допомоги до можливостей країн (їх ВВП) – 29 країн надали більше допомоги за США (зокрема, у цьому співвідношенні Литва надала у 5 разів більше, ніж Штати). Крім того, наприкінці 2023 року в загальному обсязі допомоги 55% становить допомога європейських та інших країн, а частка США – 45%.

Третій міф про те, що “США не мають інтересів у підтримці України” спростовується твердженням авторів доповіді, що підтримка та перемога України стримає Китай та Іран, які загрожують життєво важливим сферам впливу США в усьому світі. Однак найбільш цікавою відповіддю можна вважати спростування авторами плану тези про те, що “Україна сама винна у війні та погано воює”. Голови комітетів дуже чітко і лаконічно відповіли на це: “Президент Джо Байден неправильно веде найгіршу війну в Європі з часів Другої світової війни. Його слабкість не змогла стримати повномасштабне вторгнення Росії в Україну та необґрунтовано подовжила цю війну і тепер ризикує викликати подальшу агресію супротивників проти США”.

Критика Байдена за недостатню підтримку України

Остання теза є абсолютно слушною і вкотре демонструє нам, як глибоко занурила команда президента Джо Байдена свою нерішучість й відверте боягузтво. Фактично за 11 місяців до президентських виборів опоненти вже починають критикувати демократів за недостатню підтримку України, пропонуючи дати все, що потрібно для перемоги. Тому єдиним правильним виходом із ситуації для Джо Байдена буде тільки одне – негайно збільшити військово-технічну й фінансову допомогу Україні. Ба більше, бажано, щоб до президентських виборів у листопаді підтримка США допомогла Україні завершити війну на вигідних для українського народу позиціях, інакше президентську каденцію Джо Байдена (2020-2024 рр.) можна вважати абсолютно провальною в зовнішній політиці США.

Тому зміна риторики республіканців свідчить про те, що питання допомоги Україні стає фактором виборчої кампанії президентських перегонів у США, причому саме у вигляді “хто допоможе більше”. Тож ми розуміємо, що дуже важко перемогти російські війська на полі бою, однак можна зробити все, щоб саме ведення війни завдавало РФ болючих матеріально-технічних втрат. Саме тому найбільш ефективною допомогою від США (будь-то демократи чи республіканці) мають стати, окрім традиційних бронетехніки, артилерії та боєприпасів, засоби РЕБ, ППО, сучасна бойова авіація та далекобійні ракети й БПЛА із можливістю завдавати ударів по території Росії. Саме ураження стратегічних військових та логістичних об’єктів, підприємств ВПК, складів, аеродромів, значні втрати російської авіації та кораблів набагато швидше змусять Росію вийти з війни, ніж її втрати в особовому складі, на які Кремль вже перестав звертати увагу.

68

68

1

5

5

0

0

30Підписатися

Теги

Источник: obozrevatel.com

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *