Ідеальна схема: Захід має ”план Б”, аби допомогти Україні отримати сучасне озброєння та перемогти Росію

Західні країни активно працюють у напрямі арешту та передачі заморожених мільярдів Центрального банку РФ та кремлівських олігархів для фінансування України. Протягом останніх тижнів за ініціативи США G7 активізувала переговори про використання частини з приблизно 300 млрд доларів.

Відео дня

Питання конфіскації російських активів обговорюється на тлі того, що США та Євросоюз не можуть узгодити нові пакети допомоги. Палата представників Конгресу продовжує блокувати пакет, який включає допомогу Україні на 61 млрд доларів. У Євросоюзі Угорщина блокує виділення 50 млрд євро.

Тому нинішнє пожвавлення цього питання більш ніж зрозуміле. Навіщо витрачати свої кошти, воювати з внутрішніми опонентами під час затвердження чергового пакету допомоги та пояснювати все це виборцям. Коли такі необхідні для української перемоги мільярди є поряд – тільки руку простягни.

Як Захід планує вирішити питання передачі російських грошей та що це може означати для України – у матеріалі OBOZ.UA.

G7 наближається до вилучення російських активів

Західні країни таки “розгледіли” дієвий варіант “під носом”, який дозволить Україні перемогти Росію. США заявили, що винайшли спосіб вилучення російських коштів “відповідно до міжнародного права”. Більш детально лідери країн G7 обговорять це питання вже на зустрічі 24 лютого.

До США долучилася й Велика Британія. Так, міністр закордонних справ Королівства Девід Камерон також заявив про існування “законного шляху” для конфіскації російських активів. Він пропонує діяти разом із США, якщо інші союзники не будуть готові до цього.

У Євросоюзі останнім часом вивчається можливість використання доходів, одержаних від заморожених активів, для передачі Україні – близько 10 млрд євро на рік. Водночас проти конфіскації раніше активно виступали Німеччина, Франція та Бельгія, а також Європейський центральний банк. Однак проблеми з виділенням чергової української допомоги зробили розмови про використання російських активів у середині ЄС більш конкретними.

Це таки добрий знак, адже країни Заходу реально розуміють, що з російським диктатором вже точно не домовитися, тому потрібно знайти шлях дати гроші Україні в будь-якій формі. І дедалі більше країн вказують саме на ці активи як найбільш дієвий спосіб вирішити проблеми як України, так і Заходу, якому не потрібно буде тривалий час ламати голову, де знайти гроші, аби підтримати Україну та зупинити Путіна.

Побоювання Заходу

На сьогодні існують певні перепони, які заважають процесу передачі арештованих російських активів. На думку європейських експертів, їхнє вилучення та передача можуть призвести до непередбачуваних економічних наслідків для ЄС. Інша проблема – зменшення важелів впливу на Заході у відносинах із Росією, адже для Володимира Путіна заморожені мільярди в нинішніх непростих для Росії економічних умовах значать багато і він не відмовиться від них. Ще одна перепона на цьому шляху полягає в тому, що існують “серйозні юридичні перешкоди” для конфіскації заблокованих російських активів, тому таке рішення цілком може бути оскаржене Москвою в міжнародних судах. На жаль, Захід не може діяти “по-більшовистськи” – просто забрати та поділити, намагаючись і надалі дотримуватися певних правил гри.

Найголовніше занепокоєння полягає в тому, що конфіскація російських активів змусить інші “незахідні” країни вивести свої власні резерви із Заходу у випадку, якщо до них одного разу будуть застосовані такі самі санкції, що, звісно, негативно позначиться на інвестиційному кліматі та економіці Євросоюзу.

Саме тому, заявляючи про підтримку України у використанні російських заморожених мільярдів, ЄС діє досить обережно. Але зважаючи на те, що США та Британія долучаються у справу з рішучим настроєм та готові до реального вирішення цієї проблеми, Євросоюз навряд буде ставити перепони таким діям.

Нові можливості для України

Під час останнього візиту до США Володимир Зеленський заявив, що Україна хоче “швидше почати працювати із замороженими російськими активами”. Україна прагне, щоб країни-партнери таки ухвалили рішення про конфіскацію заморожених активів агресора понад 300 млрд доларів.

Ці гроші можна було б витратити на захист від російської навали. Адже Україна матиме можливість придбати у тих чи інших країн необхідне озброєння, яке надасть змогу змінити хід війни. Наприклад, далекобійні ракети ATACMS чи літаки F-16 або навіть F-35. Список країн, які б могли продати ATACMS доволі великий – окрім безпосередньо США, це ще й Південна Корея, Румунія, Греція, Туреччина, Бахрейн і Польща.

Звісно, на передачу озброєння все одно буде потрібен дозвіл Штатів. Що ж, адміністрація Байдена повинна буде виявити політичну волю, аби продемонструвати – вона реально виступає саме за перемогу України, а не стримування Росії і готова до більш рішучих кроків. Здається, це зробити буде набагато простіше, ніж пояснювати своїм платникам податків, чому їхні мільярди йдуть на війну в Україні.

До речі, це й буде та чітка стратегія української перемоги над Путіним, яку від Байдена вимагають республіканці на чолі з Трампом, та ще й за рахунок Росії. Просто ідеальна схема.

Потрібна політична воля

“Україні на сьогодні потрібні значні фінанси, аби ефективно протистояти російській агресії. На Заході це розуміють, тому зараз серед країни Європейського Союзу та G7 тривають два паралельні процеси, які дозволять Україні отримати потрібні кошти”, – таку думку в ексклюзивному коментарі для OBOZ.UA висловив економіст, координатор експертних груп Економічної експертної платформи Олег Гетьман.

“Перший напрям – передача відсотків, які було нараховано на російські заморожені активи. Цей напрям вже добре пропрацьований та перебуває на фінальній стадії реалізації – є згода Європарламенту та Єврокомісії. Це значні кошти. За рік акумулюється близько 10 млрд євро.

Стосовно основної замороженої суми, а це близько 200 млрд – кошти Центробанку РФ та ще 100 млрд – гроші російських олігархів, то з ними складніше владнати потрібне для України рішення. Ці кошти також розбиваються на дві частини. З олігархічними грошима розібратися буде простіше. Вже є успішні приклади передачі таких коштів Україні. Поки це невеликі суми, близько 7 мільйонів доларів, та головне, що створено прецедент.

Найскладніша ситуація з коштами, які у світі вважаються недоторканими – державні фінанси, тобто кошти Центробанку РФ. Для того, аби мати змогу їх конфіскувати та передати Україні, потрібні законодавчі зміни у багатьох країнах. Це досить тривалий та складний процес, що може зайняти від кількох місяців до року з лишком. Тому США розпочали активніше просувати відповідне питання. У них вже є певна концепція – яким чином вирішити цю проблему. Так, вже зареєстровано двопартійний законопроєкт, що дуже важливо, зважаючи на сьогоднішнє протистояння демократів та республіканців, який пройшов комітет у Конгресі та зовсім скоро очікує на голосування.

Так чи інакше, але сьогодні видно реальне пожвавлення щодо позитивного вирішення питання конфіскації та передачі на потреби України російських мільярдів”.

На думку Олега Гетьмана, такий крок дасть змогу нашій країні самостійно купувати будь-яке необхідне озброєння – від далекобійних ракет і танків до сучасних літаків.

“Звісно, щоб придбати сучасне озброєння, потрібно отримати дозвіл країн-виробників. На мій погляд, політичне рішення для такого кроку, як і стосовно заморожених російських фінансів, буде ухвалено”, – зазначає Олег Гетьман.

37

37

3

13

11

2

3

39Підписатися

Теги

Источник: obozrevatel.com

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *