”Кожен зробить свої висновки”: Порошенко пояснив, для чого збирався зустрітись з Орбаном і чому його не випустили з країни

Голова фракції “Європейської Солідарності” Петро Порошенко пояснив, для чого збирався зустрітись з прем’єр-міністром Угорщини Віктором Орбаном. За словами експрезидента, він звертався до лідерів держав, яких умовно відносять до групи скептиків членства України в Євросоюзі, щоб переконати їх підтримати початок переговорів щодо вступу нашої країни в ЄС. Зокрема, серед них був і Орбан.

Відео дня

Про це Петро Порошенко заявив під час брифінгу у понеділок, 4 грудня. Він наголосив, що має великий позитивний досвід проводити такі переговори.

“Серед них є й Угорщина і Словаччина та інші держави. Де я запропонував зустрітися, обговорити ситуацію для того, щоб переконати лідерів держав, яких я дуже добре знаю. Я маю дуже великий досвід проводити позитивні рішення і в частині ратифікації Угоди про асоціацію у 2014-2016 роках, і ратифікації Угоди про безвізовий режим, і ратифікації Угоди про поглиблену та всеохоплюючу зону вільної торгівлі”, – сказав Порошенко.

За його словами, декілька керівників цих держав та урядів відповіли йому на звернення та запросили на зустріч.

“Ці зустрічі, їх було декілька, мали відбутися у листопаді. Я звернувся офіційно з проханням у листопаді дати дозвіл на виїзд. Мені було відмовлено. В грудні подібних зустрічей не планувалося, мені навмисне було виділено відрядження з першого грудня. Ви можете легко переконатися, що частина керівників європейських держав у цей день, весь початок грудня і досі знаходяться на кліматичному саміті в Еміратах”, – сказав лідер “Євросолідарності”.

При цьому Порошенко наголосив, що країни, де він планував зустрічатися з керівництвом – це члени Європейського Союзу та НАТО, і сам цей факт визначає їхній статус як партнерів. Він нагадав, що ці країни мають голосувати за виділення Україні 50 мільярдів євро макрофінансової допомоги, а також за те, щоб запросити нашу країну в НАТО на Вашингтонському саміті.

Петро Порошенко підкреслив, що всі деталі поїздки у Сполучені Штати та Польщу було узгоджено з МЗС України.

Щодо зустрічі з Орбаном, якою Порошенку дорікають і через яку його нібито не випустили за кордон, то експрезидент нагадав, що чинний глава держави Володимир Зеленський сам запросив прем’єра Угорщини з візитом до України. Однак, цього візиту не відбулося. Крім цього, за словами Порошенка, було декілька звернень щодо візиту до Угорщини, які не підтвердила угорська сторона.

Петро Порошенко пояснив відмову йому у виїзді за кордон “дрібязковою внутрішньополітичною боротьбою”.

“Саме так це формулюють наші партнери з Європейського Союзу. Я думаю, що кожен з цього зробить свої висновки та уроки. Єдність зараз понад усе. Розхитування човна може призвести до національної катастрофи”, – наголосив Петро Порошенко.

Як повідомляв OBOZ.UA:

Петра Порошенка не випустили з України, попри підписаний головою Верховної Ради документ про відрядження. Через це у Вашингтоні, зокрема, зірвались його зустріч зі спікером Палати представників Джонсоном та іншими конгресменами.

В Угорщині через скандал довкола Порошенка заявили про неготовність України стати членом ЄС. Про це сказав прессекретар угорського уряду Золтан Ковач.

Тільки перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber. Не ведіться на фейки!

23

23

2

4

2

2

4

14Підписатися

Теги

Источник: obozrevatel.com

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *