“Необхідно усвідомити”: пані посол ЄС назвала реалістичні терміни вступу України в Євросоюз

Україна може стати членом Європейського Союзу вже до 2030 року. Своєю ініціативністю українська держава “зламала матрицю” і продемонструвала досить швидкі темпи на шляху до євроінтеграції.

Відео дня

Про це заявила пані посол Євросоюзу в Україні Катаріна Матернова в інтерв’ю. Зокрема, вона вважає реалістичним прогноз щодо вступу України в ЄС до кінця нинішнього десятиріччя.

Україна своєю ініціативністю у прагненні вступити до ЄС, починаючи із заявки в перші дні повномасштабної війни, “зламала матрицю”, каже дипломатка.

За її словами, досить швидкі темпи, порівняно з тим, як бувало в інших країн-кандидатів, можуть зберігатися і далі.

“Я вже говорила в інтерв’ю раніше і повторюся: вважаю, що мета, яку поставив президент (Євроради Шарль. – Ред.) Мішель – вступ України до ЄС до кінця цього десятиліття, – є реалістичною”, – сказала Матернова.

При цьому вона додала: необхідно усвідомити, що вступ до ЄС – це не тільки технічний процес переговорів про членство, який сам по собі потребує часу.

“А це також політична ратифікація в усіх країнах-членах, тому що вступ нового члена означає зміну договору ЄС. Тому він має бути ратифікований у тому форматі, якого вимагає кожна з країн Євросоюзу. А це завжди забирає певний час. Так, під час розширення 2004 року це зайняло десь півтора року”, – сказала Матернова.

Як повідомляв OBOZ.UA, днями президент Естонії Алар Каріс висловив упевненість, що Україна не має альтернатив, окрім вступу до НАТО та ЄС. Однак, за його словами, це має відбутися після завершення бойових дій, оскільки Європі не потрібна “сіра зона”, до якої агресор може вторгнутися знову.

Віцепрем’єрка з європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина заявила, що Україна буде частиною НАТО як суверенна й незалежна країна в державних кордонах 1991 року. Інші варіанти не обговорювалися.

Тільки перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

6

0

0

6

0

0

00Підписатися

Теги

Источник: obozrevatel.com

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *