“День, заради якого ми всі довго працювали”: Зеленський відзначив першу міжурядову конференцію України і ЄС. Відео

Проведено першу міжурядову конференцію між Україною та ЄС, у якій взяли участь представники Верховної Ради, Кабінету міністрів та Офісу президента України. Президент України Володимир Зеленський наголосив, що це день, заради якого всі довго працювали.

Відео дня

Про це він оголосив у зверненні з нагоди початку переговорів щодо вступу України до ЄС. Відповідне відео опублікував Офіс президента.

“Сьогодні день, заради якого ми всі працювали довго й дуже наполегливо – уся команда України. Сьогодні – офіційне, фактичне, реальне відкриття переговорів про вступ України у Євросоюз. І наша українська делегація – представники Верховної Ради України, уряду, Офісу – уже провели першу міжурядову конференцію України та Євросоюзу. І до сьогодні ми були державою, яка здобула статус кандидата на вступ, але повної впевненості ще не могло бути, чи реалізуємо цей статус. А відсьогодні це вже точно впевненість – Україна неодмінно буде повноправним членом Євросоюзу”, – сказав він.

Зеленський підкреслив, що цей захід є важливим кроком до повноправного членства України в Євросоюзі. Тепер залишається зосередитися на технічних питаннях, адаптації української системи до стандартів ЄС та на політичній волі Європи завершити цей процес.

“Це можливо лише з Україною у складі об’єднаної Європи – Європи цінностей, Європи без розколів, ідеологічних стін та “сірих зон”, Європи миру – справжнього миру. Я дякую всім, хто підтримує Україну на цьому шляху, хто допомагає і хто заради України б’ється”, – сказав президент.

Він додав, що заявка на вступ до Євросоюзу була подана Україною 28 лютого 2022 року, на п’ятий день після початку повномасштабного російського вторгнення. У червні того ж року Європейська рада надала Україні статус кандидата, а в грудні минулого року ЄС ухвалив рішення про початок переговорів.

“Між цими кроками – тисячі зустрічей та дзвінків. Умови, які Україна повністю виконала. Закони, які були ухвалені та запрацювали. А найголовніше – це рішучість наших людей, нашого народу”, – резюмував Зеленський.

Зі свого боку прем’єр-міністр України Денис Шмигаль зазначив, що міжурядові конференції, які почалися сьогодні, передбачають роботу між нашою країною та представниками всіх держав ЄС над частинами майбутнього договору про вступ України.

“Згідно із затвердженою переговорною рамкою, ми пройдемо всіма розділами наших відносин і по кожному маємо дійти згоди. Обов’язково цього досягнемо – як і всіх інших наших, українських, цілей”, – додав він.

Окрім того, голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук додав, що кожна держава, яка стала членом ЄС, проходила через подібний формат перемовин. Україна намагатиметься зробити це швидше за інших, але у спільних інтересах нашої держави та всієї Європи.

“Ми ухвалювали, ухвалюємо й будемо ухвалювати всі необхідні закони, щоб Україна вже ніколи не відкололась від європейського дому. Дякуємо кожному, хто з Україною, усім, хто вірить у наших людей, хто працює з Україною і таким чином забезпечує всій Європі стабільне та захищене від агресій майбутнє”, – сказав він.

Як повідомляв OBOZ.UA, Європейський Союз 25 червня розпочав переговори про вступ до блоку України. Це означає фактичний старт нового етапу євроінтеграції України, який, утім, може затягнутися.

Нагадаємо, угода про членство України в Європейському Союзі не повинна мати жодних територіальних обмежень, як їх не мала й Угода про асоціацію з ЄС. Уже існує спеціальна процедура, яка передбачає рекомендацію щодо країн, де частина території не перебуває під контролем держави.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

12

12

3

3

1

0

10Підписатися

Теги

Источник: obozrevatel.com

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *