Рада відправила у відставку главу МЗС Кулебу

Верховна Рада України ухвалила рішення про відставку міністра закордонних справ Дмитра Кулеби. Напередодні очільник зовнішньополітичного відомства країни подав відповідну заяву.

Відео дня

Рішення Парламент схвалив на засіданні в четвер, 5 вересня, повідомив у Telegram-каналі “Залізний нардеп” народний депутат від партії “Голос” Ярослав Железняк. “За” проголосувало 240 депутатів, проти – 1.

“На звіт він так і не прийшов”, – додав Железняк.

Досягнення Кулеби на посту очільника МЗС

Дмитро Кулеба обіймав посаду міністра закордонних справ України з 4 березня 2020 року. Чотири з половиною роки або 54 місяці, або 1646 днів – це одна з найдовших каденцій міністра закордонних справ в історії України.

Вже з 13 березня 2020 року він увійшов до складу РНБО. Відомий своєю чіткою та принциповою позицією щодо російської агресії проти України, Кулеба активно засуджує і протидіє агресивній політиці Росії.

Свою кар’єру в Міністерстві закордонних справ він розпочав у 2003 році як аташе Служби головного юридичного радника. У червні 2014 року, після початку російської агресії, повернувся до МЗС на запрошення міністра Павла Клімкіна, обійнявши посаду посла з особливих доручень з питань стратегічних комунікацій. З 2019 року також обіймав посаду віцепрем’єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції.

Кулеба активно працював над тим, щоб Україна отримала статус партнера розширених можливостей НАТО та просував набуття статусу кандидата на членство в ЄС.

На час каденції Кулеби припали дві найбільші глобальні кризи 21 століття: пандемія коронавірусу, яка почалася в Україні через тиждень після його призначення, та повномасштабне російське вторгнення в Україну 2022 року, яке стало найбільшою війною в Європі з часів Другої світової.

Ключове досягнення Кулеби на посаді очільника МЗС – створення глобальної коаліції на підтримку України після початку повномасштабної російської агресії 24 лютого 2022 року. Це насамперед 54 країни-союзника, які надають Україні військову допомогу.

Крім того, зусиллями української дипломатії були розблоковані політичні рішення щодо семи типів новітнього західного озброєння, які раніше для України були під табу. Підтримка України в Генеральній Асамблеї ООН досягла рекордних в історії значень у 143 (жовтень 2022) та 141 (лютий 2023) голоси за резолюції ГА ООН із засудженням російської агресії та підтримкою України.

Також за час роботи міністр здійснив чотири дипломатичних турне країнами Африки. Він відвідав 15 африканських країн, з яких у 13 глава МЗС України здійснив перші офіційні візити в історії. За час каденції Дмитра Кулеби Україна суттєво просунулася на шляху до повноправного членства в ЄС і НАТО.

В грудні 2023 року авторитетна міжнародна фундація WORLD.MINDS запросила Дмитра Кулебу увійти до складу своєї виконавчої ради, де він замінив колишнього держсекретаря США Генрі Кіссінджера (1923-2023).

Як повідомляв OBOZ.UA, напередодні Стефанчук повідомив, що до Верховної Ради України надійшли заяви про відставку від кількох високопосадовців. Зокрема, йдеться про трьох міністрів, віцепрем’єр-міністерку, а також голову Фонду державного майна.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

1

0

0

1

0

0

00Підписатися

Теги

Источник: obozrevatel.com

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *