Б’ють не по-дитячому – морські дрони України від «Малюка» до «Козака Мамая»

Фото: СБУ

Секретар Ради безпеки та оборони України Олексій Данилов заявив, що 20% флоту Росії в Чорному морі вже знищено.

І великий внесок у знищення кораблів супротивника роблять українські надводні безпілотні апарати, які тільки в 2023 році вивели з ладу шість російських кораблів і не раз вражали Кримський міст. Зараз Україна має у своєму розпорядженні цілу лінійку над- і підводних безпілотних апаратів, про що розповіли в Службі безпеки України.

«Малюки» СБУ

Найвідоміший із них – це надводний безпілотний апарат «Морський малюк», або Sea Baby. Голова СБУ Василь Малюк повідомив, що це результат багатомісячних розробок вітчизняного виробництва.

“Надводні дрони – унікальний винахід Служби безпеки України. Жодна з приватних компаній не має до нього відношення. За допомогою цих безпілотників ми нещодавно зробили успішну поразку Кримського мосту, великого десантного корабля “Оленьогірський гірник” та танкера SIG. Ці безпілотники виробляються на секретному виробництві на території України. Цілі, які я назвав, легітимні згідно з українським та міжнародним законодавством”, – розповів голова СБУ.

Характеристики:

  • розробка – СБУ та українських цивільних інженерів та айти-фахівців,
  • час розробки – 2022–2023 роки,
  • виробництво – Україна (підземний завод),
  • корисне навантаження – 850 кг (є варіант з 450 кг),
  • керування – за допомогою супутникового зв’язку.

У жовтні 2022 року морські дрони СБУ атакували кораблі Чорноморського флоту РФ у Севастопольській бухті. Тоді отримали пошкодження чотири військові судна, серед яких фрегат «Адмірал Макаров». 2023 року ці ж дрони вразили Кримський міст, ракетоносії «Самум» та « Павло Державін », великий військовий буксир «Микола Муру», розвідувально-гідрографічний корабель «Володимир Козицький».

«Морський малюк» – один із найвідоміших дронів українського виробництва. Фото: СБУ

Дрон, який вигнав флот окупантів із Криму

Слідом йде надводний дрон Magura V5, морська безпілотна платформа ГУР МО, що потопила в Криму 10 листопада два десантні катери, і це вплинуло на рішення окупантів перемістити флот до Новоросійська. За словами розробників, дрон призначений для розвідки, патрулювання, пошуково-рятувальних робіт, а також бойових місій.

Характеристики:

  • Довжина: 5,5 м
  • Ширина: 1,5 м
  • Висота над ватерлінією: 0,5 м
  • Швидкість: крейсерська – 22 морські вузли, максимальна – 42 вузли
  • Дальність: 450 морських миль (приблизно 833 кілометри)
  • Вантажопідйомність: 320 кг
  • Зв’язок: бездротові мережі з ретранслятором (mesh-радіо) або супутниковий зв’язок

Magura V5 потопив два десантні катери противника. Фото: defence-ua.com/стоп-кадр із репортажу CNN

Окупанти безсилі проти «Марічки»

Україна також має в своєму розпорядженні і підводний дрон з поетичною назвою «Марічка». Він створений для знищення об’єктів портової інфраструктури, підводних та надводних цілей, залишаючись невразливим для протидронних засобів противника.

«Якщо йдеться про об’єкти країни-агресора РФ, то фактично для «Марічки» на сьогодні немає жодних обмежень у Чорному морі», – сказав один із розробників.

Більш того, потенційною метою нового українського безпілотника може стати одна з цілей, що найбільш охороняється росіянами в акваторії Чорного моря – Кримський міст. Коли українські військові ухвалять рішення атакувати його за допомогою дрона «Марічка», то бонові загородження та водні перешкоди, що захищають цю споруду, виявляться марними.

Такий дрон підводного типу практично невразливий для супротивника, на відміну від надводних дронів. «Марічку» набагато важче ідентифікувати, зафіксувати та намагатися перехопити, ніж стандартний надводний безпілотник.

За наявними даними, підводний дрон «Марічка» має трубчасту форму із чотирма плавниками, розташованими навколо хвостової частини. У передній частині є пара горизонтальних стабілізаторів. Довжина дрона становить приблизно 6 метрів, а діаметр – трохи більше 1 метра.

Метод наведення дрона – потрібно вказати координати цілі та можливості підпливти до неї, щоб виконати заздалегідь задану атаку на автопілоті. Протистояти йому буде важче, ніж його надводним аналогам.

Дрон “Марічка”. Фото: uk.wikipedia.org/ammo.army

«Козак Мамай» – найшвидший у Чорному морі

Броньований дрон “Козак Мамай” зараз є найшвидшими у Чорному морі – вони розганяються до 110 кілометрів на годину. Саме броньованими дронами “Козак Мамай” були вражені ВДК “Оленьогірський гірник” та танкер SIG.

Він також може використовуватися як ударний БПЛА. Крім того, “Мамай” можна застосовувати як ретранслятор або розвідувальний літак для перевірки виконання бойових завдань. Ще один варіант – як платформа для запуску інших засобів ураження.

Дрон має довжину 6 метрів. Він оснащений камерою спостереження та супутниковою системою. Також безпілотник «Мамай» зроблений з куленепробивного матеріалу. Із нього, зокрема, роблять плити для бронежилетів.

Козака Мамая можна використовувати і як ударний безпілотник. Скрин відео

Думка експерта

Для морських дронів СБУ створила окремий департамент 

Олег Жданов, військовий експерт:

– 15 із 20% знищених російських кораблів – це робота наших над- та підводних дронів. Ракетами знищили лише два великі десантні кораблі, підводний човен, а решта – все дрони. І цей напрямок – виробництво морських БПЛА – у нас зараз дуже активно розвивається.

У СБУ навіть створено спеціальний департамент, який містить повний цикл розробки та виробництва безпілотників на морі. Там є своє конструкторське бюро та промислові потужності. Тобто якщо ГУР займається лише застосуванням дронів, то СБУ їх і виготовляє, і застосовує. В цілому ж, за значущістю та ефективністю морські дрони можна порівняти з відомими протитанковими комплексами «Джавелін» – вистрілив і забув. Тут також – навів на ціль безпілотник і запустив його.

Источник: kp.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *