“Це гарний сигнал”: Зеленський висловився про візит Орбана в Україну і Саміт миру

Президент Володимир Зеленський назвав “гарним сигналом” візит до України прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана. Проте на його заклик про припинення вогню відреагував несхвально, наголосивши, що це питання можна буде обговорювати тільки на великому міжнародному майданчику, як-от Саміт миру.

Відео дня

Йдеться спершу про розроблення чіткого плану, як це було з обговоренням у Швейцарії питання енергетичної і ядерної безпеки нашої держави. Про це український лідер говорив в інтерв’ю Bloomberg, запис якого доступний у відеоформаті на YouTube-каналі.

Інтерв’юер нагадала, що скандальний угорській політик раніше був перешкодою для ЄС у питаннях виділення військової допомоги України, але ось раптом вперше від початку повномасштабної війни приїздить до Києва, ще й закликає до припинення вогню.

Зеленський відповів, що візит Орбана до Києва – це все-таки гарний сигнал, і це краще, ніж не мати жодного діалогу. Зараз, за його словами, вдалося зробити відносини між країнами тіснішими.

“Я не знаю, чим це закінчиться в майбутньому, мені складно сказати. Але це добрі, теплі кроки на зустріч одне одному. Так, бажано, щоб сусіди розмовляли й підтримували, а не блокували. І я радий, що сьогодні Угорщина вже підтримує Україну на шляху до ЄС”, – зазначив президент.

Водночас сказав, що заклик Орбана про cease-fire (анг. припинення вогню) – це не те, на що піде Україна без чіткого плану. Зеленський додав, що українська сторона вже мала багато зустрічей і переговорів на цю тему, але Росія завжди зривала домовленості й продовжувала вбивати українців.

“Ми не довіряємо Путіну, бо він вбивця і агресор. Важило, що Угорщина визнає, що Росія – агресор. Важливо, що вона визнає територіальну цілісність і суверенітет України”, – підкреслив президент.

Він додав, що говорити про припинення вогню Україна буде тільки на міжнародному майданчику, в присутності лідерів, яким довіряє. На його думку, вони можуть мати різний погляд щодо етапів закінчення війни, але повинні бути на одному боці з Києвом.

Президент каже, що Саміт миру в Швейцарії якраз і показав, що партнери можуть слідувати цьому шляху більше ста країн було зібрано й погоджено план про енергетичну та ядерну безпеку України. Із припинення вогню теж потрібен дуже чіткий план.

“Ми повинні розуміти, що Росія не буде використовувати cease-fire, щоб накопичувати техніку на нашій території, яку вона окупувала, бо ми не будемо її зупиняти ударами. Вони можуть просто створити всередині сильний кулак і звинуватити нас, як це вже було, почати ще одне вторгнення… Ми у війні. Дати перевагу Росії сьогодні це просто неможливо. Потрібно бути розумними. Бо дуже просто домовитися про cease-fire, але дуже складно потім шукати тих, хто повинен відповідати, чому він був зірваний”, – висловився Зеленський.

Як повідомляв OBOZ.UA, аналітики Інституту вивчення війни зазначили, що Орбан використав візит до України 2 липня як можливість показати себе “миротворцем” після того, як його країна перебрала на себе головування у Раді Європейського Союзу. Однак те, що пропонує цей знаний друг Путіна, не може допомогти досягти міцного миру для України.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

9

3

9

9

5

3

70Підписатися

Теги

Источник: obozrevatel.com

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *