Олександр Левченко: Захід шукає відповіді на ризики — Блоги | OBOZ.UA

19 березня в Німеччині відбулося 20-те засідання Контактної групи з питань оборони України у форматі “Рамштайн”. Стратегія Заходу розрахована на те, щоб не допустити зростання російського впливу у світі. У засіданні взяли участь міністри оборони та високопоставлені військові керівники із близько 50 країн, в ході якого вони обговорили боротьбу з російською агресією в Україні та подальшу підтримку українського народу.

Міністр оборони США Ллойд Остін, відкриваючи засідання формату Рамштайн, пообіцяв, США є вірними підтримці України. Експерти вважають, що Остін зіштовхнеться зі скептично налаштованою аудиторією у Європі, у той же час стверджуючи, що без США європейська підтримка України буде недостатньою для протистояння російській армії. У своєму вступному слові на засіданні Остін зазначив, що Росія заплатила приголомшливу ціну, щонайменше 315 тисяч російських військових було вбито або поранено під час війни, яка коштувала РФ 211 мільярдів доларів.

На його думку, українські війська стикаються зі складними умовами та важкими боями. Мирне населення України зазнає постійних обстрілів російськими ракетами та іранськими безпілотниками, але Україна не відступить як і Сполучені Штати також. Президент України Володимир Зеленський звернувся з Києва до країн коаліції із проханням поставити додаткові засоби протиповітряної оборони.

За його словами, лише у березні російські війська використали проти України 130 ракет, понад 320 ударних дронів та майже 900 керованих авіабомб. За результатами засідання стало відомим, що Бельгія надасть Україні пакет військової допомоги на 412 млн. євро. До нього увійдуть 300 бойових машин LMV та три системи-мисливці за мінами. Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус оголосив про пакет допомоги Україні у розмірі 500 мільйонів євро, до якого увійдуть і 10 тис. снарядів. У рамках “Рамштайну” було створено коаліцію із забезпечення ЗСУ далекобійною артилерією.

Україна може отримати балістичні ракети дальнього радіусу дії для HIMARS. Вирішується також питання із забезпечення України артилерійськими боєприпасами. У найближчі місяці очікується початок бойового застосування Україною літаків F-16. Технічна перевага України дозволить не тільки стримувати російські атаки, а й через певний час піти у наступ. Тому на засіданні формату “Рамштайн” пріоритетним було прийняття рішення щодо поставок Україні далекобійної зброї, боєприпасів, F-16. Росія втратить ініціативу на полі бою, у випадку сталої військово-технічної підтримки України.

Після взяття Авдіївки та населених пунктів поблизу міста російський наступ зупиняється. Авдіївка коштувала Росії не тільки 50-100 тис. вбитих і поранених, а й втрати ініціативи на полі бою. Російський наступ буксує, у армії РФ величезні втрати. Це потребуватиме додаткової мобілізації. Влітку технічна перевага РФ у повітрі суттєво зменшиться. Достатнє і своєчасне забезпечення Сил оборони України артилерійськими боєприпасами дозволяє стримувати ворожий натиск та берегти життя українських воїнів. Завдяки допомозі західних партнерів можливості Києва з ураження цілей на території РФ та тимчасово окупованих територіях України зростають.

Атаки на російські об’єкти військово-промислового комплексу та нафтопереробки стали регулярними. Засідання у форматі “Рамштайн” покликані дати можливість Україні не тільки захищатися, а й атакувати російські військово-технічні об’єкти та промислової інфраструктури, що обмежить спроможність Росії продовжувати війну. Кількість збитих російських літаків та затоплених суден зросла. РФ втратила контроль над західним сектором Чорного моря, вразливість російського флоту стає критичною. Величезну територію РФ виявилося набагато складніше прикрити засобами ППО.

При цьому радіус ураження російських цілей невпинно зростає. Подальше надання Україні зброї повинно переконати Москву відступити від своїх імперських амбіцій і вивести свою армію з українських територій. Київ чітко задекларував, що війна може бути завершена лише на основі “формули миру”, заснованої на міжнародному праві, а не на поняттях “бандитського Петербургу”. Затримка з виділенням коштів Вашингтоном зараз є дуже чутливою для України, але її природа пов’язана з внутрішньополітичною боротьбою в США.

Проблеми із забезпеченням України продукцією власного військово-промислового комплексу спонукають союзників шукати альтернативні варіанти, зокрема, знаходити необхідні боєприпаси за межами країн ЄС. Ще на Мюнхенській безпековій конференції президент Петр Павел заявив, що Чехія знайшла до 800 тисяч снарядів стандартного калібру НАТО, які може за кілька тижнів відправити в Україну, якщо отримає фінансування для доставки. Цей проєкт профінансувала низка країн, а кількість снарядів, які буде доправлено до України може зрости і до 1,5 мільйони. Захід шукає відповіді на ризики розширення географії конфлікту.

Важливо: думка редакції може відрізнятися від авторської. Редакція сайту не відповідає за зміст блогів, але прагне публікувати різні погляди. Детальніше про редакційну політику OBOZREVATEL – запосиланням…44

44

2

4

5

0

40Підписатися

Теги

Источник: obozrevatel.com

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *