Україна бойкотуватиме засідання ОБСЄ на рівні МЗС через участь Росії

Українська делегація бойкотуватиме засідання ОБСЄ на рівні міністрів закордонних справ у столиці Північної Македонії. Причиною такого рішення стали наміри російської делегації брати участь у засіданні.

Відео дня

У дипломатичному відомстві України зазначили, що присутність представників країни-агресора РФ на міністерському засіданні лише посилюватиме кризу, в яку Росія загнала ОБСЄ. Про це у Facebook повідомив речник МЗС Олег Ніколенко.

За його словами, Україна високо цінує зусилля Північної Македонії як головуючої у 2023 році держави та особисто міністра закордонних справ Буяра Османі за пріоритизацію питання протидії російській агресії. У той же час у відомстві нагадали, що саме РФ послідовно руйнує ОБСЄ, зловживаючи правилом консенсусу.

“Вдаючись до шантажу та відкритих погроз, РФ систематично блокувала консенсус з ключових питань. Свавільним стало і блокування кандидатури Естонії на головування в ОБСЄ у 2024 році. Окрім цього, Росія незаконно затримала трьох українців – представників ОБСЄ, які знаходяться у в’язницях вже понад 500 днів. Росія створила екзистенційну кризу в ОБСЄ та перетворила організацію на заручника своїх примх та агресії”, – заявив Ніколенко.

Також спікер МЗС України підкреслив, що присутність російської делегації на міністерському засіданні є неприйнятною і лише нашкодить ОБСЄ. Ніколенко наголосив, що цивілізований світ має працювати над порятунком ОБСЄ від Росії, а не надсилати сигнали про можливість повернення до форм співпраці.

Незважаючи на бойкот засідання ОБСЄ на рівні МЗС, у відомстві запевнили, що Україна залишається відданою принципам ОБСЄ, готова й надалі працювати з партнерами з метою поновлення поваги до Гельсінського заключного акту.

Нагадаємо, після блокування головування в ОБСЄ у 2024 році Естонії Росія завадила альтернативному голосуванню, в якому мали обрати головуючу державу Мальту.

Раніше глава МЗС РФ Сергій Лавров поскаржився, що не може потрапити на зустріч глав МЗС ОБСЄ у Скоп’є у Північній Македонії. Він навіть надіслав уряду цієї держави листа з вимогою “забезпечити його присутність у Скоп’є”.

Тільки перевірена інформація у нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

16

16

1

3

1

0

0

1Підписатися

Теги

Источник: obozrevatel.com

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *