Микола Філонов: Путін проговорився на своєму виступі та розкрив справжні апетити РФ — Блоги | OBOZ.UA

Про значення слів.

Відео дня

Якщо ви не стежите за новинами з країни-агресора (і вірно робите), то ймовірно не чули, що вчора найголовніший у ній виступав на якомусь форумі, де висловився з приводу можливого переговорного процесу з нашою державою (начебто, його хтось до цього запрошував?).

Так ось, у своєму спічі він сказав, що Москва не відмовиться від “завоювань”, маючи на увазі тимчасово окуповану територію України.

Взагалі-то європейські дипломати і політики десь з XVIII століття намагалися уникати вживання терміну “завоювання”, адже міжнародне право поступово витісняло право кулачне, ґрунтоване на принципі “хто сильніший – той і правий”.

Ні, звісно, не все у світовій історії, у тому числі історії європейській з того часу було безхмарно. Були й неоднозначні відносини з колоніями, за яку досі вибачаються політики. Періодично з різних причин виходили на авансцену людожери (Гітлер). 

Але щастя Європи у тому, що вона цей період подолала – і політично, й економічно, і, головне, ментально. Трагедія Москви – у тому, що вона у ньому застрягла. І тому не живе нормально сама і не дає жити сусідам.

Цей ментальний застій видно з риторики її лідерів. 

“Завоювання” як формально законна претензія на чужі землі. Наглі вимоги і хамський тон як нормальна практика для кремлівських функціонерів. “Страшилки” про “загниваючий Захід” як обов’язкова частина публічних виступів.

Однак, ще раз підкреслю – ця система, яка нехтує міжнародним правом, а також очевидно відірвалася від реальності, є наскрізь гнилою. Тому що не можна одночасно порушувати міжнародні правила співіснування та жити по правилам всередині країни. А якщо у влади немає підтримки суспільства, то перше скільки-небудь серйозне потрясіння стане для неї фатальним.

І впаде ця гнила конструкція так само несподівано і неочікувано, як й у 1917 та 1991 роках.

А до цього маємо утримувати фронт в Україні та постійно нагадувати світові, що єдиний спосіб стримати апетити РФ до нових “завоювань” – посилювати континентальні безпекові заходи та усі можливими засобами поглиблювати ізоляцію РФ, зводячи нову “Залізну завісу” та створюючи санітарний кордон навколо неї.

Важливо: думка редакції може відрізнятися від авторської. Редакція сайту не відповідає за зміст блогів, але прагне публікувати різні погляди. Детальніше про редакційну політику OBOZREVATEL – запосиланням…

102

102

3

2

11

1

7

2Підписатися

Теги

Источник: obozrevatel.com

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *