Напередодні саміту миру: Україні передають нові Patriot-и, IRIS-и та довгоочікувані F16

Фото: REUTERS

Напередодні “Саміту миру” у Швейцарії (15-16 червня) західні союзники продовжують постачати нашій країні нові партії озброєння. І роблять це посиленими темпами. Коротко про переглядає арсенали ЗСУ і оцінює нові надходження.

США та Німеччина: нові “Патріоти”…

Президент США Джо Байден ухвалив рішення про відправку в Україну вже другого американського зенітно-ракетного комплексу Patriot.

Ця система прибуде з Польщі (чим у Варшаві не дуже задоволені). За словами американських офіційних осіб, система може бути розгорнута на лінії фронту в Україні протягом наступних кількох днів, залежно від технічного обслуговування чи модифікацій, яких вона потребує.

“Представники адміністрації сподіваються, що розгортання ще однієї американської системи Patriot підштовхне союзників зробити те саме”, – зазначає видання.

Канцлер Німеччини Олаф Шольц також заявив, що Німеччина найближчим часом передасть Україні третю (від ФРН) систему Patriot, установки IRIS-T, Gepard, ракети та боєприпаси. «Найневідкладніша потреба української армії зараз – це боєприпаси, зброя, особливо ППО. Тому протягом наступних місяців та тижнів ми поставимо в Україну третю систему ППО Patriot, установки Iris-T, ракети, “Гепарди” та боєприпаси», – заявив Олаф Шольц. Крім цього, агентство Bloomberg повідомило, що у Німеччині розглядають можливість відправки в Україну ще однієї, тобто четвертої системи ППО Patriot.

…і ракети до них

Також Німеччина спільно із союзниками передає Україні 100 ракет для систем протиповітряної оборони Patriot. Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус зазначив, що нещодавно відвідував Одесу, де побачив наслідки ударів російських військ, а також оголосив про виділення нового пакету військової допомоги.

“І особливо після того, як я побачив, наскільки критично важлива протиповітряна оборона України для виживання, сьогодні я маю задоволення оголосити про постачання значної кількості перехоплювачів для Patriot – однієї сотні”, – сказав Пісторіус.

При цьому, як уточнив Пісторіус, протягом останніх кількох днів в Україну вже було доставлено 32 керовані ракети. Ще 68 ракет прибудуть наступними тижнями.

Глава оборонного відомства Німеччини також оголосив про постачання Україні трьох реактивних систем залпового вогню (РСЗВ) HIMARS. «Можу підтвердити, що ми у співпраці з американцями передамо Україні три системи HIMARS», – сказав він. Вони надійдуть із запасів американських збройних сил і будуть оплачені Берліном. Радіус дії РСЗВ HIMARS – до 80 км, однак у певній модифікації та за умови постачання відповідних боєприпасів він може становити і 300–500 км. США раніше вже поставили Україні понад 30 таких установок.

Нідерланди дозволяють використовувати свої F16 для збивання цілі над територією РФ. Фото: REUTERS

Нідерланди та Франція: літаки F-16 та гаубиці “Цезар”

З Нідерландів в Україну цього літа прибудуть винищувачі F-16. Як заявила міністр оборони Нідерландів Кайса Оллонгрен, відповідна процедура йде за планом – спочатку літаки надійдуть із Данії, а потім – з Нідерландів.

“Я очікую, що вже з літа цього року перші F-16 будуть доставлені в Україну, і з того часу їх постачання буде поставлено “на потік”. Літаків буде все більше, і це зміцнюватиме ваші Повітряні сили”, – сказала Оллонгрен.

За її словами, коли ЗСУ отримають F-16, то самі вирішать, як їх використовувати. Вона наголосила, що Україна воює проти агресора, згідно зі статутом ООН, йдеться про самооборону. Тому якщо виникне необхідність ударити по російських військових об’єктах, українські пілоти зможуть це зробити за допомогою F-16. “Це – самооборона”, – підкреслила Оллонгрен.

Міністр оборони Франції Себастьєн Лекорню оголосив, що Париж незабаром зможе поставити Києву 78 самохідних гаубиць Caesar та збільшить постачання снарядів, щоб задовольнити нагальні потреби України у боєприпасах.

За його словами, Франція також має на меті поставити Україні 80 тисяч снарядів для 155-мм гармат цього року – порівняно з 30 тисячами, які передала з початку широкомасштабного вторгнення РФ.

Литва: БТРи та радари

Латвійський уряд затвердив передачу Україні 14 бронетранспортерів М113 – цього тижня вони мають прибути до України. Передачу М113 ініціювало Міноборони Литви у відповідь на звернення українського уряду та союзників, зазначає відомство.

Уряд Литви також ухвалив рішення про виділення 13,5 млн євро на закупівлю радарів для України. “Це, без сумніву, зміцнить систему оповіщення в Україні”, – заявив міністр оборони країни Лаурінас Кащюнас. Він підкреслив, що до кінця року Литва планує купити для України чотири радари. “Мета цього року – чотири. Вони посилять оповіщення, візуальне попередження, а потім можливість знищення всіх повітряних об’єктів. Потім ми продовжимо закупівлю цих радарів, бо це потрібно Україні, вони самі озвучили потребу”, – резюмував він.

У рамках німецької ініціативи щодо посилення протиповітряної оборони України (IAAD) Литва придбає шість радарів Amber-1800 та передасть їх Силам оборони України. Amber-1800 – це наземна мобільна станція радіолокації діапазону ультракоротких хвиль. Ця установка призначена для автоматичного виявлення повітряних об’єктів, визначення їх поточних координат та надання інформації споживачеві.

Палубним штурмовикам Super Etendard від Аргентини застосування знайти буде складно. Фото: wikipedia.org

Аргентина: палубні літаки, але навіщо

Уряд Аргентини планує передати Україні палубні штурмовики Super Etendard, які здатні нести протикорабельні ракети. Відповідний план передачі розробили міністр оборони Аргентини Луїс Петрі та міністр закордонних справ Діана Мондіно. Крім того, передачу штурмовиків Super Etendard підтримав президент Аргентини Хав’єр Мілей.

Ці літаки Аргентина не використовує, оскільки вони оснащені британськими катапультними кріслами Martin-Baker, на які потрібні додаткові запасні частини у вигляді піропатрону, щоб пілот у разі нештатної ситуації міг залишити літак. У разі передачі цих літаків Україні Британія забезпечила б катапультні крісла всіма необхідними запасними частинами.

Літак Super Etendard – французький надзвуковий палубний штурмовик. Super Etendard отримав велику популярність під час Фолклендської війни, під час якої винищувачі, застосувавши протикорабельні ракети (ПКР) Exocet, потопили два британські кораблі.

– Те, що вони палубні, це нічого. Їх можна було б запускати з наземних аеродромів. Погано те, що це старі літаки третього покоління, і вони не можуть нести сучасні ракети, такі як Storm Shadow або SCALP. Та й п’ять штук нічого не вирішують. І готувати льотчиків під них нема рації. Насправді вони придатні тільки для музею. Це політичний момент, що Аргентина наче нам чимось допомагає. Нам треба подякувати, але користі від них для нас не буде, – розповів Коротко про авіаексперт Валерій Романенко.

Источник: kp.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *