Україна і Польща підписали безпекову угоду

Україна й Польща в понеділок, 8 липня, підписали двосторонню угоду про співпрацю у сфері безпеки. Офіційну церемонію провели у Варшаві, куди прибув глава української держави Володимир Зеленський.

Відео дня

Він підписав два екземпляри договору разом із прем’єр-міністром Республіки Польща Дональдом Туском. Політики після цього виступили на пресконференції. Вона транслювалася на YouTube-каналі Офісу президента.

Першим мав говорити Туск, але через останній масований російський обстріл, який призвів до жертв серед цивільних, він передав слово Зеленському.

Український президент розповів, що окупанти вдарили, зокрема, по дитячій лікарні “Охматдит” у Києві. Він попросив вшанувати пам’ять безневинних жертв російського терору хвилиною мовчання.

Після неї Туск сказав: “Немає зворушливішого коментаря до наших сьогоднішніх розмов, ніж ця хвилина мовчання… Немає дня і немає ночі, щоб в Україні не гинули люди”. Польський прем’єр додав, що був вражений, коли Зеленський повідомив йому про одну з цілей атаки РФ – лікарню для дітей.

Підписаний договір прем’єр Польщі назвав дуже важливим. “Кожне слово в цьому документі (Володимире, так, як ми домовилися) – щось значить і матиме практичні наслідкиМи були реалістами, коли працювали над цим документом“, – наголосив політик.

Знакові моменти угоди

У безпековій угоді між Києвом і Варшавою йдеться, зокрема, про створення нового українського добровольчого підрозділу. Чоловіки, які зараз перебувають в Польщі та Литві, зможуть підписати контракт із ЗСУ та пройти навчання в Польщі.

Варшава може розглянути можливість передачі радянських винищувачів МіГ (не менше однієї додаткової ескадрильї, тобто щонайменше 14 літаків). Але лише в тому випадку, якщо отримає заміну вказаним бортам.

У 2024 році Польща передасть ЗСУ ще кілька пакетів військової допомоги.

Документ уперше з-поміж уже підписаних двосторонніх безпекових угод передбачає можливість перехоплення ракет і дронів у повітряному просторі нашої країни, випущених у напрямку Польщі.

Також є блок щодо співробітництва в оборонній промисловості, зокрема розміщення виробництв польських оборонних компаній в Україні та вивчення додаткових можливостей спільного оборонного виробництва.

Документ має на меті посилення співпраці й у невійськовій сфері, зокрема в розвідці, кібербезпеці, морській та інформаційній безпеці, захисті критичної інфраструктури.

Окремі блоки стосуються економічного відновлення й відбудови, прикордонної інфраструктури, розвитку транзитного потенціалу. Польща чітко підтверджує свою підтримку членства України в ЄС і НАТО.

Повний текст документа також можна знайти за посиланням.

Загалом наша держава уклала вже 21 двосторонню безпекову угоду: із Великою Британією, Німеччиною, Францією, Данією, Канадою, Італією, Нідерландами, Фінляндією, Латвією, Іспанією, Бельгією, Португалією, Швецією, Ісландією, Норвегією, Японією, США, ЄС, Естонією, Литвою, Польщею.

Як раніше повідомляв OBOZ.UA, Європейський Союз переоцінює свої можливості щодо виробництва артилерійських снарядів калібру 155 мм. Фактичні обсяги можуть бути вдвічі меншими, ніж заявляють чиновники ЄС, через що вони не можуть повністю виконати свої обіцянки з постачання боєприпасів ЗСУ.

Тільки перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber. Не ведіться на фейки!

5

5

3

1

1

2

11Підписатися

Теги

Источник: obozrevatel.com

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *