Зеленський записав звернення з нагоди Дня пам’яті та перемоги з підвалу у селі Ягідне

Фото: president.gov.ua

Володимир Зеленський з підвалу у селі Ягідне записав звернення з нагоди Дня пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. Про це повідомили на сайті глави держави.

– Під час окупації у березні 2022 року російські загарбники майже місяць утримували всіх жителів села у шкільному підвалі. 350 дорослих і дітей були без їжі, води та ліків. На кожну людину – менше квадратного метра: їм доводилося спати сидячи чи стоячи, – нагадали в Офісі президента.

Ягідне окупували 3 березня 2022 року. Серед жителів села, яких утримували у підвалі, було 80 дітей. Наймолодшому заручнику було півтора місяця.

– Кожен у світі може зрозуміти, що таке путінська Росія, уявивши себе тут, у цьому підвалі, серед цих людей. Без світла, їжі, води, ліків, повітря, у приміщенні, де було менше метра на одну людину. Спали сидячи. Виходили на вулицю лише раз. Їли по 200 грамів юшки на день. Чоловіків на морозі роздягали догола, аби знайти українські татуювання, – зазначив Зеленський.  

Окупація села тривала 27 днів. За цей час у підвалі померли десять заручників, ще 17 людей вбили.

– У будь-якому куточку світу це називають одним словом – нацизм. Якщо це не нацизм, то що тоді? І всі на Землі знають історію й пам’ятають, як боротися з нацизмом. Коли людство об’єднується, протидіє Гітлеру, а не купує в нього нафту й не приходить до нього на інавгурацію. Ягідне, що пережило пекло РФ, – лише один приклад. Одне село, але воно відображає всю суть путінського бачення світу, – додав президент.

Українські воїни звільнили Ягідне від російських окупантів 30 березня 2022 року. Володимир Зеленський назвав красномовним те, що перелік держав, які Росія офіційно затвердила під назвою «Список недружественных государств», майже повністю збігається зі списком держав антигітлерівської коаліції.

– Ті, хто переміг нацизм, – вороги для сучасної Росії. Країни Європейського Союзу, Велика Британія, США, Канада й загалом майже пів сотні держав. Вільні, демократичні й незалежні, що у сучасній кремлівській ідеології означає небезпечні. А отже – мішені, – сказав він.

Президент закликав світ об’єднатися в коаліцію як і в 1945 році, але цього разу – в антипутінську, аби «Ніколи знову!» знову було актуальним.

Цьогоріч Україна вперше відзначає 8 Травня як День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років. Торік це запропонував Володимир Зеленський у своєму зверненні 8 травня. З 2015 року 8 Травня було Днем пам’яті та примирення, а 9 Травня – Днем перемоги над нацизмом. У 2023 році Верховна Рада встановила 8 Травня як День пам’яті та перемоги – єдину дату, коли Україна відзначає перемогу над нацизмом та вшановує памʼять загиблих у Другій світовій війні.

  • Коли завершиться воєнний стан, 8 травня буде вихідним днем.
  • З 2023 року 9 травня Україна відзначає День Європи.
  • 8 травня 2022 року Володимир Зеленський записав відеозвернення у Бородянці.

Источник: kp.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *