Коли буде другий Саміт миру, чи запросять на нього Росію і яким може бути план завершення війни в Україні

У Швейцарії напередодні завершився перший Саміт миру за ініціативи України, не всі присутні країни підписали спільне комюніке про основи миру, проте Київ уже готує наступну таку зустріч. Не виключається, що на неї можуть запросити й країну-агресора Росію, перемовини проведуть і з тими державами, які були відсутні.

Серед партнерів є підтримка в цьому питанні, але наразі не йдеться про точну дату та місце прогнозованої масштабної конференції. OBOZ.UA зібрав усе, що нині відомо про плани щодо другого Глобального саміту миру.

Прогноз щодо другого Саміту миру

Заступник керівника Офісу президента України Ігор Жовква повідомив, що після інавгураційного заходу почнеться робота над кожним пунктом, який ухвалили в спільному комюніке. Опісля планують провести другу зустріч.

Володимир Зеленський зазначив, що Україна не має часу на довготривалу підготовку ще одного такого заходу, а повинна діяти швидко.

“Робота має тривати місяці, а не роки. Коли план дій щодо миру буде готовим і кожен крок буде пропрацьованим, то відкриється шлях до проведення другого Саміту, а отже до завершення війни та справедливого і тривалого миру”, – сказав він.

Відео дня

За його словами, “є низка країни, які хочуть прийняти другий Саміт в себе й Україна вже почала обговорювати це питання”.

Зокрема, міністр закордонних справ Швейцарії Ігнаціо Кассіс озвучив думку, що другий Глобальний саміт може відбутися до президентських виборів у США у листопаді 2024 року.

Союзники РФ пропонують “канали комунікації”

Під час Саміту миру у Швейцарії, де обговорювали повернення викрадених російськими окупантами українських дітей, полонених військових і цивільних, Київ отримав пропозиції допомоги з боку тих держав, які вважаються лояльними до Кремля.

Уповноважений з прав людини Дмитро Лубінець зазначив, що держави, які мають гарні стосунки з РФ, пропонували “свої канали комунікації” з нею.

“Я не можу поки назвати ці країни, але скажу відверто, що ми не очікували саме від таких країн таких позицій”, – сказав він.

Кассіс також говорив, що Швейцарія обговорить результати першого зустрічі з Росією та Китаєм, який був запрошений цього разу, але проігнорував участь.

“У нас є чинне посольство в Москві, і кожні два тижні ми спілкуємося з міністром закордонних справ, і в нас також є намір обговорити з Росією підсумки цієї конференції… Я прошу вас зрозуміти, що не буду говорити про це більш конкретно”, – процитувало главу МЗС Швейцарії “Інтерфакс-Україна”.

Про що може бути другий Саміт і чи запросять Росію

Крім Української формули миру, на зустрічі в Швейцарії жодні альтернативні плани не розглядалися. У висновках першого Саміту миру йдеться про те, що до майбутніх мирних переговорів після досягнення домовленостей щодо ядерної та продовольчої безпеки, повернення військовополонених і викрадених дітей мають бути залучені “представники всіх сторін” – тобто йдеться про Росію.

“Останній ультиматум Путіна ніякого апетиту на саміті не викликав, бо всі розуміють, що це була спроба створити інформаційну хвилю, бо треба було чимось перебивати”, – зазначив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

Разом із тим додав, що в майбутньому прямого діалогу з РФ не уникнути. Тому наступний Саміт миру буде про завершення війни – за участі і України, і РФ.

“Ідея в тому, щоб наступний Саміт став завершенням війни. Це очевидно, що для цього треба обидві сторони. Моя, наша робота в тому, щоб Україна в цей час перебувала на найсильніших позиціях”, – наголосив він.

Володимир Зеленський сказав: присутність Росії на цьому заході говоритиме про те, що країна-агресор погодилася на завершення війни. Водночас глава МЗС уточнив, що позиція України дуже чітка: агресору не дозволять говорити мовою ультиматумів.

Зі свого боку президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн закликала Росію почути меседж від світової спільноти: поважати територіальну цілісність та суверенітет України, завершити імперіалістичне насильство і повернути назад дітей.

“Коли Росія скаже, що вона готова до миру, спираючись на статут ООН, коли вона це скаже, тоді настане час включити її до мирних зусиль і прямувати до миру як до фінальної стадії процесу. Я сподіваюся, що це станеться швидко”, – заявила вона.

За її словами, миру в Україні “не буде досягнуто одним кроком”, а “це буде подорож”, тож треба набратися терпеливості, аби прямувати до цієї мети.

Як повідомляв OBOZ.UA, за підсумками Саміту низка країн проігнорували підписання спільного комюніке. Наприклад, Індія та Ватикан, які засмутилися через відсутність представників РФ, та Саудівська Аравія, яка заговорила про “компроміс”.

Все ж конференція дала Києву шанс продемонструвати підтримку з боку союзників, яка потрібна для продовження боротьби проти країни-агресора. Про підсумки події й питання, які так і залишилися відкритими, читайте в матеріалі.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

23

2

3

23

2

2

30Підписатися

Теги

Источник: obozrevatel.com

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *