Зеленський підписав закон про легалізацію медичного канабісу: коли він набуде чинності

У четвер, 15 лютого, президент України Володимир Зеленський підписав законопроєкт про медичний канабіс. Документ регулює обіг марихуани в різних сферах діяльності.

Про це повідомляють на сайті Верховної Ради. Закон під номером 7457 набуде чинності 16 лютого.

Варто зазначити, що в дію документ вступить тільки через шість місяців після його підписання. Орієнтовно це середина липня 2024 року.

Варто зазначити, що метою цього документа також є створення умов щодо розширення доступу пацієнтів до необхідного лікування онкологічних захворювань і посттравматичних стресових розладів, отриманих унаслідок війни.

Окрім того, цей документ створює нормативні умови для законного обігу та використання не тільки канабісу, а і його смоли, екстрактів і настоянок у різних сферах діяльності.

Що передувало

Цей законопроєкт під назвою “Про регулювання обігу рослин роду коноплі (Cannabis) у медичних, промислових цілях, науковій і науково-технічній діяльності” був прийнятий парламентом 21 грудня 2023 року. В МОЗ тоді назвали його ухвалення депутатами “історичним рішенням” та подякували їм від імені всієї лікарської спільноти.

Окрім того, Міністерство охорони здоров’я вже затвердило перелік хвороб і станів, за яких пацієнту можуть призначати ліки на основі медичного канабісу. Відпуск лікарських засобів на основі медичних конопель буде можливий виключно за призначенням лікаря відповідно до медичних показань та за електронним рецептом. Пацієнти зможуть перевозити й зберігати такі ліки у кількості, визначеній одним рецептом.

Що потрібно знати про медичний канабіс

Ліки на основі канабісу дозволені у п’ятдесяти шести країнах світу. Зокрема в державах ЄС, Канаді, Великій Британії та Сполучених Штатах. Було підраховано, що наразі в нашій країні тих, кому марихуана може полегшити перебіг захворювання, близько двох мільйонів хворих.

Основна діюча речовина – канабідіол (CBD). Наукові дослідження показують, що рослинні препарати, які його містять, ефективно долають різні типи болю. Окрім того, вони допомагають подолати депресивні стани та стримують напади епілепсії.

Як повідомляв OBOZ.UA, раніше депутатка й одна з авторів законопроєкту Ольга Стефанишина розповіла, що вирощувати канабіс будуть лише в спеціальних теплицях, де кожен кущ буде позначено унікальним штрих-кодом.

Тільки перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

15

7

15

15

5

5

5

110Підписатися

Теги

Источник: obozrevatel.com

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *