Особливий “знак” чи норма протоколу? Чому Залужний засвітився в Києві і яку “зраду” знайшли в мережі

У середу, 11 вересня, в Україну приїздили держсекретар США Ентоні Блінкен та міністр закордонних справ Великої Британії Девід Леммі. Разом з ними до Києва прибув колишній головнокомандувач Збройних сил України, а нині посол України у Британії Валерій Залужний.

Відео дня

Світлини з усміхненим генералом у відставці викликали чималий ажіотаж та хвилю конспірологічних “здогадок” про причину його приїзду до української столиці. З якої причини Залужний супроводжував Леммі у поїздці до Києва, розбирався OBOZ.UA.

Залужний у Києві

Колишнього головкома ЗСУ Валерія Залужного вперше після призначення у травні Надзвичайним і Повноважним Послом України у Великій Британії у Києві побачили 11 вересня. Він “засвітився” на світлинах та відео з Блінкеном та Леммі на столичному залізничному вокзалі. Обидва високопосадовці прибули до Києва, аби взяти участь у саміті “Кримської платформи”, що проходив того дня, а також провести переговори з президентом України Володимиром Зеленським і членами українського уряду.

Також напередодні візиту деякі західні ЗМІ писали, що після зустрічі у Лондоні Блінкен та Леммі везли до Києва повідомлення для військово-політичного керівництва України про дозвіл на застосування західних далекобійних ракет для ураження військових цілей в глибині території РФ.

І хоча публічних заяв з приводу скасування таких обмежень за підсумками візиту так і не прозвучало, у російських ЗМІ приїзд Блінкена та Леммі викликав справжню істерику. Як, зрештою, й поява у Києві Залужного, про перебування якого у столиці було відомо хіба що те, що він як представник держави зустрічав високих гостей на вокзалі у Києві, а також взяв участьу брифінгу міністрів закордонних справ України, США та Великої Британії.

Навіщо ексголовком повернувся в Україну: версія російської пропаганди

Про те, що Залужний у незвичному для ока цивільному костюмі замість військового однострою, в якому він з’являвся на публіці роками, приїхав до Києва не просто так, практично одразу почали писати у мережі. І якщо українці переважно тішили себе надіями, що приїзд ексголовкома віщує оголошення про важливі рішення з посилення обороноздатності України, то представники протилежного “табору” взялися вибудовувати химерні теорії змов.

Одну з таких “теорій”, яку оперативно та масово підхопили російські ЗМІ, озвучив Telegram-канал “Легитимный”, що, за даними РНБО та СБУ, входить до мережі антиукраїнських пабліків.

В уяві пропагандистів “Легитимного” Залужного до Києва “привезли” як “наступника Зеленського” – нічого кращого за кальку з дій Росії, що на початку повномасштабного вторгнення возила під час спроб переговорів з Україною до Мінська “легітимного” експрезидента-втікача Віктора Януковича, там вигадати не змогли.

Знайшлося в цій психоделічній теорії й місце для згадки про “причетність” Залужного до “підриву Північних потоків”.

“На Банковій “переполох”. Оскільки “пани” показово привезли із собою ексголовкома Залужного, нині посла України у Британії. Це показовий крок після історії із підривом Північних потоків. Так би мовити демонстрація українській еліті, що Залужний залишається у грі під назвою “наступник”. Натяк Зеленському”, – поділився фантазіями “Легітимний”.

Цю маячню радо підхопили пропагандисти в РФ. І якщо пропагандистські ЗМІ “першого ешелону” неодмінно згадували про прибуття Залужного, однак не вдавалися у роздуми щодо його причин, то багато російських сайтів передрукували “інсайд” “Легитимного” практично дослівно.

Деякі росЗМІ, як то “РенТВ”, приїзд Залужного вперто намагалися пов’язати з нібито бажанням США якомога більше заробити на війні. Як саме пов’язані дві складові цієї “теорії”, пропагандисти не пояснили.

“Рідкісний за строкатістю десант англосаксів висадився в Києві. З поїзда слідом за держсекретарем Блінкеном зійшов глава британського МЗС Девід Леммі і – несподівано для багатьох на пероні – посол України у Великій Британії Валерій Залужний. Камбек відставного головкома, який посварився з Володимиром Зеленським, – вже не в хакі, а в діловому костюмі, як у його супутників, – змусив політологів припустити, що Залужному дісталася місія не генерала, а головного контролера Заходу, щоб Київ не дозволяв собі зайвого і не зривав багатомільярдні контракти на постачання американської зброї”, – багатослівно виклали свій потік свідомості пропагандисти “РенТВ”.

Натомість “колеги” “Легітимного” зі ще одного пабліка, Telegram-каналу “ЗеРада”, вибудували ще одну альтернативну “теорію”.

“Блінкена та Леммі привіз Залужний. За протоколом посол обов’язково супроводжує лише перших осіб. Мабуть, шановні гості хочуть почути альтернативну військову думку”, – видали автори пабліка.

Цілий “букет” різноманітних теорій можна було спостерігати й у мережі Х, раніше відомій як Twitter.

А що насправді?

А насправді російська пропаганда та пересічні любителі теорій змов у мережі Х вкотре  активно шукали “чорну кішку у темній кімнаті”. 

Як Надзвичайний і Повноважний Посол України Залужний активно працює над зміцненням дипломатичних зв’язків між Україною та Великою Британією, зокрема у військовій та безпековій сферах, займається питаннями підтримки української громади, працює над покращенням іміджу нашої країни за кордоном тощо.

І те, що під час візиту високопоставлених чиновників приїзд посла приймаючої країни передбачений дипломатичним протоколом – ні для кого не є таємницею. Окрім хіба що російських пропагандистів та їхніх “колег” з так званих “українських” Telegram-каналів, що послідовно поширюють усі тези кремлівської пропаганди.

Нагадаємо, Залужний офіційно почав виконувати обов’язки посла у Британії у липні цього року. Вже як дипломат він зустрічав у Києві 11 вересня Блінкена та Леммі, що прибули до Києва на саміт Кримської платформи.

Тільки перевірена інформація у нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

8

8

1

1

0

0

03Підписатися

Теги

Источник: obozrevatel.com

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *