Ізраїль готує відповідь по ядерці Ірану, адже перейдено червоні лінії. Питання допомоги Україні отримало більше підтримки

Вперше в історії Іран атакував Ізраїль зі своєї території. Удар був масштабним за будь-якими мірками. Збитки могли бути катастрофічними, але майже все було перехоплено ще до того, як ракети та безпілотники досягли повітряного простору Ізраїлю. Особливо важливу роль у знищенні безпілотників відіграли американські, британські та йорданські військові літаки.

Втім Іран заявив в ООН, що “операція досягла поставлених цілей і питання вичерпане” і попередив про більш масштабні заходи у відповідь, якщо країну буде атаковано. Ізраїль у свою чергу пообіцяв “жорстку і чітку відповідь”, але після “консультацій” з США поки пригальмував з вирішенням цього питання. Американці переймаються тим, що завдання сильного удару по іранській території може призвести до набагато більш руйнівних дій у відповідь.

Однак відсутність ізраїльської реакції взагалі, або якщо вона буде надто слабкою, також може підірвати баланс сил у регіоні, адже покаже, що Ізраїль та інші країни у майбутньому можуть бути атаковані Іраном у будь-який спосіб і йому це зійде з рук.

Про те, як іранська атака на Ізраїль вплине на Україну та Близький Схід – у матеріалі OBOZ.UA.

“Помста сторіччя” не вдалася

Атакувавши Ізраїль зі своє території ракетами та БПлА Іран хоча й розпочав нову сторінку у своєму протистоянні з довічним ворогом та здається, навіть за такого розвитку подій намагався зробити це якомога “спокійніше”. Так, міністр закордонних справ Ірану заявив, що Тегеран попередив “наших друзів” у регіоні про початок атаки за 72 години. За його словами, також Тегеран передав Вашингтону повідомлення про те, що його “операція буде обмежена з метою законної оборони та покарання Ізраїлю”.

За кілька днів до атаки іранці в пропагандистських роликах відкрито називали можливі цілі ударів – серед них військові та розвідувальні пункти, порти та аеропорт Бен-Гуріон. За суто військовими мірками масований наліт виявився досить неефективним. Значних руйнувань немає, а більшість ракет і безпілотників було збито ще до входу у повітряний простір Ізраїлю. Сам удар був невиразним з погляду застосування якихось несподіваних рішень.

“Ізраїль і США мали в своєму розпорядженні майже точну розвідувальну інформацію про атаку та напрямки ударів. Час, цілі та системи озброєння для удару були відомі ще за добу до його початку, – пише New York Times.

Зважаючи на системи ППО та допомогу союзників, не дивно, що було перехоплено 99% запущених у бік Ізраїлю балістичних ракет та безпілотників, а збитки були “відносно обмеженими”.

Картинка для пропаганди

В Ірану не було можливості уникнути удару помсти, адже цього жадала внутрішня аудиторія і його терористичні угруповання в регіоні, які він мав задовольнити, аби зберегти обличчя. Та все ж війни як такої іранський режим намагається поки уникати.

Інфляція в країні, за офіційними даними, за останній рік склала більше 40%. Десятки мільйонів пересічних жителів країни страждають від зростання цін, і військове протистояння з Ізраїлем, а тим паче із США – останнє, чого їм зараз хотілося б. З моменту удару по консульству в Дамаску курс іранської валюти, ріалу, по відношенню до долара знизився ще на 10%. Багато хто побоюється, що це призведе до нового стрибка цін, що більш за все призведе до масового невдоволення серед населення.

Від самого початку удар по Ізраїлю більше був схожий на пропагандиський захід, аніж на реальну військову помсту. По всьому Ірану проходили масові гуляння на підтримку ударів по Ізраїлю. Аятоли просто дали своєму народові видовище. Дійшло до смішного. У спробі показати грандіозність помсти, державне телебачення Ірану кілька разів показало відео пожежі двомісячної давності в Чилі, стверджуючи, що це свідчення успішного враження цілей в Ізраїлі. Мовляв, це і є свідчення того, що іранські безпілотники і ракети успішно прорвалися через ППО Ізраїлю і вразили заздалегідь намічені цілі. На сам кінець, Корпус вартових ісламської революції заявив у кращих традиціях російської пропаганди, що “відбулося знищення ізраїльських військових об’єктів”, хоча вже доведено – ушкоджень майже не було завдано.

Відповідь Ізраїлю зачекає

Майже відразу після початку удару, Кабмін Ізраїлю нібито “схвалив потужну відповідь Ірану за атаку на свою територію”. Та після консультацій із США, риторика ізраїльтян дещо пом’якшилася.

“Ми побудуємо регіональну коаліцію і змусимо Іран заплатити ціну у тій формі і в той час, який ми вважаємо за потрібне”, – сказав міністр військового кабінету Ізраїлю Бені Ганц.

Так чи інакше, але на сьогодні для Ізраїлю створено вікно можливостей, аби “завдати збитків іранським ядерним об’єктам”, чого він вже багато років і прагне, намагаючись знайти якомога кращий варіант для проведення операції. Ще один наслідок – знову відбулася певна переорієнтація міжнародної уваги на злочини Ірану та ХАМАС проти Ізраїлю, а не на дії Ізраїлю проти Гази, через які ізраїльтян критикували навіть США.

США прагнуть загасити полум’я

Вашингтон вже заявив, що не братиме участі в наступальних операціях проти Ірану. На думку адміністрації президента Байдена, атака на Ізраїль була безуспішною, що стало перемогою для Тель-Авіва.

На даний момент США зосереджені на пошуку методів утримання Ізраїлю від небезпечних заходів у відповідь, одночасно стримуючи і Іран.

До такої позиції вже приєдналася і Британія. Глава МЗС Королівства Девід Кемерон закликав Ізраїль утриматися від відповіді на атаку Ірану, щоб уникнути подальшої ескалації в регіоні, назвавши удар подвійною поразкою для Ірану. За словами Кемерона, при обмірковуванні відповіді Ізраїль повинен думати “головою, а не серцем”.

Арабський світ розділився

В останні роки монархії Перської затоки, будучі стратегічними союзниками Вашингтону, прагнули налагодити стосунки і з Іраном, і з Ізраїлем, щоб вирішити питання з безпекою у регіоні та зосередитися на вирішенні своїх внутрішніх проблем.

Мирно-дружній договір планувалося реалізувати на кшталт “Угод Авраама”, укладених у 2020 році. Тоді було підписано договір про нормалізацію і відновлення дипломатичних відносин між Об’єднаними Арабськими Еміратами, Бахрейном та Ізраїлем. Трохи пізніше були відновлені відносини єврейської держави з Марокко і Суданом. За посередництва США між Ізраїлем та Саудівською Аравією також планувалася історична угода. Все зруйнував напад ХАМАС. На сьогодні поступово ситуація знову хоч і не швидко, але вирівнюється.

Вперше в історії Йорданія та Ізраїль відкрито здійснили військову співпрацю. Арабська країна власними силами знищила десятки повітряних цілей та надала усі можливості це зробити і союзникам Ізраїлю. Саудівська Аравія та ОАЕ також відіграли аналогічну роль. Іран вже загрожує завдати наступного удару саме по території Йорданії.

Ізраїль отримає допомогу, а Україна?

Спікер Палати представників Конгресу США Майк Джонсон заявив, що має намір цього тижня поставити питання про надання військової допомоги Ізраїлю на голосування, але не уточнив, чи буде фінансування України частиною пакету, як передбачалося раніше.

“Ми збираємося повторити спробу на цьому тижні, і деталі цього пакету збираються прямо зараз”, – сказав Джонсон. При цьому інший конгресмен-республіканець Майк Тернер висловив упевненість, що Палата представників також підтримає і допомогу Україні.

Джо Байден вже поспілкувався з лідерами Конгресу, в тому числі з Джонсоном, і заявив про термінову необхідність прийняття пакету. Лідер більшості в Сенаті Чак Шумер заявив, що під час цієї зустрічі було досягнуто “консенсусу” про допомогу як Ізраїлю, так і Україні.

Відповідь Ізраїлю – питання часу

“Варіант, який називали малоймовірнішим, таки стався – Іран завдав удару по Ізраїлю безпосередньо зі своєї території. Та все ж ця атака показала, що Ізраїль може не боятися іранських нападів. Також це означає, що в нього тепер розв’язані руки бити по території Ірану і його ядерним об’єктам” – таку думку в ексклюзивному коментарі OBOZ.UA висловив заступник директора Центру близькосхідних досліджень Сергій Данилов.

“Щоб зберегти обличчя іранський режим зважився на доволі знаковий крок, хоч він і не приніс суттєвих втрат для Ізраїлю. Але тепер ймовірність наступних ударів значно зростає. Червону лінію в будь-якому випадку перейдено. І такі удари будуть повторюватися.

Що буде далі? Зараз дуже багато хто з правого табору у Ізраїлі звинувачує уряд, що вони прогавили унікальну можливість ударити по ядерним об’єктам Ірану. На мій погляд, негайної відповіді не буде, але удар по території Ірану готують. Тобто він відбудеться з дуже великою ймовірністю. При цьому ізраїльтяни не будуть прив’язуватися до часових рамок. Це буде синхронізовано з черговим загостренням ситуації, з якоюсь кризою у регіоні. І як тільки вона вибухне, Ізраїль більш за все завдасть свого удару.

Звісно, великий вплив має позиція США, до якої Ізраїль все ж дослухається. Але буває різне, наприклад, удар по Дамаску не було погоджено зі Штатами і вони виказували Ізраїлю претензії, мовляв, якщо хочете допомоги, то давайте погоджувати дії.

Стосовно реакції певних країн арабського світу на іранський удар, то Йорданія, наприклад, не випадково так активно допомагала відбити напад. Іранці вже тривалий час намагаються дестабілізувати ситуацію в країні, аби повалити діючу владу. Ті ж саудити історично проти Ірану. Та в подальшому їхня поведінка багато у чому буде залежати від того чи будуть вони відчувати допомогу та захист з боку Вашингтону”, – зазначив Сергій Данилов.

Ми маємо великі шанси також отримати допомогу

“Звісно, важко сказати, що буде з українським пакетом допомоги, зважаючи на останні події. Зараз перед американськими законодавцями є питання – якомога скоріше терміново надати допомогу Ізраїлю у зв’язку з агресією Ірану. І оскільки раніше це розглядалося в єдиному пакеті з Україною, то можна припустити, що ми маємо великі шанси також отримати допомогу” – таку думку в ексклюзивному коментарі для OBOZ.UA висловив народний депутат України, голова парламентського Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Олександр Мережко.

“Дуже логічно якби сенатський варіант залишився і терміново було розглянуто не тільки питання допомоги Ізраїлю, але й Україні. Я сподіваюся, що американці не підуть на те, щоби розділяти цей пакет і окремо виділяти допомогу Ізраїлю, а окремо – Україні, тому що це виглядало би зараз не дуже правильно. Тому що ця терміновість в обох цих випадках виправдана.

На мій погляд, сьогодні є позитивні ознаки для України. По-перше, заява лідера більшості в Сенаті Шумера про те, що є консенсус з надання допомоги Україні. Другий позитивний сигнал – заява Тернера, голови комітету розвідки, Палати представників. За його словами, у найближчий час це питання буде вирішено позитивно для України. І третє – фактор Трампа, що він не проти допомоги у вигляді позики. Тобто, питання зараз залишається – в якій формі та яка буде сума”, – зазначив Олександр Мережко.

1

1

0

1

0

0

00Підписатися

Теги

Источник: obozrevatel.com

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *