Іран випустив по Ізраїлю майже 200 “Шахедів” і понад сотню ракет, країна готує відповідь: що відомо (оновлюється)

Ізраїльські Сили оборони в ніч на 14 квітня перехопили за межами країни більшість із запущених Іраном понад 300 безпілотників типу Shahed і ракет. Відбивати атаку ЦАХАЛу допомагали американські та британські військові, збиваючи цілі ще в небі Йорданії, Лівану та Сирії.

Водночас повідомляється про влучання – на базі ізраїльської армії на півдні держави було завдано незначних пошкоджень інфраструктурі, після чого 31 людина звернулася за меддопомогою. OBOZ.UA слідкує за подіями в регіоні в режимі онлайн.

07:50 – Речник ЦАХАЛу контр-адмірал Даніель Хагарі уточнив, що 99% із близько 300 снарядів, випущених Іраном по Ізраїлю протягом ночі, були перехоплені засобами ППО. За його словами, Іран запустив 170 БПЛА й усі вони були збиті за межами країни армією і союзниками. Також жодна з 30 крилатих і 120 балістичних іранських ракет не потрапила в повітряний простір Ізраїлю. Хагарі підтвердив, що інфраструктурі в Неватімі було завдано незначних пошкоджень, але авіабаза працює у звичайному режимі.

07:30 – Під час оцінки ситуації вранці 14 квітня “не було ухвалено жодного рішення щодо відповіді Ізраїлю на іранську ракетну та безпілотну атаку”, повідомив The Times of Israel ізраїльський чиновник. Він уточнив, що потенційну відповідь обговорять цього дня на засіданні військового кабінету, яке заплановане на 15:00.

07:10 – Після оцінки ситуації в країні міністр оборони Ізраїлю Йоав Ґаллант заявив, що їм вдалося зупинити головну атаку Ірану. Водночас попередив, що “кампанія ще не завершилася.

“Сьогодні вночі Ізраїль витримав атаку сотень ракет і безпілотників, і Армія оборони Ізраїлю вражаюче зупинила атаку. Весь світ побачив Іран таким, яким він є – терористичною державою, яка атакує Ізраїль з відстані 1500 кілометрів і намагається активувати всі свої мережі. Ми повинні бути уважними до вказівок командування тилу ЦАХАЛ і бути готовими до будь-якого сценарію”, – повідомив генерал.

06:55 – Винищувачі ЦАХАЛу завдали удару по низці військових споруд у комплексі, що належить силам “Радван Хезболла”, в районі Джбаа на півдні Лівану. Про це повідомили у пресслужбі армії, зазначивши, що раніше вночі ізраїльська авіація вдарила по військових об’єктах “Хезболли” в районах Хіама та Кфаркели.

06:50 – Ізраїль готує відповідь на іранську атаку, яка буде скоординована з союзниками, повідомляє The New York Times із посиланням на ізраїльського посадовця. Водночас президент США Джо Байден сказав прем’єр-міністру Ізраїлю Беньяміну Нетаньягу, що американці не будуть допомагати будь-якій контратаці ЦАХАЛу на Іран.

06:40 – Єврейські ЗМІ повідомляють, що жодному безпілотнику чи крилатій ракеті не вдалося проникнути в повітряний простір Ізраїлю. За їхніми даними, військово-повітряні сили Йорданії теж “перехопили й збили десятки іранських БПЛА”, які порушили повітряний простір країни та прямували до Ізраїлю. Видання The Guardian пише, що у перехопленні іранських дронів брали участь і британські повітряні сили.

06:30 – У ніч на неділю під час атаки Ірану на Ізраїль армія США перехопила понад 70 безпілотників та щонайменше три балістичні ракети, повідомляє CNN із посиланням на неназваних американських посадовців. Один із них заявив, що балістика була перехоплена військовими кораблями у східній частині Середземного моря.

06:00 – Іран запустив близько 185 безпілотників, 110 ракет класу “земля-земля” і 36 крилатих ракет по Ізраїлю, повідомили двоє ізраїльських чиновників. За їхніми словами, хоча більшість цілей було запущено з Ірану, деякі також летіли з Іраку та Ємену.

Як повідомляв OBOZ.UA, пізно ввечері в суботу, 13 квітня, Іран атакував Ізраїль дронами й ракетами зі своєї території. Обидві країни та їхні найближчі сусіди заявили про закриття повітряного простору. Ізраїльський прем’єр Беньямін Нетаньягу заявив про повну готовність країни до відбиття удару.

Країни Європейського Союзу та генсек ООН засудили “безрозсудний” напад Ірану на Ізраїль. Багато лідерів заявили, що це “сіє хаос у регіоні”.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

8

8

2

0

4

3

32Підписатися

Теги

Источник: obozrevatel.com

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *