Європарламент може позбавити Угорщину права голосу в ЄС вже цього тижня: що відбувається

Депутати Європейського парламенту погодили текст проєкту резолюції щодо Угорщини, де міститься заклик позбавити країну права голосу в Раді ЄС. Документ розглянуть вже цього тижня – зокрема у четвер, 18 січня.

Відео дня

Про це повідомляє видання Euractiv. Очікується, що за згодою більшості, що складається із соціалістів (С&Д), групи зелених/EFA, правоцентристської ЄНП, ліберальної групи “Оновлення” та групи “Ліві”, парламент у четвер схвалить різку резолюцію.

Двома його ключовими пунктами є заклик до Ради розпочати процес позбавлення Угорщини права голосу відповідно до статті 7.2 договору ЄС та розпочати парламентське розслідування для визначення законності рішення Комісії про розморожування угорських фондів з наміром розпочати розгляд у Суді ЄС.

Стаття 7.2 передбачає, що парламент, схвалюючи більшість у дві третини, може закликати Угорщину відповісти перед Європейською радою за порушення нею верховенства закону, після чого національні лідери ЄС можуть ухвалити рішення позбавити країну права голосу.

У проекті угоди також йдеться, що Парламент доручає своєму комітету з правових питань якнайшвидше зробити необхідні кроки у зв’язку з рішенням Комісії, що веде до розморожування 10,2 млрд євро, включаючи аналіз юридичних послуг відповідно до Правил 149, з метою перевірити законність рішення в суді.

“Ми також посилаємо Єврокомісії сильний меседж: якщо вони просто розподілять мільярди євро, щоб уникнути вето Угорщини, їм це не зійде з рук”, – сказав один із провідних учасників переговорів щодо резолюції, євродепутат від “зелених” Даніель Фрейнд.

Примітно, що більшість законодавців ЄС заявляли, що рішення Єврокомісії виділити кошти не ґрунтувалося на об’єктивних покращеннях судової системи Угорщини та верховенства права, як стверджує виконавча влада ЄС.

Вважалося, що це була поступка Будапешта з боку Брюсселя перед самітом ЄС, на якому було ухвалено історичне рішення щодо початку переговорів щодо вступу з Україною та Молдовою.

Нагадаємо, 13 січня стало відомо, що у Європейському парламенті петиція про позбавлення Угорщини права голосу вже зібрала необхідну кількість підписів.

Як повідомляв OBOZ.UA, Угорщина погодиться розблокувати надання ЄС допомоги Україні на 50 млрд євро протягом 4 років – проте за умови щорічного перегляду фінансування. Дипломати ЄС скептично ставляться до цієї пропозиції, адже вона дозволить Віктору Орбану, якого називають “другом Путіна”, шантажувати Євросоюз.

Також у Євросоюзі готують “план Б” на випадок вето Угорщини щодо надання фінансової допомоги Україні.

Тільки перевірена інформація у нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

34

34

2

5

3

2

2

229Підписатися

Теги

Источник: obozrevatel.com

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *