Що Сі Цзіньпін досі не зрозумів про Україну: Клімкін пояснив позицію Китаю

Позиція Китаю щодо війни в Україні не є проросійською, вона – прокитайська. Пекіну не вигідний ані програш, ані виграш країни-окупанта Росії у цій війні, але йому варто нарешті зрозуміти, що Україна є частиною європейського, а не пострадянського простору.

Таку думку в ексклюзивному інтерв’ю OBOZ.UA висловив міністр закордонних справ України у 2014–2019 роках Павло Клімкін. “Китайська позиція не коливається між нами і Росією. Її не можна так лінійно трактувати. Вона завжди прокитайська”, – зауважив він.

Саме тому, за словами дипломата, формуючи свою політичну позицію, Пекін зважатиме, перш за все, на те, як це відіб’ється на його власній економіці, безпеці та геополітичних інтересах. “Китай буде зважати на співпрацю з Росією, на використання її ресурсів, використання Росії в протистоянні зі Штатами, можливість дестабілізації на кордоні тощо”, – пояснив Клімкін.

Водночас він нагадав, що лідер КНР Сі Цзіньпін має провести цілу низку зустрічей із західними лідерами, які можуть дати йому розуміння, “на що готова піти Європа” у підтримці нашої країни.

“Дуже багато буде залежати від розуміння, на що готова піти Європа. Дуже важливо, щоби китайці врешті-решт зрозуміли, що Україна – це частина європейського, а не пострадянського простору, і щоб уся їхня геополітика остаточно змінилася”, – наголосив дипломат.

Як писав OBOZ.UA, Глобальний саміт миру відбудеться у Швейцарії 15-16 червня. За оцінками президента України Володимира Зеленського, на ньому можуть бути представлені до ста країн світу, зокрема, глава Білого дому Джо Байден.

17

17

2

3

6

1

044Підписатися

Теги

Источник: obozrevatel.com

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *