Військовий експерт Іван Ступак про війну восени, підготовку ЗСУ до зими та наступ ворога

Фото: armyinform.com.ua

Зима, що наближається, неминуче вносить зміни в бойові дії на фронті.

Про особливості ведення війни взимку журналіст Коротко про дізнавався у військового експерта Українського інституту майбутнього Івана Ступака.

Мороз не обирає, українська армія чи російська

Експерт Українського інституту майбутнього Іван Ступак. Фото: ФБ Івана Ступака

– Як зима вплине на бойові дії? І взагалі вона їх активізує чи, навпаки, – гальмує?
– Загалом, зима для української армії звична – третю зиму ведемо війну. У масштабі всієї операції, гадаю, немає великої різниці. Поки восени буде погана погода, то й нам, і росіянам буде складно вести бойові дії. До того ж, для нас складніше, бо вони наступають. Вони будуть використовувати легку техніку – баги, мотоцикли та інше. А коли промерзне земля, знову почнуть використовувати важку бронетехніку. Але загалом мороз не обирає, українська армія чи російська.
– Відсутність «зеленки» якось позначиться?
– Звісно! Це означає, що не буде додаткового маскування. З безпілотника все проглядатиметься наскрізь. Це і погано, і добре. Причому те, що погано для противника, то добре для нас. Погано, що не можна буде сховатися за “зеленкою”, а добре – противника буде видно краще. А з урахуванням того, що зараз ми перебуваємо у стратегічній обороні, то логічно, що у бійців ЗСУ більше можливостей для маскування, ніж у ворога, що наступає.

Крім цього, в тепловізори краще буде видно солдатів як наших, так і російських. Питання – як ми можемо до цього адаптуватися? Є спеціальні теплоізоляційні пончо, які приховують теплове випромінювання тіла та роблять солдата невидимим.

– Наскільки ми й противник готові до холодів? Адже невдачі зимових військових кампаній часто пояснюють тим, що одна армія була стійкішою до морозів, ніж інша.

– Ми готові, проблем із постачанням теплого одягу та інших необхідних предметів для захисту від морозу не фіксується. Такого авралу, який був 2022 року, – не буде. Але й противник готується до зими відповідно.

Впливати на бої може навіть тонкий сніг

– Морозна погода якось впливає на використання дронів? Говорять, що головна проблема дронів – це літієві батареї, які набагато гірше тримають заряд на холоді.

– Звичайно, погодні умови обмежать використання БпЛА. Це і справді літієві батареї, і погодні умови. А якщо буде сильний вітер, сніг чи туман, то їх не можна буде використовувати повною мірою. І це – мінус для нас. Тому що росіяни мають більше артилерії, якою вони компенсують брак дронів.

– Але погода також впливатиме і на точність роботи російської артилерії?

– А вони беруть не точністю, а кількістю пострілів. Один не влучив, десятий потрапить. З іншого боку, ефективність розвідки дроном із повітря взимку зростає. Влітку листя на деревах приховує те, що знаходиться під ним. Сніг, особливо тонкий, може видати розташування позиції, укриття, склади – взимку з повітря чітко видно сліди на землі.

– А використання бронетехніки збільшиться? Адже земля замерзне, і прохідність польових доріг стане кращою.

– Так, узимку можливості бронетехніки зростають. Ґрунт промерзає і тримає її добре. Але у разі сильного снігопаду рух навіть гусеничних машин пересіченою місцевістю також може бути утруднений.

Проблем для солдата взимку відчутно додається

– Це правда, що взимку складніше використовувати авіацію, оскільки нелітна погода взимку буває частіше, ніж улітку?

– Ні, це не так. Нинішні літаки – всепогодні і пристосовані до різних погодних режимів. Хіба тільки ураган якийсь, але такі погодні катаклізми у нас рідкісні.

– Яка головна загроза для солдата взимку?

– Заснути в окопі і не прокинутися, замерзнути. Потрібно постійно рухатися, а це привертає увагу противника, його снайперів. Тобто проблем для солдата взимку відчутно додається.

– На яких напрямках росіяни можуть наступати цієї зими?

– Куп’янський напрямок в Україні та Курська область у Росії. Вже відомо, що перед російською армією поставлено завдання вибити нас із території Росії до 1 лютого 2025 року. Але президент Зеленський сказав, що нам слід утримувати ці території. Питання лише в тому, чи є у нас ким і чим їх утримувати.

На тему

“Генерал мороз” в історії

Зима неодноразово впливала на результативність військових кампаній у світі. Варто згадати похід Наполеона 1812 року у Росію чи битву за Москву 1941 року. Тоді одна армія воювала у звичних зимових умовах, а інша – зіткнулася з ними вперше.

Наприклад, вважається, що Червона армія чи російська імператорська нібито були звичніші до війни у ​​сильні морози і тому традиційно перемагали взимку. Але в 1939 році СРСР вторгся до Фінляндії, і з’ясувалося, що він також може програвати через негоду та клімат. Радянські невдачі першого етапу « Зимової війни » багато хто пояснює тим, що радянським солдатам довелося битися з фінами, для яких цей клімат був нібито звичнішим. Експерти сперечаються, чи наскільки звичними були морози для цих армій, чи мали місце недостатнє матеріальне забезпечення та підготовка.

Источник: kp.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *