Обговорили російські ризики у Чорному морі: Зеленський зустрівся з міністром закордонних справ Туреччини. Фото і відео

В Україні з офіційним візитом перебуває  міністр закордонних справ Туреччини Хакан Фідан. Він 25 серпня зустрівся з президентом України Володимиром Зеленським для обговорення блокування Росією зернового коридору у Чорному морі, а також Формули миру та підготовки до Глобального саміту з її виконання.

Відео дня

Візит очільника турецької дипломатії разом з нещодавніми заявами президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана вкотре підтвердили, що ця держава послідовно підтримує територіальну цілісність та суверенітет України. Про ключові теми переговорів з Фіданом розповів сам Зеленський.

“Зустріч із міністром закордонних справ Туреччини Хаканом Фіданом. Багато важливих питань: Формула миру, підготовка до Глобального саміту миру, ризики, пов’язані з російським блокуванням Чорноморського зернового коридору. Дякую Туреччині за постійну та послідовну підтримку України!” – зазначив глава держави, опублікувавши короткий відеозвіт з зустрічі.

Дещо детальніше про  переговори з турецьким міністром закордонних справ розповіли в Офісі президента України. Так, у ході переговорів Зеленський подякував Туреччині в особі Хакана Фідана за постійну  й послідовну підтримку України, а також дипломатичні зусилля турецького керівництва і, зокрема, президента держави, спрямовані на припинення війни та відновлення стабільності й безпеки в Чорноморському регіоні.

Окремо Зеленський висловив подяку Туреччині за надану гуманітарну підтримку, а також за сприяння у звільненні українських військовополонених.

Водночас глава держави акцентував увагу на важливості звернення Ердогана до учасників саміту міжнародної Кримської платформи. Виступаючи по відеозв’язку під час відкриття саміту 23 серпня, турецький лідер наголосив на тому, що Туреччина визнає окупований Росією Крим невід’ємною частиною України.  

“Туреччина не визнає анексію Криму і з самого початку твердо засуджує незаконність цієї дії. Ми продовжуємо підтримувати територіальну цілісність і суверенітет України. Ми завжди озвучували на будь-якому майданчику, включно з ООН, що Крим є частиною України. Безпека і добробут кримських татар також є одним із наших пріоритетів”, – заявляв тоді Ердоган.

Такі заяви, переконаний Зеленський, украй важливі для України та для міжнародної спільноти загалом.

“Ми почули дуже важливі сигнали щодо підтримки нашої територіальної цілісності та суверенітету. Важливо, що президент Ердоган звернувся до нас зі словами, що Крим – це Україна”, – наголосив президент під час зустрічі з міністром закордонних справ Туреччини.

У ході переговорів сторони обговорили ризики, пов’язані з блокуванням з боку Росії зернового коридору в Чорному морі, а також торкнулися питання реалізації української формули миру.

“Туреччина стала одним із перших лідерів Формули миру. Розраховуємо на подальшу активну роль Турецької Республіки в її імплементації”, – заявив глава держави.

Натомість очільник турецької дипломатії підтвердив зроблену Ердоганом заяву і  наголосив на непохитній підтримці з боку його країни територіальної цілісності й суверенітету України. Також він визнав важливість формули миру, яку пропонує Україна.

Нагадаємо, 17 серпня з’явилася інформація, що нібито Туреччина готова гарантувати прохід суден із українським зерном через Босфор і Дарданелли. 

Про це повідомляє телеканал Haber Global, посилаючись на джерела у Міністерстві національної оборони Туреччини.

Видання також зазначило, що у турецькому оборонному відомстві констатували, що поки “жодне судно не вирушило з України. Але якщо воно прибуде, то буде пропущено через протоки”.

Тільки перевірена інформація у нас у Telegram-каналі Obozrevatel та Viber. Не ведіться на фейки!

4

4

0

1

1

0

0

25Підписатися

Теги

Источник: obozrevatel.com

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *