Кабмін очікувано відреагував на запит про мобілізацію дітей чиновників і депутатів

У Кабінеті міністрів України заявили, що не можуть на рівні законодавства запровадити обов’язковий військовий облік і мобілізацію членів родин депутатів і чиновників. Зокрема тих нащадків українських службовий осіб, які під час повномасштабної війни живуть за кордоном.

Так у відомстві відповіли на запит OBOZ.UA. В ньому видання поцікавилося, чи планує уряд внести до Верховної Ради законопроєкт щодо удосконалення процесів мобілізації.

Йшлося про питання повернення з-за кордону членів родин – дітей призивного віку – службових осіб, які займають відповідальне та особливо відповідальне становище в Україні. Для того, щоб діти депутатів, як і всі звичайні військовозобов’язані громадяни, стали на військовий облік і надалі проходили військову службу.

Кабмін перенаправив запит до Міністерства оборони й, отримавши настанови звідти, надіслав листа нашому виданню, який виявився просто відмовкою.

У відповіді насамперед вказали, що КМУ може діяти лише в межах тих повноважень, які передбачено Конституцією та законами України. Надалі у відомстві підкреслили, що саме уряд був головним розробником законопроєкту №10378 щодо вдосконалення мобілізації, але його відкликали на доопрацювання (у пропонованих положеннях документа виявили корупційні ризики. – Ред.).

Разом із тим, додали в Кабміні, нині до ВРУ подано низку інших законопроєктів, якими пропонується внести зміни до законів про військовий обов’язок, військову службу, мобілізацію й підготовку до неї; до законодавчих актів щодо питань призову та звільнення зі служби.

“Також слід зазначити, що відповідно до статті 93 Конституції України право законодавчої ініціативи у Верховній Раді належить президенту, народним депутатам і Кабінету міністрів”, – тільки й сказали в КМУ, не відповівши нічого по суті.

Додамо: запропонований урядом закон про мобілізацію також пропонував ввести норму, щоб державні службовці категорії Б та В до 50% за посадами підпадали під мобілізацію, але в цьому депутати побачили суперечності Конституції. Так, глава комітету ВРУ з питань нацбезпеки Єгор Чернєв заявив, що треба розділяти держслужбовців і депутатів. За його словами, це питання повинен вирішувати саме Кабмін, а поки в Раді взялися напрацьовувати альтернативні законопроєкти.

Як повідомляв OBOZ.UA, змінений урядовий законопроєкт №10449 про мобілізацію пропонував зобов’язати українців за кордоном уточнювати військово-облікові дані. В разі ухвалення такого закону, громадяни України військовозобов’язаного віку, які живуть в інших країнах, мали б надіслати ТЦК інформацію про адресу проживання, номери засобів зв’язку, адреси електронної пошти тощо.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

45

0

45

16

11

6

19

14Підписатися

Теги

Источник: obozrevatel.com

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *