Перемогу на виборах у Нідерландах здобув симпатик Кремля: під загрозою постачання F-16 та втрата чергового союзника

На парламентських виборах у Нідерландах перемогу здобула Партія свободи (PVV), на чолі якої стоїть правий популіст Герт Вілдерс, який виступає проти імміграції, ісламу та членства країни у ЄС. Це дозволить політику очолити переговори щодо формування наступної правлячої коаліції та, можливо, стати першим ультраправим прем’єр-міністром Королівства.

Відео дня

Результати виборів вразили Європу та Україну, адже Нідерланди сьогодні один з головних союзників країни проти російської агресії. Зважаючи на приклад прем’єр-міністра Словаччини Роберта Фіцо, який після перемоги на виборах втілив свої гасла у реальні дії та припинив допомогу Україні, чогось подібного можна чекати і стосовно Вілдерса, звичайно за умови, що він очолить уряд.

Яким чином зміняться взаємовідносини України та Нідерландів через перемогу чергового любителя політики Кремля – у матеріалі OBOZ.UA.

Шокуючі результати

Після підрахунку голосів на парламентських виборах у Нідерландах Партія свободи (PVV) отримала 37 зі 150 місць у парламенті, що вдвічі більше, ніж на виборах 2021 року. Інші місця в парламенті розподіляться наступним чином:

Альянс Франса Тіммерманса – “Зелені ліві – Партія праці” отримає 25 місць, праволіберальна “Народна партія за свободу і демократію” (VVD, чинного прем’єра Марка Рютте) – 24 місця, “Новий суспільний договір” (NSC) – 20 місць, партія “Демократи 66” (D66) – 9 місць та “Фермерсько-цивільний рух” (BBB) – 7 місць. Ще 28 мандатів буде розподіленоя між дев’ятьма дрібнішими партіями.

За що виступає Партія свободи

Передвиборна програма партії на чолі з Вілдерсом включала заклики до проведення референдуму про вихід Нідерландів з Європейського Союзу та припинення прийому мігрантів. Вона також виступає за “деісламізацію” Нідерландів та все ж головне для України, Вілдерс має певні проросійські погляди та виступає за припинення надання нашій країні як економічної, так і військової допомоги.

У передвиборчому маніфесті партії PVV йдеться про більш “сильні та горді Нідерланди”, країну, де голландців знову цінуватимуть та традиційні цінності. Для цього потрібно: закриття кордонів для мігрантів, припинення міжнародної фінансової допомоги: “Нуль голландських грошей повинно йти до Брюсселя, Італії, Африки або ще кудись”.

PVV та Вілдерс активно виступають проти ісламізації Нідерландів. Це вже зробила його бажаною ціллю для ісламських екстремістів. Внаслідок цього політик вже майже 20 років живе під цілодобовою охороною поліції.

Значне місце у своїх передвиборчих виступах Вілдерс приділив питанню виходу із ЄС та обов’язковому проведенню референдуму з цього питання. Одразу ж після перемоги на виборах, пішли чутки, що Вілдерс може й відмовитися від своєї вимоги щодо референдуму в ЄС в обмін на владу, адже на сьогодні більшість жителів Королівства проти такого кроку. Та навіть якщо нідерландських виборців не вдасться переконати піти з ЄС за британцями, уряд під керівництвом правого політика все одно “буде кошмаром для Брюсселя”.

“Правий” вітер змін

Представники ультраправих по всій Європі привітали Герта Вілдерса та його партію з перемогою на виборах. Так, прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявив, що результати виборів свідчать про “вітер змін”.

Лідер французьких ультраправих Марін Ле Пен заявила, що результат виборів “підтверджує зростаючу прихильність до захисту національної ідентичності”, а голова іспанської ультраправої партії Vox Сантьяго Абаскаль охарактеризував результати виборів, на яких домінували дебати з питань імміграції як чіткий сигнал: “Все більше і більше європейців вимагають на вулицях і на виборчих дільницях захистити свої країни, свої кордони та свої права”. До привітань приєдналися також політики з Італії, Бельгії, Німеччини.

Кремль у захваті

Окремі палкі привітання з перемогою на виборах Вілдерс отримав і з Російської Федерації, де його вважають “прихильником Росії”. На сьогодні саме лідер PVV визнаний найбільш дружнім до Кремля серед нідерландських політиків.

На його рахунку декілька інтерв’ю кремлівському пропагандистському каналу RT. Він висміював тих експертів, які попереджали про амбіції Путіна щодо створення Великої Росії, і говорив про “русофобію”. Після початку війни в Україні він все ще виступає проти санкцій ЄС проти Москви та проти військової допомоги Заходу Україні, що може означати припинення “винищувального альянсу”, в якому брали участь переважно голландські F-16. Він також виступає за негайні переговори щодо припинення війни.

Вілдерс приїжджав до Москви в 2018 році через чотири роки після анексії Росією Криму та зустрічався з депутатами та чиновниками, а також виступав у Держдумі. За такий крок його різко засудили родичі нідерландських жертв збитого російською ракетою рейсу MH17, звинувативши в ігноруванні ролі Москви в тій катастрофі.

В ході цього візиту Вілдерс високо оцінив Путіна, закликавши до партнерства з Росією, а не до ворожнечі, виступаючи проти “істеричної русофобії” у Європі.

“Володимир Путін — лідер, хоч би що ви про нього думали. Я критикую багато що з його політики. Але я аплодую йому, як і містеру Трампу, через те, що вони є лідерами, які відстоюють інтереси російського та американського народів. Нам не вистачає такого лідерства в Європі”, – заявив Герт Вілдерс в інтерв’ю у 2018 році.

Допомога Україні під загрозою

Якщо політика Нідерландів щодо Москви може суттєво й не змінитись, оскільки на ці рішення значною мірою впливає політика ЄС, то українська допомога може отримати великі проблеми.

Так, Вілдерс активно підтримує політичний курс угорського прем’єра Віктора Орбана та його словацького колеги Роберта Фіцо та є противником прийому України до ЄС та НАТО.

Із початком повномасштабного вторгнення Росії в Україну Вілдерс ніби “дистанціювався від Кремля”, назвавши агресію Росії помилкою та відзначив, що таким діям Путіна немає виправдання. Однак вже через кілька днів після російського нападу його партія виступила за проголошення нейтралітету Нідерландів у війні, але ініціатива провалилася у парламенті.

На передвиборчих дебатах Вілдерс заявляв, що коли отримає владу, то не підтримає ідею постачання нових озброєнь Україні, зазначаючи, що ту військову допомогу, яку Нідерланди надали Україні, можна було б направити на зміцнення та розширення військового потенціалу всередині країни.

Також політик демонстративно пропустив візит до нідерландського парламенту президента України Володимира Зеленського у травні цього року.

Політичні оглядачі Королівства вказують, що його уряд навряд чи так само активно допомагатиме Україні, як це було за Марка Рютте, який обіцяв передати ЗСУ 42 винищувачів F-16, за які українська дипломатія боролася з початку війни.

“Що стосується Нідерландів, прошу вас не бути в шоці. Ми, мені здається, у хороших відносинах. І сьогодні статус наших відносин також триває і він підтримується діючим прем’єр-міністром. Я впевнений у Рютте і я думаю, що найближчим часом викликів не буде”, – так результати виборів у Нідерландах прокоментував Володимир Зеленський.

Що обіцяють Нідерланди найближчим часом

Загалом країна під керівництвом Рютте надала Україні військову допомогу майже на 2,5 млрд євро та фінансову допомогу на мільярд євро. Країна також планує підтримувати відбудову України та продовжити навчання українських військових.

На даний час уряд Нідерландів зарезервував 2 мільярди євро на допомогу Україні у наступному році – про це повідомило Міністерство оборони Королівства. Більша частина цієї суми призначена для військової допомоги.

“Це стосується, наприклад, боєприпасів і обслуговування вже поставлених платформ і систем. Таким чином Нідерланди хочуть зробити свій внесок у посилення української протиповітряної оборони, щоб країна могла й надалі захищатися від атак на критичну інфраструктуру”, – йдеться в повідомленні.

Та головне для України – Нідерланди разом з Данією зобов’язалися передати Україні літаки F-16, як тільки українські пілоти та технічний персонал закінчать підготовку.

Очолити уряд буде складно

Зараз партія-переможець PVV має 37 місць – досить пристойний результат, але цього занадто мало для більшості у 76 мандатів, саме таку кількість має отримати правляча коаліція, щоб працювати.

Категорична антиісламська позиція відштовхнула від Вілдерса більшість місцевих політиків, а тому його партії буде вкрай важно знайти союзників для отримання влади. При цьому він заявив, що готовий до обговорення бідь-яких варіантів співпраці, що свідчить про його намагання знайти компроміси для отримання прем’єрського посту.

З огляду на кількість партій у парламенті Нідерландів формування коаліції може стати важчим кроком, ніж власне вибори. Наприклад, на формування останнього уряду прем’єр-міністра Марка Рютте пішов 271 день. Все буде залежати від того, на які компроміси можуть піти нідерландські політики та чи задовольнить це їхніх потенційних союзників.

На сьогодні це буде складно зробити, зважаючи на доволі різні ідеологічні платформи основних партій. Саме тому більшість аналітиків не чекають, що новий кабінет з’явиться до середини 2024 року, а поки що країною, як і раніше, керує Марк Рютте, що звічно добре для України.

Треба почекати

“Поки йде формування нової коаліції, політика Нідерландів щодо України не зміниться. Надалі все буде залежати від її складу. Навіть якщо Вілдерс і зможе зайняти прем’єрське крісло, далеко не факт, що скорочення допомоги Україні підтримають його коаліційні партнери”, – таку думку в ексклюзивному коментарі для OBOZ.UA висловив народний депутат України, голова парламентського Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Олександр Мережко.

“Що стосується безпосередньо цього політика та Партії свободи, то їхня передвиборча риторика не свідчила, що він є прихильниками допомоги Україні, скоріше навпаки, – говорить Олександр Мережко. – В той же час, після повномасштабного вторгнення такі політики все ж змінили дещо своє бачення та стали більш обережними у висловлюваннях. Адже Путін та Російська Федерація стали дуже токсичними та непопулярними. Взагалі ж на сьогодні ми спостерігаємо у Європі зростання впливу правих популісті, до яких належить і Вілдерс. Це пов’язано з загострення вирішення питання мігрантів та економічними проблемами.

Треба зазначити, що ця перемога ще не означає, що Вілдерс отримає пост прем’єра Нідерландів. У парламенті країни 150 місць, а його партія отримала лише 37, тому треба буде домовлятися, що зробити вкрай важко. Та навіть якщо Вілдерсу таки вдасться сформувати більшість та очолити уряд, то не факт, що політика країни різко зміниться.

Для популістів взагалі характерно те, що передвиборча риторика дуже сильно змінюється, коли вони отримують реальну владу. Через об’єктивну реальність вони часто забувають свої обіцянки.

Нідерланди член НАТО та ЄС, має певні зобов’язання перед цими структурами та сформовану політику, яку змінити буде вкрай важко. Тим паче доволі нестійкій коаліції.

До того ж у НАТО чітко розуміють – якщо Україна сьогодні програє, то завтра їм треба буде воювати з Росією, адже очевидно, що вона не спиниться. Усі відповідальні політики це чудово розуміють, саме тому на мій погляд, європейські політики кардинально не змінять свій курс стосовно допомоги нашій країні”, – констатував Олександр Мережко.

1

0

1

0

1

0

1

0Підписатися

Теги

Источник: obozrevatel.com

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *