Петиція про заборону будівництва ЖК Тургеневъ на місці історичної садиби у Києві набрала голоси

Фото: petition.kyivcity.gov.ua

Друга петиція про заборону будівництва ЖК “Тургеневъ” на місці історичної будівлі у Києві набрала необхідну для розгляду кількість голосів. На сайті Київської міської ради вказано, що петиція авторства активістки Свєтослави Милорадович зібрала понад 6000 підписів. Активістка закликала столичну владу заборонити будівництво ЖК на місці садиби міщан Зеленських 1890 року.

– У Києві планують знести чергову історичну будівлю. Цього разу забудовник кинув оком на дерев’яну двоповерхову садибу, що належала сім’ї заможних міщан Зеленських. У 1890 р. її звели з дерева на замовлення купця Василя Маліна; надалі дерев’яну будівлю обклали київською жовтою цеглою. Її фасад виконаний в стилі стриманого історизму. Це остання така дерев’яна споруда, що збереглася в районі Содатської Слобідки, – написала вона.

Забудовник вивісив на фасаді будинку інформаційний банер. У ньому йдеться про те, що 134-річний будинок не має жодної історичної, культурної чи якої-небудь іншої цінності. До Департаменту охорони культурної спадщини передали довідку, розроблену на замовлення будівельної компанії, з вимогою визнати нецінність історичного будинку.

– На місці двоповерхової садиби Зеленських забудовник планує спорудити 12-поверховий клубний будинок бізнес-класу “Тургеневъ”, що, вочевидь, сьогодні для нашої держави має куди більшу історичну, архітектурну та культурну цінність, аніж садиба 1890 року. Тож ми вимагаємо заборонити будівництво ЖК, яке знищує українську історичну та культурну спадщину, заміщуючи її атрибутами культури та ідентичності країни-агресора, – підкреслила активістка.

У квітні перша петиція про збереження історичної садиби набрала необхідну для розгляду кількість голосів. У травні у відповідь на петицію Київрада пообіцяла розглянути можливість внесення будівлі до переліку щойно виявлених об’єктів культурної спадщини. Утім, як зазначив автор петиції, активіст Дмитро Перов, враховуватимуть також «науково-технологічне дослідження кладки та оздоблення відповідного будинку».

ЖК «Тургеневъ» на місці двоповерхової історичної садиби на вулиці Кониського, 22, будує ТОВ «Тургенєв Білд». Активіст Дмитро Перов повідомив у своєму фейсбуці, що наразі забудовник просить Касаційний Адміністративний суд у Складі Верховного Суду зобовʼязати Департамент містобудування та архітектури видати дозвіл на реконструкцію садиби в житловий комплекс. За словами активіста, рішення суду може дати можливість знести будинок ще до визначення його охоронного статусу пам’ятки. Активісти збирають гроші на адвокацію памʼятки в суді. 

  • На Харківщині садиба Сковороди знаходиться на межі зникнення.
  • В окупованому Маріуполі знесли будинок першої жіночої гімназії 1890-х років.

Источник: kp.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *