Дальнобійні ракети для України: у чому Taurus ефективніший за Storm Shadow

Фото: YONHAP SOUTH KOREA OUT

Західні далекобійні ракети залишаються нагальною потребою України. Вони дозволяють вражати російські об’єкти далеко за лінією фронту.

Володимир Зеленський в інтерв’ю виданню The Economist заявив, що нам потрібні німецькі ракети Taurus, щоб ними вражати Кримський міст, а також зазначив, що швидкість успіху України залежить від військової допомоги західних партнерів.

І в самій Німеччині є прихильники надання нашій країні цих ракет. Голова комітету німецького Бундестагу з питань оборони Марі Агнесс Штрак-Циммерманн зазначила, що заяви про підтримку України “стільки, скільки потрібно” залишаться лише словами, якщо негайно не збільшити допомогу. “Україні потрібно більше боєприпасів, більше запчастин, і Taurus мають бути доставлені негайно, щоб зрештою зірвати російські шляхи постачання”, – наголосила вона.

Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорські також заявив, що після масованої атаки РФ по Україні 2 січня світ має надати Україні ракети далекого радіусу дії. “Ми повинні відповісти на останню атаку по Україні мовою, яку розуміє Путін”.

Для чого потрібні далекобійні ракети

Дальнобійні ракети дозволяють різко зменшити бойові можливості Росії. Їх застосування дозволить активно знищувати резерви та ресурси агресора на далеких підступах. Це руйнація тилової логістики – складської, транспортної, паливної. Порушення логістики залишить російську армію без військової техніки, боєприпасів, паливно-мастильних матеріалів та інших засобів, необхідних для ведення бойових дій.

Найефективніша модель використання таких ракет – завдання удару по логістичних ланцюжках на більш ранніх стадіях, наприклад, при русі колон, коли вони ще не вступили в бойовий порядок, коли ще не готові, там, де не так старанно охороняють мости, залізниці. Для цього й потрібні далекобійні ракети.

Для розуміння – основна частина Storm Shadow важить 450 кг. Декількома такими ракетами ЗСУ здатні зруйнувати Кримський міст і таким чином повністю зламати логістику РФ у Криму.

Британські Storm Shadow запускаються лише з літака. Фото: wikipedia.org

Які ракети вже має Україна

Наразі на озброєнні ЗСУ знаходяться британські ракети Storm Shadow, французькі SCALP-EG та американські ATACMS. Storm Shadow і SCALP – це дозвукові крилаті ракети авіаційного базування з певною специфікою застосування та фазами польоту.

Storm Shadow (або аналогічна їй SCALP) – запускається з літака, який має перебувати за зоною дії російського ППО. Це приблизно 50-60 км від лінії фронту. Дальність Storm Shadow – 300 км. Віднімаємо від неї ці 50-60 км і отримуємо дальність – 240 кілометрів.

Швидкість ракети – до 1500 кілометрів на годину. Така крилата ракета побудована за стелс-технологією (принцип малопомітності). Вона спеціально створена для того, щоб літати не прямо, а складним маршрутом і може обходити позиції протиповітряної оборони противника.

Storm Shadow чи SCALP коштують близько 1 мільйона доларів. На сьогодні у країнах НАТО їх понад 5 тисяч одиниць. Лише у США 4,5 тисячі на складах озброєння.

ATACMS, які Україна нарешті отримала в жовтні 2023 року, за словами фахівців, можуть бути ефективнішими за ракети SCALP або Storm Shadow тим, що їх можна запустити з наземної бази і ближче до переднього краю оборони противника. ATACMS – це балістична ракета оперативно-тактичного рівня, класу “земля-земля”. Їх можна використовувати із застосуванням ракетних систем, таких як M270 MLRS, M142 HIMARS.

Їхня швидкість становить 1,5 км/с, а дальність польоту – 300 кілометрів. ATACMS летить по балістичній траєкторії вп’ятеро швидше, ніж ракета Storm Shadow, і збити її набагато складніше. Той радіус дії, який вона має, фактично позбавляє супротивника можливості відстежувати її політ.

Ракети ATACMS і дорожчі – близько 1,5-2 мільйонів доларів за одиницю. Близько 500 таких ракет США відстріляли в Іраку та Афганістані, але ще залишилося в арсеналі кілька тисяч. І вони можуть безболісно поділитися з Києвом десятою частиною цих ракет.

Taurus, які Україна хотіла б отримати від Німеччини, – одні із найсучасніших німецьких ракет, дальність яких сягає 500 км. Завдяки чотирьом незалежним один від одного навігаційним системам вони здатні вражати цілі, незважаючи на перешкоди, створювані противником, а також без заходу літака-носія до зони протиповітряної оборони противника. Німеччина закупила близько 600 Taurus для Бундесверу десять років тому.

Американські ATACMS запускаються із землі, отже, точка пуску може бути ближче до лінії фронту. Фото: wikipedia.org

Чому постачання таких ракет йде так важко

Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус заявив, що його країна не передає ЗСУ ракети Taurus через їхню «особливу далекобійність».

Для німців це ще одна червона лінія, бо вони бояться, що цими ракетами можна стріляти по цілях усередині Російської Федерації. Через це Пісторіус не бачить “нагальної необхідності в ухваленні рішення” про передачу Taurus Україні. Та й канцлер ФРН Олаф Шольц виступає проти передачі цих ракет, побоюючись “ескалації” війни.

Через нерішучість у постачанні озброєнь Україні Шольця критикують як німецькі ЗМІ, так і партнери з правлячої коаліції – ліберали та “зелені”, ну і, звичайно, опозиційний Християнсько-демократичний союз (ХДС).

Водночас більшість німців підтримують рішення канцлера Олафа Шольца про те, щоб поки не передавати Україні Taurus. За результатами опитування, проведеного інститутом YouGov, з позицією Шольца погоджуються 55% респондентів, тоді як неправильною її вважають 26%.

Німецька далекобійна ракета Taurus, яку так просить Україна. Фото: MBDA Deutchland

Думка експерта

Німеччина і сама може стати ціллю РФ

Сергій Грабський, військовий експерт:

– Німці бояться давати нам далекобійні ракети через побоювання реакції Росії у відповідь. А там уже готуються до війни із західним світом. Недарма знову розгорнули Ленінградський військовий округ. Це колосальні витрати, і просто так вони не робляться. Їхня мета – Фінляндія та країни Балтії, а потім, може, і Німеччина.

Крім цього, ракети Taurus – це штучний товар. Їх у Німеччини не так і багато – близько 500 одиниць. І їх не випускають – вони лежать на складах. І небажання німців давати нам ракети – це об’єктивна реальність. Натомість ФРН дає нам решту боєприпасів.

Источник: kp.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *