50 млрд євро для України від ЄС: Порошенко розповів про що говорив з керівниками ЄС та НАТО в Брюсселі

2024-й – рік дуже важких викликів для України, потрібно не лише зберегти державу і зупинити росіян, але й забезпечити стратегічну перевагу всієї демократичної коаліції.

Відео дня

Про це сказав журналістам Петро Порошенко, який перебуває в Брюсселі. Під час десятків зустрічей із керівниками Євросоюзу та НАТО пʼятий президент наголошував: підтримка України має посилюватись. 

“Перше – це постачання зброї для України, для наших Збройних Сил. Бо без цього завдання надзвичайно ускладнюється. Друге – це питання інтеграції і якісна підготовка до саміту Україна – НАТО. Де ми маємо зробити все від нас залежне для того, щоб отримати запрошення в НАТО як ключовий фактор миру майбутнього і безпеки держави”, – сказав Порошенко. 

“Серед пріоритетних питань є пакет в 50 мільярдів, які окремі країни-скептики та наші опоненти хотіли заблокувати. Для нас принциповим був об’єднаний голос України, де ми всі стверджували, що це рішення треба прийняти вже і зараз”, – наголосив Порошенко.

Він висловив стриманий оптимізм, що завтра рішення буде ухвалене у такий спосіб, який мінімізує ризики для України.

“Найбільш бажаний для нас варіант – це коли 50 мільярдів євро до 2027 року будуть прийняті без будь-яких додаткових обговорень. Другий варіант – сума в 50 мільярдів розділяється на декілька траншів. Але виділення кожного наступного траншу, нехай і після відповідних звітів і оцінок, не буде потребувати голосування. Для того, щоб не дати нікому скористатися правом вето. Бо це є єдина воля європейського народу, єдина воля всіх країн-членів ЄС”, – пояснює Порошенко. 

“Ми дуже сподіваємося на цей варіант, для того, щоб не допустити змогу кожен рік фактично підвісити це рішення. Саме на це були спрямовані наші численні зустрічі, які відбулися протягом двох днів. Зокрема і з Президенткою Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн”, – говорить Петро Порошенко. 

Він окремо виділив також зустрічі з двома Єврокомісарами, представниками Угорщини та Словаччини. 

“Перша – з віцепрезидентом Єврокомісії паном Шевчовичем, якого я знаю ще з часів його комісарства по енергетиці. Він представляє Словаччину, яку чомусь усі виставляють як країну-скептика. І друга – це зустріч з єврокомісаром з питань розширення Олівером Варгеї, який представляє Угорщину. Ми мали підготувати завтрашнє засідання для того, щоб принципове рішення про 50 мільярдів було прийняте”, – говорить Петро Порошенко. 

“Ми також працюємо над тим, щоб до 24 лютого, до другої річниці повномасштабного вторгнення РФ в Україну, ми отримали низку принципових рішень. Це розблокування фінансування воєнної допомоги з боку ЄС на суму 5 млрд євро, воно було давно заблоковано. Україна, отримає зброю, а бюджет Євросоюзу профінансує ті країни, які нам цю зброю надали”, – нагадав Порошенко. 

“Ми ретельно обговорили 13-ий пакет санкцій, де також сформована низка пропозицій.  Дуже важлива позиція – вперше буде застосована практика, коли відсотки і доходи з заморожених російських активів, а це сума, яка перевищує 3 млрд євро в рік, буде також спрямована на фінансування відновлення України”, – пояснив пʼятий президент. 

Ще одне питання – це торговельні преференції, які відкривають ринок ЄС для українських виробників і частина дії яких закінчується в червні 2024 року. 

“Ми робимо все можливе для того, щоб всі рішення були продовжено ще на рік, до літа 2025 року. І також ми сподіваємося, що це рішення буде прийнято вже і зараз”, – говорить Порошенко. 

“Ми обговорили з різними фракціями Європарламенту ухвалення спеціальної резолюції про підтримку України. В тому числі і щодо підготовки до почату переговорів про вступ, і спеціальної процедури скрінінгу. Це серйозна, кропітка і відповідальна робота з оцінки українського законодавства,  внесення необхідних змін, які дозволять нам відповідати критеріям демократії, критеріям свободи, критеріям європейських цінностей, критеріям базових принципів, на яких заснований ЄС і яким хоче відповідати Україна для того, щоб туди потрапити”, – резюмував Петро Порошенко. 

5

5

1

2

3

0

0

0Підписатися

Теги

Источник: obozrevatel.com

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *