Говоритимуть про блокаду кордону і не тільки: українська делегація прибула на міжурядові консультації у Варшаві. Відео

У четвер, 28 березня, у Варшаві пройдуть польсько-українські міжурядові консультації, на яких обговорюватимуть ситуацію в сільському господарстві, на польсько-українському кордоні, спільне виробництво боєприпасів, енергетику, передачу енергії та культуру. Делегація від Києва вже прибула до польської столиці.

Очолив команду українських дипломатів прем’єр-міністр Денис Шмигаль. У своєму Telegram він повідомив, що під час зустрічі з польським колегою Дональдом Туском має намір “скоординувати питання перед спільним засіданням урядів”.

“Говоритимемо про зброю для України, ситуацію на кордоні наших держав, розвиток торгівлі та інфраструктури”, – зазначив Шмигаль, додавши, що розраховує на прагматичний і конструктивний діалог та напрацювання дієвих рішень.

Як пише TVN24, перед зустріччю голова канцелярії прем’єр-міністра Польщі Дональда Туска Ян Грабєц заявив, що “важко очікувати від цих переговорів якогось прориву, якоїсь конкретної угоди, наприклад, з питань сільського господарства”. Зазначається також, що окрім зустрічі “віч-на-віч” між двома прем’єр-міністрами, запланована також зустріч між делегаціями, фактично – між урядами двох країн.

“Ми досі перебуваємо в діалозі, й обидві сторони не повністю задоволені. Ми твердо стоїмо на боці законних вимог польських фермерів щодо захисту польського ринку. Українці перебувають у зовсім іншій ситуації”, – говорив перед зустріччю Грабєц.

Він додав, що важливою темою переговорів буде вся сукупність польсько-українських відносин і важливість двох країн одна для одної.

Водночас експерт Центру східних досліджень Тадеуш Іванський оцінив, що Україні їде на консультації до Варшави насамперед для того, щоб “домовитися у зерновому питанні”, з надією на компроміс. Київ цінує військову підтримку Польщі у нашій боротьбі проти Росії, однак Україна прагне конкретики у питаннях військової та фінансової допомоги. Також наша країна потребує “конкретизації запевнень і заяв, які були зроблені раніше з питань співпраці у сфері озброєнь, постачань обладнання та боєприпасів”.

Як повідомляв OBOZ.UA:

– Заступник міністра закордонних справ Польщі Анджей Шейна повідомив, що 28 березня Україна та Польща мають підписати протокол розбіжностей. Про що саме йдеться, він не уточнив, однак зазначив, що помилкою попереднього уряду було, “що він обманював польських жінок, поляків, і можливо, самих себе”, що між Польщею й Україною начебто немає суперечок.

– У журналістському розслідуванні “Схем” та Gazeta Wyborcza йдеться про те, що підсанкційна деревина з Білорусі продовжує ввозитися до Польщі. Її продають під виглядом товару із Казахстану, причому за підробленими документами.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

7

1

7

7

2

2

416Підписатися

Теги

Источник: obozrevatel.com

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *