Олександр Левченко: Москва полює за іноземними кваліфікованими кадрами: яка мета — Блоги | OBOZ.UA

Росія “полює” на висококваліфіковані іноземні кадри для посилення свого військово-промислового комплексу (ВПК) та підготовки до війни з західними країнами. Підприємства ВПК Росії, які перевели на посилений режим роботи через війну в Україні, мають дефіцит кваліфікованих кадрів. Ситуацію поглибили також посилення мобілізації та масова втеча громадян за кордон.

Відео дня

У 2024 році кадровий голод у воєнно-промисловій галузі РФ буде тільки посилюватися. Не вистачатиме 50 тисяч фахівців, зокрема висококваліфікованих інженерів. Росія планує проведення потужних пропагандистських кампаній, спрямованих на “носіїв новітніх технологій”, зокрема у сфері штучного інтелекту та біотехнологій. Питання технічного й технологічного розвитку у Росії стоїть вкрай гостро, зважаючи на необхідність підтримувати в умовах санкцій виробництво зброї.

У довгостроковому вимірі Росії необхідно володіти сучасними розробками й технологічними інноваціями. А це, крім традиційного промислового шпигунства, можна отримати шляхом переманювання інтелектуалів та фахівців (“носіїв знань та вмінь”). Проводячи такі заходи, як “Всесвітній фестиваль молоді” та “Ігри майбутнього”, а також використовуючи можливості іноземних бізнес-лідерів та дослідників, Кремль хоче отримати доступ до інноваційних розробок, результатів прикладних досліджень та наукового моніторингу в перспективних сферах розвитку.

В частині формування позитивного міжнародного іміджу держави, поширення пропаганди серед іноземної молоді, створення осередків лояльності до Росії в різних державах світу, Москва повторює політику СРСР по роботі з іноземцями часів “залізної завіси”. Російська влада хоче запровадити для іноземців зобов’язання підписувати декларацію “про лояльність” при в’їзді до Росії. Ці правила включатимуть заборону критики російської держави і високопосадовців, насамперед Путіна, кремлівської зовнішньої політики, вторгнення в Україну, тематики лгбт, а також так зване спотворення “історичної правди”.

ФСБ в Росії контролює всі прилади зв’язку та соціальні мережі, може віддалено встановити програму-шпигун, наприклад, під виглядом корисного додатку і вся інформація про іноземця, який приїхав до РФ потрапить до спецслужб. Іноземну молодь в Росії очікує загроза втрати особистих даних та цифрової особистості. Міжнародні заходи в РФ використовуються для вербування іноземців, які згодом залучаються Москвою для ведення деструктивної діяльності у своїх країнах.

В Росію в’їхав студент або спортсмен, а виїхав агент. Є багато прикладів персональних історій іноземців, завербованих КДБ, після поїздок в СРСР, яким ця співпраця зламала життя. Росія просуває ідеї “етичності контенту” – створює в медіа середовищі спільноти з пропагування “теорій змов”, традиційних цінностей, акцентує увагу на загрозливості “західних” форматів штучного інтелекту та біотехнологій. Москва активізувала роботу серед іноземної молоді, зокрема підлітків з яскраво вираженою “альтернативною” позицією (екоактивізм, культурний активізм, політичні та соціальні інноватори), з метою формування лояльної до РФ та її керівництва позиції. Прикладом є “Всесвітній фестиваль молоді”, що планується провести на федеральній території Сиріус в Сочі із залучення іноземних учасників з числа молоді та підлітків та західних культурних діячів проросійської орієнтації.

Репутаційні втрати для західних організацій спонсорів і учасників заходів у Росії значні. Штамп у паспорті про в’їзд чи виїзд до Росії – це тавро. Цей штамп є автоматичною підозрою у нелояльності до власної держави. Спонсорство “Ігор майбутнього” – це спонсорство тероризму, а не підтримка молоді. Кіберспортивні команди, які планують брати участь в “Іграх майбутнього” можуть бути дискваліфіковані на інших кіберспортивних турнірах і не зможуть змагатися за призові фонди.

Компанії, які будуть брати участь в організації “російських заходів” ризикують потрапити під вплив вторинних західних санкцій, що набагато дорожче, ніж гроші отримані за використання їх програмного забезпечення на заходах в РФ. Росія, один з провідних користувачів піратського контенту, іноземні компанії, які надаватимуть свою продукцію в обхід санкцій, ризикують що їх продукт вкрадуть, а вони втратять ексклюзивні права, репутацію та доходи. Люк Бессон – третій в компанії маргіналів Жерара Депардьє та Стівена Сігала. Яку частину гонорару за поїздку в Росію Бессон витратить на підтримку українських біженців? Мабуть, ніяку.

Росія переманює на свою сторону іноземних молодих фахівців, бізнес-лідерів та топ-менеджерів з IT-сфери. Загрози для іноземних країн від “відтоку мізків” великі. Російські лінії експансії будуть проведені саме у царині новітніх технологій, де буде запропонована російська модель штучного інтелекту з “людським обличчям” чи технокультура з компонентами визнання провини за “злочини Заходу”. Всі інновації, до яких Росія отримує доступ на міжнародних заходах, використовуються насамперед в інтересах російського ВПК, виробництво зброї та ін. Новостворена агентура з іноземної молоді працюватиме не лише в політичних інтересах Росії, а і в інтересах російського бізнесу. Тобто від промислового шпигунства постраждають в першу чергу корпорації і бізнес. Тому це проблема не лише влади, а і бізнесу.

Важливо: думка редакції може відрізнятися від авторської. Редакція сайту не відповідає за зміст блогів, але прагне публікувати різні погляди. Детальніше про редакційну політику OBOZREVATEL – запосиланням…

0

0

0

0

0

0

0

0Підписатися

Теги

Источник: obozrevatel.com

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *